ادامه جنگ فناورانه آمریکا و چین؛ ترامپ وضعیت اضطراری اعلام کرد
به گزارش اقتصادنیوز، به نقل از طلانیوز؛ «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا بامداد پنجشنبه (به وقت تهران) در اقدامی که در راستای تلاش برای محدود کردن رد پای چین در عرصه بازار فناوری آمریکا تفسیر شده، در زمینه فناوری وضعیت اضطراری ملی اعلام کرد.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، بر اساس این فرمان اجرایی حضور شرکتهای خارجی در شبکهها و زیرساختهای ارتباطی و فناوری ایالات متحده محدود میشود.
این فرمان اجرایی که با استناد به قانون اختیارات اقتصادی اضطراری رئیسجمهور صادر شده، شرکتهای آمریکایی را از به کارگیری تجهیزات و قطعات ارتباطی ساخت شرکتهایی که از دید واشنگتن یک «تهدید امنیتی» محسوب میشوند، منع میکند.
اجرایی شدن این فرمان عملا راه را برای محدود شدن حضور شرکت «هواوی»، غول فناوری چین، در بازار مخابرات و ارتباطات آمریکا هموار میکند.
«ویلبر راس» وزیر تجارت آمریکا پس از صدور این فرمان، در بیانیهای گفت هدف از این اقدام حفاظت از زنجیره تأمین اطلاعات آمریکا در برابر «رقبای خارجی» است. وی افزود: «تحت رهبری رئیسجمهور ترامپ، آمریکاییها میتوانند مطمئن باشند که دادهها و زیرساختهای ما امن هستند.»
در ماههای گذشته کارشناسان نزدیک به دولت ترامپ بارها از پیشرفتهای چین در زمینه اینترنت نسل پنجم (5G) ابراز نگرانی کرده و حضور فزاینده شرکتهای چینی در توسعه زیرساختهای مخابراتی آمریکا و اروپا را برای ایالات متحده یک «تهدید برای امنیت ملی» توصیف کردهاند.
چین هم اکنون بیشترین کاربران که از طریق تلفن همراه به اینترنت وصل میشوند، را در اختیار دارد. غولهای فناوری اطلاعات چینی همچون «اکستنت» و «علی بابا» در حال فتح بازارهای جدید در آمریکا و آسیا هستند.
در کنار فعالیتهای گسترده شرکتهای فناوری، دولت چین نیز با حمایت شرکتهای شبه دولتی در حال پیش بردن برنامه خود در سطح جهانی است. مهمترین برنامه چین در این حوزه نیز برنامه «کمربند و جاده» است.
در حالی که شرکتهایی همچون گوگل تلاش میکنند تا انحصار خطوط فیبر نوری در دنیا را به دست بیاورند، چین نیز تلاش میکند در قالب برنامه جهانی خود شاهراههای جدیدی برای انتقال اطلاعات از طریق خطوط فیبر نوری برپا کند، که این امر امکان کنترل اینترنت را برای آمریکاییها سخت خواهد کرد.
شرکتهایی همانند هووای و ZTE در حال طراحی تجیهزات جدید شبکه برای شبکههای 5G هستند. این مسئلهای است که به هیچ عنوان برای آمریکاییها خوش آیند نخواهد بود. طبق اسناد «ادوارد اسنودن» تجهیزات شبکههای آمریکایی همچون «سیسکو» یکی از مهمترین راهکاری آژانس امنیت ملی آمریکا برای جاسوسی از شبکههای مجازی است.
به همین دلیل نیز برخی از کشورهای دنیا همچون برزیل درصدد برآمدند تا از تجهیزات داخلی در شبکهها و زیرساختهای حساس خود استفاده کنند. (جزئیات بیشتر)
آمریکاییها تلاش کردهاند تا با اتهامات گوناکون شرکتهای چینی فعال در این حوزه را زمینگیر کنند. از جمله این اقدامات متهم کردن مقامات شرکتهای چینی به بهانه دور زدن تحریمها است. چندی پیش مدیر مالی هواوی که دختر بنیانگذار این شرکت نیز هست به درخواست آمریکا در کانادا بازداشت شد و همچنان هم در بازداشت خانگی به سر میبرد. چین به شدت به این اقدام اعتراض کرده و هشدار داده است که عدم آزادی این مقام بلندپایه شرکت هواوی میتواند تبعات سنگینی برای آمریکا داشته باشد.
فرمان اجرایی تازه ترامپ که عملا شرکتهای چینی را هدف قرار داده، در حالی صادر شده که واشنگتن و پکن در مذاکرات تجاری نیز به بنبست خوردهاند و آمریکا تعرفههای سنگینی را علیه واردات از چین وضع کرده است. انتظار میرود تصمیم تازه ترامپ بیش از پیش بر میزان تنش میان دو کشور بیافزاید.