تبعات نفت ۱۰۰ دلاری بر اقتصاد جهان
به گزارش اقتصادنیوز، به نقل از بلومبرگ؛ نفت برنت امسال به میزان ۳۳ درصد رشد کرده که در حال حاضر نزدیک به رکورد شش ماهه خود است. این در حالی است که عرضه جهانی نتوانسته است به تقاضاها پاسخ کافی دهد.
در حالی که کشورهای صادر کننده نفت از موضع قدرت به کاهش یا افزایش میزان تولید خود نگاه میکنند، کشورهای وارد کننده طلای سیاه نگران یافتن فروشندگان نفت هستند. این در حالی است که افزایش قیمتها در نهایت به ضرر همه تمام خواهد شد.
_افزایش قیمت نفت چه تبعاتی برای رشد اقتصادی جهان خواهد داشت؟
تبعات این مسئله متغیر خواهد بود. افزایش قیمت نفت به سبد خانوار آسیب خواهد زد و همینطور باعث افزایش تورم خواهد شد همانگونه که چین به عنوان بزرگترین واردکننده نفت خام دنیا و بسیاری از کشورهای اروپایی با آن دست و پنجه نرم میکنند. به طور کلی کشورهای نیم کرهشمالی به تابستان نزدیک میشوند در حالی که نیم کره جنوبی فصول سردی را پیش رو دارند. اقتصاد کشورهای در حال توسعه نیز به نوعی عواقب سنگینی را پرداخت خواهند کرد.
_جهان چگونه نفت ۱۰۰ دلاری را هضم خواهد کرد؟
اقتصاددانان معتقدند که نفت ۱۰۰ دلاری محتمل است در حالی که یک نگاهمان نیز باید به اسکناس سبز رایج در صنعت نفت یعنی دلار باشد. ضعف و قدرت دلار در قیمت هر بشکه نفت مهم خواهد بود.
کارشناسان اقتصادی دانشگاه آکسفورد معتقدند که نفت ۱۰۰ دلاری در پایان سال ۲۰۱۹ ضربه سنگینی به بنگاههای کوچک اقتصادی خواهد زد و رشد آن بنگاهها را تا شش دهم درصد کمتر خواهد کرد.
جان پاین و گابریل استرن اقتصاددانان دانشگاه آکسفورد اعلام کردهاند: « در کوتاهمدت محتمل است که با افزایش تولید در جهت جبران روبهرو شویم ولی بازار همچنان دارای تنش و استرس است و ممکن است نفت به قیمت ۱۰۰ دلار نیز برسد».
_چه کسی از افزایش قیمت نفت سود میکند؟
اقتصادهای نفتی برنده ی این بازی خواهند بود. کشورهای صادر کننده نفت همچون نروژ، نیجریه، اکوادور، روسیه و عربستان سعودی با افزایش عایدی خود از نفت درآمدهایشان افزایش خواهد یافت و در نتیجه به سرمایهگذاری های بیشتر در زمینههای مختلف میپردازند و ذخایر ارزیشان افزایش چشمگیری خواهد داشت.
_چه کسی بازنده است؟
کشورهای در حال رشد چون اوکراین، ترکیه و هندوستان بازنده این بازی خواهند بود و با افزایش قیمت سوخت رشد اقتصادی این کشورها کمتر خواهد شد و ارزش پولشان در پی آن رو به نزول خواهد گذاشت و در نتیجه به گزینههایی چون اجبار بانکهای مرکزیشان به افزایش نرخ سود بانکی رو خواهند آورد.
_چه سناریوهایی در انتظار بزرگترین اقتصاد جهان است؟
در مجموع مصرف کنندگان آمریکایی از دلار ۱۰۰ دلاری متضرر خواهند شد. این در حالی است که در جایگاههای سوخت، حامل های سوختی به میزان هفت درصد تا دو دلار و ۸۹ سنت در هر گالن افزایش پیدا کرده است.
و اگر شرایط به همین منوال پیش برود ممکن است خود آمریکا مورد انتقاد سایر کشورها به دلیل اعمال فشار بر هم پیمانان خود قرار گیرد.
_آیا افزایش تورم جهانی را شاهد خواهیم بود؟
سیاستگذاران به دنبال عدم تنش و نوسان در نمودارها و شاخص ها هستند. اگر افزایش قیمتها واقعی و در طولانی مدت ثابت باشد، سیاستمداران سعی میکنند که با سرشکن کردن قیمتها بر خدمات و حمل و نقل، بازار را کنترل کنند.
_واکنش بانکهای مرکزی چه خواهد بود؟
بانکهای مرکزی در شرایط موجود اقدامات سختگیرانهتری اعمال کردهاند. آنها در نبود تورم بر میزان رشد اقتصادی تمرکز کرده بودند که برعکس آن نیز در شرایط موجود محتمل خواهد بود. صندوق بینالمللی پول میزان رشد اقتصادی جهان را رو به کاهش پیشبینی کرده و جهان را در برههای حساس قلمداد کرده است.