فرود یک هواپیمای اسرائیلی در ترکیه؛ ماجرا چیست؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از انتخاب، در ادامه این مطلب آمده است: گفته میشود این هواپیما برای انتقال تجهیزات پزشکی از ترکیه به آمریکا، وارد این کشور شده است، مسالهای که بسیار غافلگیر کننده است. بویژه در صورتی که وساطت آمریکا بین آنکارا و تل آویو را به یاد آوریم. براساس اطلاعات، واشنگتن آماده است تا رابطه بین اسرائیل و ترکیه را که حدود ده سال به دلیل حادثه کشتی مرمره دچار سستی شده بود، ترمیم کند.
علاوه بر این، منابع آگاه از وجود مذاکرات سرّی بین دو طرف اسرائیل و ترکیه خبر میدهند، مذاکراتی نظیر آنچه که در سال ۲۰۱۶ منجر به توافق اسرائیل و ترکیه در خصوص کشتی مرمره شده و در نهایت، تل آویو مجبور به پرداخت مبلغ ۲۰ میلیون دلار غرامت به خانوادههای افرادی که داخل کشتی بودند، شد.
پیش از این توافق، آنکارا اشارههای مثبتی برای تل آویو فرستاد، که طبق آن، ترکیه در ۴ می ۲۰۱۶، از حق وتوی خود علیه پیوستن اسرائیل به سازمان رشد اقتصادی OECD استفاده نکرد. علاوه بر اینکه از این حق خود علیه تصمیم ناتو برای دادن اجازه به اسرائیل برای داشتن کنسولگری در مقرّ این پیمان، در بروکسل، بهره نبرد.
در اینجا، اطلاعات حاکی از ان است که سناریوهای مختلفی در مورد آینده رابطه ترکیه و اسرائیل وجود دارد. برخی در مورد تلاقی محاسبات اردوغان با تل آویو صحبت میکنند، این دو طرف هر دو با نظام اسد دشمنی دارند و نمیخواهند این نظام به طور کامل بر معارضانش پیروز شده و بر تمام اراضی سوریه مسلط شود، همانطور که نمیخواهد ایران حضور نظامی فعال و موثری در سوریه داشه باشد.
این اتفاق با شایعات در مورد سستی روابط روسیه و ترکیه، بر سر اختلاف نظر پیرامون تجاوزهای اسرائیل به سوریه و پایگاههای ایرانی در سوریه همزمان شده است. از طرفی اختلافاتی نیز بین روسیه و ترکیه در خصوص لیبی و سوریه وجود دارد. به نظر میرسد اردوغان قصد دارد محاسبات منطقهای خود را به تل آویو ارتباط دهد، چرا که برای دست یابی به کمکهای آمریکایی و بین المللی، به تایید لابیهای یهودی در ایالات متحده نیاز مبرمی دارد.
این شرایط، برخی مجامع را بر ان داشته است تا در مورد مصالحه نزدیک بین ترکیه و اسرائیل صحبت کنند، همانطور که تل آویو اشارههای مثبتی در مورد بحران گاز طبیعی در شرق دریای مدیترانه، که پس از توافق ترکیه-لیبی ایجاد شده، داشته است.
البته این نکته را نباید از نظر دور داشت که اظهار دوستی بین ترکیه اسرائیل، همزمان شده است با بیستمین سال پیروزی مقاومت و ملت لبنان علیه اشغال جنوب لبنان توسط رژیم صهیونیستی، همانطور که همزمان شده است با درس تاریخی که ایران با اعزام ۵ نفت کش خود به سمت ونزوئلا، به آمریکا داده است.
در این میان، رسانههای وابسته به اردوغان، خبر اعزام نفت کشهای ایرانی به ونزوئلا را نادیده گرفتند، در حالی که این مهم، دربردارنده معانی زیادی بود که حکایت از نشانههای مرحله آینده و تمام مسائل غافلگیر کنندهای دارد که اردوغان به دنبال آن است، تا با محاسبات دشمنان خود در عربستان، امارات و مصر، مقابله کند. این در حالی است که تمام دولتهای مذکور برای نزدیکی بیشتر به اسرائیل و پذیرش معامله قرن تلاش میکنند.