فاکسنیوز: پیام ایران به ترامپ؛ با این موشکها چه میکنی؟/ واکنش مقامات غربی و عربی به آغاز انتقام سخت ایران
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از خبرآنلاین، بامداد چهارشنبه ایران به وعده خود در خصوص انتقام سخت از امریکا عمل کرد و موشک هایی از کشورمان به سمت پایگاه های امریکایی در خاک عراق شلیک شد. این حمله در ساعت 1:20 دقیقه بامداد (در همان ساعتی که سردار سلیمانی به شهادت رسید) موشک باران پایگاه عین الاسد آغاز شد که مهم ترین پایگاه آمریکایی ها بود. این پایگاه سی و پنج بار هدف قرار گرفت. سپس خبر انفجاری در اربیل منتشر شد که بر اساس آن موشک هایی به کنسولگری امریکا برخورد کرده بودند و بعد مشخص شد تمام پایگاه های امریکا هدف قرار گرفته بودند.
اولین واکنش از سوی خبرنگار نظامی المانیتور بود.او در میانه موشک باران نوشت که اصابت به این پایگاه نظامی همچنان ادامه دارد. به گفته وی، هنوز مشخص نیست که آیا در این حمله کسی کشته و مجروح شده است یا نه. او مدتی بعد از قول یک مقام امریکایی خبرداد که همه پایگاه های امریکایی در سراسر عراق مورد هدف موشک های کروز و بالستیک کوتاه برد قرار گرفتند.
واکنش امریکایی ها به حملات موشکی ایران چه بود؟
یک ساعت و نیم بعد از انتشار خبر حملات اولیه به عین الاسد واشنگتنپست به نقل از یک منبع در وزارت دفاع آمریکا حمله به عینالاسد را تأیید کرده است. یک مقام ارشد پنتاگون نیز در گفتوگو با فاکسنیوز این حمله را تأیید کرد. او گفت: «از طرف ایران، مورد حمله موشکی قرار گرفتهایم. موشکها، موشکهای کروز یا موشکهای بالستیک کوتاهبرد هستند.»
ساعت سه و چهل و پنج دقیقه پنتاگون بلاخره واکنش نشان داد و خبر را تائید کرد. وزارت دفاع آمریکا با صدور بیانیهای گفت که ایران بیش از ۱۲ موشک به سمت دو پایگاه نظامی آمریکا در عراق شلیک کرده است. پنتاگون در بیانیهاش ادامه داد: «در روزهای اخیر و در پاسخ به تهدیدات و اقدامات ایران، وزارت دفاع کلیه تدابیر لازم برای حراست از نیروها و شرکایمان را انجام داده است.»
در همین زمان خبر آمد که جلسه شورای امنیت ملی آمریکا به ریاست دونالد ترامپ آغاز شده. و گفته شد مارک اسپر در حالی که کیف بزرگی به دست داشته وارد این جلسه شده است. پس از او مایک پمپئو هم وارد این جلسه شده بود و قرار بود که دونالد ترامپ از اتاق خودش در کاخ سفید با مردم آمریکا صحبت کند. اما این اتفاق نیافتاد و سخنرانی ساعتی بعد بدون هیچ توضیحی لغو شد.
در همین حال مقامات عراق نیز به این حمله واکنش نشان دادند. برهم صالح در توئیتر خود برای عراق و شهر اربیل در منطقه کردستان عراق دعای سلامتی کرد.
العربیه اولین رسانه خارجی بود که در مورد زخمی شدن نظامیان امریکایی خبر داد. این در حالی بود که چنین موضوعی از سوی غربی ها تکذیب شد. یک سخنگوی پنتاگون به روزنامه «واشنگتنپست» گفته بود که هنوز اطلاعات دقیقی در مورد اینکه آیا نظامیان آمریکایی در حمله ایران کشته شدهاند، وجود ندارد. یک مقام آمریکایی هم که نامش فاش نشده در گفتوگو با خبرگزاری «آسوشیتدپرس» مدعی شد که اگر در این حملات کسی هم کشته شده باشد، تعداد کشتهها اندک است.
در میان اعضای کنگره امریکا، «نانسی پلوسی» اولین کسی بود که به اتفاقات واکنش نشان داد. رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در توئیتر نوشت:«بعد از حمله به نیروهای آمریکا در عراق، به دقت وضعیت را رصد میکنم. باید از ایمنی سربازانمان و از جمله پایان دادن به اقدامات تحریکآمیز غیرضروری از سوی ایران اطمینان حاصل کنیم و بخواهیم که ایران، خشونت را متوقف کند. آمریکا و دنیا تاب جنگ ندارند.» بعد رند پال سناتور جمهوریخواه و هم حزبی ترامپ هم در توئیتر نوشت:«باید پیش از آنکه تنشها به جنگ بیپایان دیگری در خاورمیانه منتهی شود، تشدید تنش را متوقف کنیم.»
