انتخاب رئیس مجلس یازدهم از پشت «مانیتورهایِ سیاسی»/ تحرکات مجازی لیدرهای پشت پرده اصولگرایان

کدخبر: ۳۳۳۸۳۴
اقتصادنیوز: دورهمی مجازی اصولگرایان مجلس یازدهم یکی از همان بحث‌هایی است که در میان خبرهای داغ کرونا گاهی به گوش می‌رسد موضوعی که اما و اگرهای زیادی را در صفحه سیاست داخلی و معادلات آینده مجلس مطرح می‌کند.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از خبرآنلاین، پیروزی در انتخابات یک روی سکه بود و معادلات سیاسی بعد از آن روی دیگرش؛ هنوز ۳۷ روز مانده تا ماحصل شورای ائتلاف اصولگرایان کار خود را در ساختمان هرمی بهارستان رسما آغاز کنند  اما هنوز چشمشان به مجلس روشن نشده زمزمه‌ها از جلسات مجازی و حقیقی به گوش می‌رسد جلساتی که گاهی گفته می‌شود برای سازماندهی طرح‌ها و اولویت‌بندی اقدامات آینده است و گاهی هم جسته و گریخته صحبت‌هایی از برنامه‌ریزی و لابی برای هیات رئیسه به میان می‌آید؛ و حالا واکنش مهدی چمران از حلقه اصلی شورای ائتلاف این جلسات را تائید می‌کند و می‌گوید: «اگر شورای ائتلاف بخواهد کار هماهنگی و پشتیبانی را در جریان اصولگرایی انجام دهد عده ای می گویند که شما در حال فشار آوردن به نماینده ها هستید و اگر هم حضوری در این عرصه نداشته باشد عده ای خواهند گفت که این شورا نیز به سرنوشت نمونه های مشابه خود دچار شده است. بنابراین نمی توانیم فعالیت های خود را صرفاً با اظهار نظراتی که در قبال اقدامات ما انجام می شود، تنظیم کنیم.»

البته برنامه‌ها برای جلسات همچنان ادامه دارد اگرتعللی هست به دلیل ممنوعیت برگزاری تجمعات است و درهمین رابطه چمران می‌گوید:«مشکل اصلی ما یافتن محل مناسبی برای برگزاری این جلسه است که استانداردهای مدنظر وزارت بهداشت را داشته باشد و گمان نمی کنم که تا عادی شدن شرایط کشور امکان برگزاری چنین جلسه ای را داشته باشیم.»

هرچند ابهام اول یعنی بود و نبود جلسه در همان قدم اول رفع شده و مُهر تائید بر برگزاری جلسه زده می شود اما سوال اصلی همچنان به قوت خود باقی است و آن اینکه خروجی این جلسات قرار است چه چیزی باشد؟

جلسه اقتصادی و سیاسی از پشت مانیتورهای سیاسی

«جلسه منتخبان مجلس یازدهم لغو شد» این خبری بود بود که چند روز پیش از سوی دبیرخانه شورای ائتلاف منتشر شد؛ جلسه‌ای که به گفته نماینده اصولگرای فلاورجان با فراخوان و دعوت غلامعلی حدادعادل قرار بود اول اردیبهشت برگزار شود اما محدودیت‌های کرونایی برنامه‌هایشان را بر هم زد. هرچند این را می‌توان رسمی‌ترین خبر برای صحت جلسات و رایزنی‌های اصولگرایان درون مجلس یازدهم و لیدرهای بیرون مجلس دانست اما موضوع مهمتر،  مباحثی است که در این جلساتی که گفته می شود بصورت مجازی برگزار می شود، به بحث گذاشته می‌شود.

زهره الهیان از منتخبان تهران در مجلس یازدهم درباره جلسات مجازی اصولگرایان می‌گوید:«بحران کرونا و شرایط پساکرونا و رکود اقتصادی ناشی از بحران کرونا از موضوعات اولویت‌دار کشور است که جلسات برگزار شده به این مسائل پرداخته می شود. برای تحقق شعار سال هم باید مقدماتی فراهم شود و در این راستا، ما نظرات کارشناسان را جویا می شویم. از نظرات متخصصین آینده پژوهی نیز درباره موضوع خانواده و جمعیت استفاده می‌کنیم و امیدواریم نتیجه این جلسات، پیشنهادات و طرح‌های مناسبی در مجلس یازدهم برای حل مشکلات کشور باشد.»

