واکنش آمریکا به اعدامهای گسترده در عربستان
به گزارش اقتصاد نیوز به نقل از ایسنا، عربستان سهشنبه ۳۷ تن از شهروندانش را که عمدتا شیعه بودند به روشی وحشیانه گردن زد و طبق گزارش سازمان ملل متحد، دستکم سه تن از آنان زیر سن قانونی بودند.
سناتور برنی سندرز که به دنبال کسب نامزدی دموکراتها برای ریاست جمهوری است، گفت: این اعدامهای گسترده نشان میدهد که چقدر برای ایالات متحده ضروری است تا در روابطش با این رژیم خودکامه در عربستان سعودی تجدیدنظر کند. ایالات متحده باید نشان دهد سعودیها چک سفید برای ادامه نقضهای حقوق بشری و دیکته کردن سیاست خارجی به ما ندارند.
دایان فاینستاین، سناتور دموکرات ارشد آمریکایی از زمان قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی از دولت واشنگتن خواسته است تا "در روابطمان با عربستان سعودی" تجدیدنظر کند. خاشقجی به طرز فجیعی در کنسولگری عربستان در استانبول به قتل رسید و هنوز اطلاعاتی درباره جسد او به دست نیامده است و سعودیها هم با پلیس ترکیه همکاری نمیکنند.
سناتور فاینستاین در پیامی توییتری نوشت: گزارشهای اخیر نگرانی مرا تشدید کرد. نمیتوانیم از افزایش اعدامها در عربستان چشم برداریم، خصوصا اینکه تردیدهای زیادی درباره اعتبار دادگاههای این کشتهشدگان وجود دارد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا که به حفظ روابط دوستانه با سعودیها، حتی پس از قتل جمال خاشقجی متعهد شده است، هنوز واکنشی نداشته است. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوالاتی درباره اعدامهای مذکور گفت مایک پامپئو مساله نگرانی از وضعیت حقوق بشری را "تک به تک" با رهبران سعودی به اشتراک میگذارد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: ما از دولت عربستان و تمامی دولتها میخواهیم تا به حقوق بشر و آزادیهای بنیادین احترام گذاشته و از آنها حراست کنند، از تضمین دادرسی عادلانه اطمینان حاصل کنند و شفافیت داشته باشند، بازداشت خودسرانه و فرا قانونی را متوقف کنند و آزادی مذاهب و عقاید اجرایی شود.
این سخنگو مستقیما درباره این اعدامها اظهارنظری نکرد اما گفت ایالات متحده مخالف اجرای اعدام برای افرادی است که در زمان بازداشت زیر سن قانونی بودند. دولت ترامپ، سعودیها را شریکی با ارزش میداند که حجم بالایی از تسلیحات آن را خریداری میکند و دارای ذخایر نفتی مهم است و خصومتی خاص با ایران دارد. ایالات متحده تنها کشور غربی است که همچنان مجازات اعدام دارد.