عقبنشینی چین در برابر هنگکنگ/ استرداد منتفی میشود
به گزارش اقتصادنیوز، هنگکنگ براساس فرمول «یک کشور، دو سیستم» به چین واگذار شده بود. این فرمول به هنگکنگ اجازه میداد که آزادیهایی که در سرزمین اصلی چین وجود ندارد را حفظ کند؛ آزادیهایی مانند آزادی تظاهرات و استقلال نظام قضایی. با این حال، خشم از این لایحه نفوذ خزنده چین را نشان میداد. «مستر- پومفرت» در گزارش خود خاطر نشان کردند که پیشتر رویترز در گزارشی اختصاصی [با دستیابی به یک فایل صوتی لو رفته] آورده بود که خانم «لم» خطاب به تاجران و فعالان اقتصادی گفته بود با طرح لایحه استرداد مرتکب «خطایی غیرقابل بخشش» شده و اگر راهی داشت عذرخواهی و تاسف خود را اعلام کرده و استعفا میداد. در دیداری پشت درهای بسته «لم» به این گروه از فعالان اقتصادی گفته بود که اکنون «فضای بسیار محدودی برای حل این بحران» دارد زیرا این ناآرامی به مسالهای برای امنیت ملی و حاکمیت چین تبدیل شده و موجب تنشهایی با ایالاتمتحده شده است.
دولت چین قبلا پیشنهاد خانم «لم» برای کنار گذاشتن این لایحه و پراکنده کردن معترضان و حلوفصل بحران را رد کرده و سیاست «امتیاز کمتر، دستگیری بیشتر» را مطرح کرده بود (روزنامه «دنیایاقتصاد» در هفتههای اخیر گزارشهای مفصلی را به تحولات هنگکنگ اختصاص داده بود از جمله گزارش «آب وآتش در دولتشهر» مورخ دوشنبه ۱۱ شهریورماه ۹۸؛ و «محاصره خانه خانم «لم»» مورخ یکشنبه ۱۰ شهریورماه که به ماجرای امتیاز کمتر و دستگیریهای بیشتر اشاره کرده بود). وزارت خارجه چین گفت که دولت مرکزی از تصمیم رهبر اجرایی هنگکنگ «حمایت کرده، به آن احترام گذاشته و آن را درک میکند.» روزنامه «گلوبالتایمز»، روزنامه دولتی چین، این خبر را «خبر جعلی» نامیده بود. چین بارها در مورد اعتراضات هشدار داده و از تاثیر آن بر اقتصاد هنگکنگ گله کرده بود. اگرچه چین مداخله در امور این دولتشهر را رد کرده اما سهشنبه هشدار داد در صورتی که امنیت و حاکمیت چین مورد تهدید قرار بگیرد آرام نخواهد نشست.
در هر حال، بهدنبال افشای فایل صوتی از رئیس اجرایی هنگکنگ که در آن برای کنارهگیری ابراز تمایل کرده بود، پکن روز سهشنبه بر حمایت خود از او تاکید کرد. یانگ گوانگ، سخنگوی اداره امور هنگکنگ و ماکائو در دولت مرکزی چین در کنفرانسی خبری اظهار کرد: «ما کاملا از کری لم، رئیس اجرایی هنگکنگ در رهبری این دولتشهر حمایت میکنیم.» یانگ افزود، مردم هنگکنگ اجازه دارند تا زمانی که اعتراضاتشان مسالمتآمیز باشد، تظاهرات برگزار کنند اما از «اقدامات مجرمانهای» که سیاست «یک کشور، دو نظام» را به چالش میکشند، انتقاد کرد. وی ادامه داد: «در هنگکنگ تغییرات مثبتی صورت گرفته که مهمتر از همه نشاندهنده پایان خشونتها است اما باید اشاره کنم که شرایط همچنان پیچیده است.» «شو لویینگ»، یکی دیگر از سخنگویان اداره امور هنگکنگ نیز در نشستی خبری اظهار کرد: «دولت مرکزی هرگز اجازه نمیدهد وضعیت در هنگکنگ با همین رویه ادامه یابد. اگر این شرایط وخیمتر شود و به آشوبی تبدیل شود که استقلال و امنیت ملی را در خطر قرار دهد و دولت هنگکنگ دیگر قادر به کنترل آن نباشد، دولت مرکزی هرگز بیکار نخواهد نشست.»