فاکس نیوز شبکه مورد علاقه ترامپ هم اینبار پشت رئیس جمهور نایستاد و کارشناس این شبکه ساعتی بعد از حمله موشکی ایران به ترامپ بر سر اختلافاتش با اوباما بر سر جنگ طعنه زد و گفت: «این بزرگترین آزمون ترامپ است و آزمون بسیار دشواری هم هست. میدانید که ترامپ با شعار پایان دادن به جنگ روی کار آمد، به همین دلیل باید دید که اکنون اوضاع را تا کجا و چطور پیش میبرد. ما در سال انتخابات قرار داریم و این رخداد میتواند تبعات گستردهای داشته باشد.» کارشناس سیانان هم ملاحظه ای به خرج نداد و گفت:«برخورد موشکهای ایران به پایگاه آمریکا، پیامی به ترامپ بود. این پیام که خوب با این موشکها چه میکنی؟ میدانیم که ایران زرادخانه موشکی بسیار بزرگ و متنوعی دارد.»
رویکرد رسانه های امریکایی و مقامات این کشور به گونه ای بود که تلاش داشتند از اهمیت موضوع کم کرده و ترس خود را پنهان کنند.
سخنگوی سنتکام در گفتوگو با پایگاه «ووکس» مدعی شد که مجموعا ۱۵ موشک شلیک شده که ۱۰ فروند آنها به پایگاه عین الأسد برخورد کرده، ۱ فروند به پایگاه آمریکا در اربیل و ۴ فروند هم به هدف برخورد نکرده است.
جان کری، وزیر خارجه سابق آمریکا هم به سرزنش ترامپ پرداخت و گفت:«فکر میکنم این یک تراژدی برای جهان است که این دولت (آمریکا) به جای دیپلماسی با سرعت به سمت تقابل حرکت کرده است.»
رشیده طلیب عضو مجلس نمایندگان آمریکا در واکنش به تشدید تنش به دلیل اقدامات دولت آمریکا گفت:«کنگره باید برای پایان دادن به این جنون، همین حالا وارد عمل شود.»
لیندسی گراهام سناتور جمهوریخواه گفت با ترامپ تلفنی در مورد ایران صحبت کرده است. گراهام تهدید کرد که ممکن است ایران روزی مجبور به ترک بازار نفت شود. «لیندزی گراهام» سناتور تندرو و ضد ایرانی مجلس سنای آمریکا کمی بعد تر در گفتوگو با شبکه «فاکس نیوز» مدعی شد: «این یک اقدام جنگی بود، فارغ از هر تعریف معقولانهای که داشته باشند. موشکها از ایران شلیک شده بودند. رئیسجمهور [ترامپ] از تمام اختیارات قانونی برای پاسخ دادن بهرهمند است».
خود ترامپ دیر به توئیتر رسید.«دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در حساب خود نوشت: «جای نگرانی نیست! از ایران موشکهایی به دو پایگاه نظامی واقع در عراق شلیک شده است. ارزیابی تلفات و خسارات الان در جریان است. تا الان همه چیز خوب بوده! ما با فاصله زیاد، قدرتمندترین و مجهزترین ارتش کل جهان را داریم! فردا صبح بیانیهای صادر میکنم.» ساعتی بعد از این توئیت سیانان به نقل از منابع عراقی نوشت بر خلاف گزارشهای اولیه، در پاسخ موشکی ایران، هیچیک از نیروهای عراقی آسیب ندیدهاند.
«جو بایدن» نامزد دموکرات انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ ایالات متحده با خودداری کردن از اظهار نظر درباره عملیات موشکی انتقامی سپاه علیه پایگاههای آمریکایی، در توئیتر نوشت: «من فعلا درباره اخبار امشب تا زمانی که اطلاعات بیشتری داشته باشیم، اظهار نظر نمیکنم.»
«اِیمی کلوبوچار» سناتور دموکرات آمریکایی نیز در واکنش به این عملیات در صفحه توئیتر خود نوشت: «همزمان که منتظر ارزیابیها از خسارات حملات امشب هستیم، مهم هست که هر واکنشی که قرار است نشان دهیم را ملاحظه کنیم. جنگ تمام عیار با ایران به نفع امنیت ملی آمریکا یا متحدانش در منطقه نیست.» او همچنین تاکید کرد: «ما باید با متحدان خود تلاش کنیم وضعیت را تنشزدایی کرده و از امنیت آمریکاییها در منطقه مطمئن شویم.»