حسین جلالی، منتخب مردم رفسنجان هم درباره این جلسات می‌گوید: «این جلسات با هدف مشخص کردن اولویت های مجلس یازدهم و بررسی مقدماتی برخی مشکلات اساسی کشور است.در این جلسه، نمایندگان از گروه های مختلف سیاسی حضور دارند و درباره مسائل جاری روز و مشکلات پیش روی کشور بحث و تبادل نظر می کنند.»

او می‌گوید: «این جلسات ارتباطی با بحث انتخابات هیئت رئیسه ندارد و البته ممکن است نمایندگان نظراتی درباره هیئت رئیسه داشته باشند اما این دلیلی بر این نیست که جلسه مجازی منتخبان ارتباطی با انتخابات هیئت رئیسه دارد.»

البته افرادی هم مانند زهره سادات لاجوردی از دیگر منتخبان مجلس یازدهم این جلسات مجازی را نوعی آماده کردن نمایندگان برای آینده معرفی می‌کند و می‌گوید: « برخی اقدامات به صورت فردی انجام می‌شود مثل مرور قوانین، آئین‌نامه مجلس و اسناد بالادستی و اقداماتی هم به صورت جمعی دنبال می‌شود. حدود ۱۵ یا ۱۶ شب است که مجلسی مجازی با حضور متخبین مردم در مجلس یازدهم تشکیل دادیم و در رابطه با موضوعات مهم کشور و اولویت‌ها بحث می‌کنیم.»

برنامه ریزی برای تحول

حکایت مجلس یازدهم نیست بلکه هر دولت و مجلسی که روی کار می‌آید خود را آنقدر تازه نفس می‌بیند که می‌خواهد از دل این چهارسال کارستانی بیرون بیاورد؛ مجلس یازدهم هم که اغلب نمایندگانش روزگانی بر سر همین صندلی‌ها نشسته بودند و ماحصل اقداماتشان هنوز قابل مشاهده است می‌خواهند ۴ سالی متفاوت رقم بزنند. آنطور  که امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی عضو هیات رئیسه مجلس دهم و منتخب مردم مشهد در مجلس یازدهم از طرحی سخن می‌گوید که قرار است هم آئین‌نامه داخلی مجلس را تحت الشعاع قرار دهد و هم برنامه‌های اقتصادی را شامل می‌شود. البته از آنجا که هم اعضای شورای نگهبان میانه خوبی با مجلس یازدهمی‌ها دارد و هم مجمع تشخیص مصلحت نظام نمایندگانی در این مجلس دارند امید زیادی برای به ثمر نشستن مصوبات مجلس دارد.

قاضی‌زاده درباره چند و چون این طرح‌ می گوید:«این طرح در حوزه قانون گذاری به دنبال ایجاد نظام پیش نویس طرح‌ها و لوایح، ارتقای عملکرد کمیسیون‌های تخصصی مجلس به عنوان مهمترین رکن قانونگذاری، کارآمدسازی صحن علنی مجلس، تعیین زمان رسیدگی به مصوبات مجلس در مجمع تشخیص مصلحت نظام، محدودکردن مراجع قانونگذار است.»

او می‌گوید: «علاوه بر این، این طرح ذیل راهکارهای مهمی برای کارآمدسازی نظارت مجلس از طریق اعمال مقررات دقیق‌تر و جدی‌تر در سوال از وزرا،فرآیند سوال از رئیس جمهور، استیضاح وزرا و نظارت بر رفتار نمایندگان دارد.طرح مذکور همچنین به دنبال تفویض و تقلیل برخی اختیارات رئیس مجلس است.»

مسلم است وقتی قاضی‌زاده از چنین طرحی صحبت می‌کند و آن را به عنوان یکی از برنامه‌های مجلس یازدهم معرفی می‌کند نمی‌تواند بدون هماهنگی باشد قطعا یکسر جلسات مجازی به این موضوع ختم شده است.