این سخنگو اظهار کرد: «اکنون در جامعه دیدگاهی وجود دارد مبنی بر اینکه وارد عمل شدن نیروهای چین در درگیریهای هنگکنگ پایان اصل «یک کشور، دو نظام» است. این تفکر اما کاملا غلط است.» ابراز حمایت اخیر دولت چین از کری لام پس از آن صورت گرفت که خبرگزاری رویترز فایلی صوتی را منتشر کرد که «لم» در آن به رهبران تجاری میگوید، قصد دارد کنارهگیری کند و مسوولیت ناآرامیها را برعهده گیرد. رئیس اجرایی هنگکنگ اما در کنفرانسی خبری تمایل به کنارهگیری را تکذیب کرد و گفت: «طی سه ماه گذشته (از زمان شروع اعتراضات) بارها به خودم گفتهام که من و تیم کارمندانم باید برای کمک به هنگکنگ در جایگاه خود بمانیم.» او اظهار کرد، «حتی به این فکر نکرده است» که برای استعفا با دولت چین صحبت کند.
با این تفاصیل، گزارشگران رویترز نوشتند که روز سهشنبه پلیس ضدشورش با گلولههای رنگی و اسپری ضدفلفل تلاش کرد معترضان را از ایستگاه پلیس «مونگ کوک» و ایستگاه متروی «پرنس ادوارد» بیرون کند. این درحالی است که گزارشهای تلویزیونی نشان میداد فردی که نقاب اکسیژندار بر صورت داشت با برانکارد از ایستگاه مترو بیرون آورده شد. معترضان بارها از خشونت پلیس ابراز تاسف کردهاند. ویدئوهایی در فضای مجازی دست بهدست میشود دال بر اینکه در این ایستگاه فردی از سوی پلیس دستگیر میشود اما فعالان فضای مجازی و کنشگران عرصه تظاهرات این دستگیری را نشانهای از قساوت پلیس تفسیر کردند که باید مورد تحقیق قرار گیرد. پلیس که بارها استفاده از زور عریان و تمامعیار را رد کرده پاسخی به پرسشهای رویترز نداد. با این وجود، سخنگوی بیمارستان «کونگ وا» میگوید روز سهشنبه سه مرد در فاصله سنی ۲۱ و ۴۲ به این مرکز درمانی آورده شدند. یکی از رهبران ارشد معترضان هنگکنگی با نوشتن نامه سرگشادهای به صدراعظم آلمان، از او خواست تا در جریان سفر چند روز دیگرش به چین و نزد مقامهای پکن از این معترضان حمایت و خواستههای آنها را مطرح کند. نامه «جاشوا وونگ»، رهبر جنبش اعتراضی هنگکنگ موسوم به «جنبش چتر» درحالی در روزنامه آلمانی «بیلد» انتشار یافت که هنگکنگ چند ماه است درگیر بیثباتی سیاسی و اعتراضات معترضان مخالف دولت بوده است.
وونگ در نامه خود با اشاره به دوران زندگی آنگلا مرکل در آلمان شرقی تحت حاکمیت کمونیستها گفت: «شما شخصا تجربه دست اولی از وحشتهای یک دولت دیکتاتور دارید.» اشاره او به چهار دهه زندگی آنگلا مرکل در آلمان شرقی کمونیست سابق و فعالیت در آنجا بهعنوان یک دانشمند محقق تا زمان پایان جنگ سرد و اتحاد مجدد آلمان شرقی و غربی است. مرکل زمانی سقوط آلمان شرقی را بهعنوان مهمترین نقطه عطف زندگی خود توصیف کرد. وونگ که ۲۲ سال سن دارد گفت: «آلمانیها شجاعانه در طول دهه ۱۹۸۰ با استبداد مبارزه کردند و در خط مقدم این مبارزه بودند. ما امیدواریم که شما نگرانی خود را درباره وضعیت فاجعهبار ما ابراز کرده و مطالبات ما را طی زمان سفرتان به چین به دولت این کشور ابلاغ کنید.» مرکل قرار است از روز پنجشنبه ۱۴ شهریورماه برای یک سفر سه روزه به همراه یک هیات تجاری بزرگ وارد چین شود. این رهبر معترضان هنگکنگی در ادامه نامه خود تصریح کرد: «آلمان باید در ضمن تجارتش با چین هوشیار باشد زیرا چین به قوانین بینالمللی پایبند نمیماند و بارها وعدههایش را زیر پا گذاشته است.»