«وندی شرمن» معاون وزیر خارجه آمریکا در دولت پیشین این کشور، در واکنش به توئیت ترامپ بعد از عملیات موشکی ایران، نوشت: «همه چیز خوب است!!؟؟ واقعا. اگر هر کس دیگری این حرف را زده بود، دونالد ترامپ او را تحقیر میکرد. البته این خبر خوبی است که هیچ تلفاتی وجود نداشته است و امیدوارم که برای عراقیها هم اینطور بوده باشد اما دونالد ترامپ، اکنون یک برهه بسیار جدی است نه زمان حریف طلبیدن.»
ترس اروپائی ها از بالا گرفتن درگیریها
اولین مقام اروپایی که نسبت به وضعیت بامداد چهارشنبه در عراق موضع گرفت، سخنگوی دولت انگلیس بود. او گفت که در حال بررسی سریع وضعیت هستیم و اولویت دولت انگلیس، حفظ امنیت انگلیسیهای موجود در عراق است. «دومینیک راب» وزیر خارجه انگلیس با محکوم کردن پاسخ موشکی ایران به آمریکا، درباره گزارشها از تلفات و استفاده شدن موشکهای بالستیک ابراز نگرانی کرد.
سفیر اتحادیه اروپا در بغداد، ایران را به نقض حاکمیت عراق بعد از واکنش موشکی ایران و حمله به مهمترین پایگاه آمریکا در عراق متهم کرد. وزارت دفاع آلمان با محکوم کردن انتقام موشکی ایران از نظامیان تروریست آمریکایی، گفت هیچ نظامی این کشور در جریان این عملیات آسیب ندیدهاند. در روزهای اخیر المانی ها به حمایت تلویحی از اقدامات ترامپ پرداخته اند.
ظریف در توئیتر چه نوشت؟
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در توییتر نوشت:«ایران منطبق با بند ۵۱ منشور ملل متحد، اقدامات متناسبی در دفاع از خود انجام داد و پایگاهی که از آن حمله بزدلانه علیه شهروندان و مقامهای ارشد ما انجام شده بود را هدف قرار داد. ما به دنبال تشدید تنش یا جنگ نیستیم، اما از خودمان در برابر هر تهاجمی دفاع میکنیم.» ماده ۵۱ منشور، به دولتهای عضو سازمان ملل این اجازه را داده است تا هنگامی که «شورای امنیت»، اقدام لازمی را در جهت بازگرداندن صلح و امنیت در یک وضعیت جنگی انجام نداده است؛ از خود «دفاع» کنند.
ظهر امروز هم خبرنگار سی بی اس از ظریف در حاشیه هیات دولت پرسید که آیا امکان گفتگو میان ایران و آمریکا وجود دارد؟ گفت: خیر، برنامه ای برای مذاکره و گفتگو نداریم.
واکنش کشورهای عربی
در عراق مسرور بارزانی رئیس دولت محلی کردستان عراق گفت در گفتوگوی تلفنی با وزیر خارجه آمریکا، راههایی برای کاهش تنش با ایران را به پمپئو پیشنهاد کرده است. ساعاتی پس از واکنش موشکی ایران و حمله به مهمترین پایگاه آمریکا در عراق، یک وزیر اماراتی گفت، امیدوار است تنش دیگری به وجود نیاید.
«محمد علی الحوثی» عضو ارشد جنبش انصارالله یمن و دبیرکل کمیته عالی انقلاب یمن گفت:«آنچه ایرانیها درباره ادامه پاسخ اعلام کردند از مهمترین عوامل بازدارنده است؛ سلاحهای آمریکایی و دولت این کشور که ملت یمن را میکشند در عراق و غیره نیز دست به کشتار میزنند؛ جنگندههای آمریکایی که کودکان، زنان، مردان، قضات، پزشکان، امدادگران و غیره را در یمن کشتند همانهایی هستند که سلیمانی و المهندس را کشتند.»
ارتش عراق هم اعلام کرد ۲۲ موشک به پایگاههای آمریکا در عراق شلیک شده، ۱۷ فروند به عینالاسد و ۵ فروند به اربیل اصابت کرده است. هیچ عراقی نیز پاسخ موشکی ایران کشته نشده است. این در حالیست که در رسانه های غربی گفته شده بود که اسیب دیدگان حملات بامداد چهارشنبه از میان عراقی ها بوده اند.
انور قرقاش وزیر مشاور دولت امارات عربی متحده در امور خارجه، در صفحه توئیتر خود نوشت: لازم است که منطقه خالی از تنشهای کنونی و نگرانکننده شود.
وزارت خارجه چین با صدور بیانیهای در واکنش به انتقام موشکی ایران، گفت: «تشدید تنشها در خاورمیانه به نفع هیچکسی نیست.