مجهول ۱۲ کرسی در معادله جلسات مجازی

هرچند گفته می‌شود موضوع اقتصاد و شرایط بعد از کرونا یکی از محورهای اصلی جلسات مجازی منتخبان اصولگرایان است اما باور این موضوع نمی‌تواند چندان آسان باشد به هر صورت سه رقیب اصلی از سه طیف اصولگرا در مجلس یازدهم حضور دارند که هر سه برای نشستن بر راس هرم قوه مقننه خود را برتر و لایق می‌دانند؛ منظور قالیباف، میرسلیم و آقاتهرانی است که هر کدام در مجلس طرفدارانی هم دارند.هرچند نباید چهره هایی که برخواسته از دولت احمدی نژاد هستند و پا به پارلمان گذاشته اند را در این بازار رقابتی نادیده گرفت.

از آنجا که  ریاست مجلس آینده این بار رقابتی میان یک جناح است و اصولگرایانی که تا این مرحله با هر ضرب و زوری وحدت را حفظ کرده اند گام در مرحله و آزمون تازه‌ای خواهند گذاشت. سنتی‌های اصولگرا، قالیبافی‌های نواصولگرا، بهاریون احمدی‌نژادی و در نهایت جبهه پایداری طیف‌های اصلی مجلس آینده هستند و تقسیم صندلی‌های ریاست و هیات رئیسه و فراکسیون‌ها میان این گروه‌ها و با توجه به اظهارنظرهای این روزها چندان ساده به نظر نمی‌رسد.

محمدآصفری از منتخبان مجلس یازدهم ازجمله افرادی است که از رایزنی‌ها در جلسات مجازی اصولگرایان پرده برمی دارد و می‌گوید:«همین حالا هم رایزنی های زیادی بین نمایندگان انجام می شود تا یک مجلس موفق و کارآمد به دور از اختلافات سیاسی تشکیل و از همه سلایق و ظرفیت ها استفاده شود. » او می‌گوید: «رایزنی برای سهم دهی و تقسیم کرسی‌های قدرت در مجلس یازدهم، به دلیل شیوع ویروس کرونا با تشکیل جلسات حضوری انجام نمی شود اما همین حالا هم منتخبان در فضای مجازی مشغول گفتگو هستند و توافقات قبل از تشکیل مجلس نهایی خواهد شد. قطعا اتفاق نظری قبل از تشکیل مجلس برای انتخاب هییت رییسه و رییس مجلس و کمیسیون های مجلس یازدهم صورت می گیرد تا وقت جلسات علنی برای حل اختلافات صرف شود.»

از دل همین جلسات فضای مجازی بود که اسم فریدون عباسی رئیس سازمان انرژی اتمی دولت احمدی‌نژاد برای کرسی ریاست خیز برداشت و اعلام آمادگی کرد. در جلسه‌ای با حضور ۱۶ نفر از نمایندگان منتخب فارس و خوزستان، برای ریاست مجلس شورای اسلامی اعلام آمادگی کرد. وی در این جلسه گفت: «ضمن احترام به نمایندگان فعلی که برای ریاست مجلس فعالیت می‌کنند، به عنوان اولین نماینده بصورت رسمی کاندیداتوری خود برای ریاست مجلس شورای اسلامی یازدهم را اعلام می‌کنم.»

میرتاج‌الدینی از دیگر منتخبان مجلس یازدهم نیز از افرادی بود که پرده از تفاهمات پشت پرده و پیش از افتتاحیه مجلس یازدهم داد و گفت: «پیش از آغاز مجلس یازدهم به طور رسمی تفاهم‌ها و توافقات بر سر هیات رئیسه مجلس صورت خواهد گرفت یعنی هماهنگی‌ها قبل از اغاز مجلس انجام می‌شود مانند اتفاقی که در مجلس هشتم و نهم اتفاق افتاد.»

البته این‌ها پایان جلسات مجازی و حقیقی اصولگرایان نیست و آنطور که چمران می‌گوید  مشکل اصلی یافتن محل مناسبی برای برگزاری این جلسه است که استانداردهای مدنظر وزارت بهداشت را داشته باشد، جلسه ای که گویا قرار است هیات رئیسه مجلس از پشت مانتیورهای آن بیرون بیایند.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید