نیم‌قرن با اقتصاد ایران؛ 3 بهمن

ادارات اقتصاد شهری منحل می‌شود

کدخبر: ۳۸۷۶۱۳
اقتصادنیوز : مهم‌ترین سرتیترهای صفحه‌های اقتصادی مطبوعات دوم بهمن‌ماه در ابتدای هر دهه در نیم قرن گذشته از این قرار بوده است: هاشمی‌رفسنجانی: جریان کلی غارت بیت‌المال دیگر اتفاق نمی‌افتد/تغییر نام بانک سپه شعبه لندن
ادارات اقتصاد شهری منحل می‌شود
به گزارش اقتصادنیوز تکرار اشتباهات محصول ندانستن‌ها است،اگر از گذشته اطلاع داشته باشیم شاید از آن درس بگیریم و مسیرهای اشتباه را تکرار و تجربه نکنیم.یکی از حوزه هایی که می تواند ماشین زمان به آن سفر کند اقتصاد است، اقتصاد ایران در نیم قرن گذشته همچون سایر حوزه های حیات اجتماعی با فراز و فرود های بسیاری روبرو شده است.

اتفاقات مشابهی بر اقتصاد ایران رفته و تصمیمات متفاوتی برای آن گرفته شده است اما به نظر می رسد با نتایج یکسان روبرو هستیم.«در نیم قرن با اقتصاد ایران» اخبار مهم اقتصادی ایران و جهان را مرور می کنیم.سال اول هر دهه را به عنوان نقطه بررسی تاریخ اقتصادی قرار داده ایم.این مطلب با عنوان نیم قرن با اقتصاد ایران منتشر می شود،در طول بررسی تاریخ اقتصادی پنج دهه گذشته ممکن است به حوادث مهم و اثر گذار برخورد کنیم که این اخبار و وقایع را نیز منتشر می کنیم.روزنامه اطلاعات به دلیل سابقه 90 ساله آرشیو قوی و رویکرد صرف خبری در بازتاب وقایع پایه این بررسی قرار گرفته است.

سوم بهمن 1350؛ ادارات اقتصاد شهری منحل می‌شود

یک مقام رسمی در شورای عالی اصناف اظهار کرد: ادارات اقتصاد شهری در تهران و شهرستان‌ها منحل می‌شود. این ادارات در تهران و شهرستان‌ها روابط شهرداری را با اصناف تنظیم می‌کردند و به امور اصناف و اتحادیه‌های صنفی رسیدگی می‌کردند.

اداره «اقتصاد شهری» عنوانی است که طی سه سال گذشته به این اداره داده‌اند و پیش از آن این اداره از واحدهای پیشه‌وران و خواربار و اصناف تشکیل می‌شد. این اداره امر رسیدگی به نرخ و کنترل قیمت‌ها، صدور پروانه رسیدگی به امور صنفی و شکایات و حدود و تداخل را به عهده داشت.

شهرداری مدعی است که چون به موجب قانون نظام صنفی کلیه اموری که تا به حال به وسیله شهرداری برای اصناف انجام می‌گرفت، از این پس به عهده اتاق‌‌های اصناف واگذار شده است.

تولید تلویزیون به 100 هزار دستگاه رسید

تولید داخلی دستگاه‌های گیرنده تلویزیون به علت توسعه شبکه‌های تلویزیونی در کشور و استقبال مردم از 500 دستگاه در سال 1340 به حدود یک هزار دستگاه در سال 49 افزایش یافته است.

مصرف داخلی تلویزیون طی سال‌های اولیه بهره‌برداری از شبکه تلویزیون تهران طی سال‌های 37 تا 1340 از طریق واردات تامین می‌شد و از این سال به منظور حمایت از تولیدکنندگان داخلی واردات تلویزیون به‌عنوان کالای غیرمجاز اعلام شد.

براساس گزارشی که در این زمینه انتشار یافته طی سال‌های اخیر دستگاه‌های فرستنده تلویزیون به نحو قابل‌ملاحظه‌ای در سراسر کشور افزایش یافته و به موجب پیش‌بینی به عمل آمده تا پایان برنامه چهارم در کلیه مراکز استان‌ها ایستگاه‌های فرستنده تلویزیون نصب می‌شود که با توجه به دستگاه‌های تقویتی ورله تا پایان سال 1353 حدود سه میلیون خانواده شهری زیر پوشش امواج تلویزیون قرار خواهند گرفت؛ درحالی‌که هم‌اکنون 1.5 میلیون خانوار شهری از برنامه‌های تلویزیونی استفاده می‌کنند.

سوم بهمن 1360؛ هاشمی‌رفسنجانی: جریان کلی غارت بیت‌المال دیگر اتفاق نمی‌افتد

اصل 49 قانون اساسی طوری تنظیم شود که مردم مطمئن شوند که ثروت‌های نامشروع را از کسانی که آنها را به دست آورده‌اند، می‌گیرند و اگر کسی درآمد مشروعی داشته است، مال خودش است. حجت‌الاسلام والمسلمین هاشمی‌رفسنجانی، ‌رئیس مجلس شوری اسلامی در گفت‌و‌گو با روزنامه اطلاعات گفت: یک مقدار زیادی تا به حال ثروت‌های غارت‌رفته مردم و بیت‌المال پس گرفته شده و تا حد زیادی هم جلو غارتگری‌های آینده با این قوانین که داریم می‌گذاریم، گرفته خواهد شد.

از این به بعد دیگر جریان کلی غارت بیت‌المال، یا دزدی، ‌یا زدوبندهای داخلی و خارجی، پیمانکاری و از این قبیل دیگر نمی‌شود.

ممکن است جریانات احتکاری و بازار سیاه درست‌ کردن و از این دزدی‌های اینجوری پیش بیاید.

وی افزود: ما هنوز به آن معنی بر بازار مسلط نیستیم. فکر می‌کنم آن روزی که برنامه تجارت خارجی – که امروز بیشتر کالاهای مصرفی ما قسمت‌های عمده‌اش از خارج می‌آید – کاملا دولت بر آن مسلط شود و تعاونی‌ها مسوول توزیع بشوند و دیگل مشکل می‌شود دزدی و بازار سیاه درست کردن.

در آینده نزدیکی به این خواهیم رسید، می‌ماند اصل 49 و گرفتن ثروت‌های نامشروع که این را هم گفتم مشکل، این است که می‌خواهیم توازنی ایجاد کنیم و بقیه کار را جوری انجام دهیم که اعتماد مردمی که سرمایه مشروع دارند و یا می‌خواهند از بازو و قدرت کار و فکرشان اندوخته‌ای درست می‌کنند، اعتماد اینها را جلب کنیم و جوری این اصل پیاده شود که حتی کسانی که بعد از انقلاب هم ثروت نامشروعی اندوخته‌اند، بشود از آنها پس گرفت و آنهایی که راه صحیح رفته‌اند مال خودشان باشد و بتوانند فعالیت کنند.

آینده تروریست‌های اقتصادی

اگر حدود فعالیت‌هی بخش خصوصی و تعاونی‌ها و دولت هماهنگ درست شود و اعتماد هم به مردم داده شود، ما در آینده دیگر تروریست اقتصادی نخواهیم داشت. نمی‌خواهیم بگوییم که همه چیز درست خواهد شد، این مساله ریشه‌دار بوده و با صبر باید ریشه‌کن شود، ولی افق خوبی در پیش است.

دوستان ما اطلاع داده‌اند که تقاضای بخش خصوصی برای ثبت شرکت‌های تولیدی امسال بزرگ‌ترین رقم را در همه تاریخ ایران داشته. این دلیل علاقه‌مندی مردم است و مقداری اعتماد کرده‌اند، راه دارد باز می‌شود برای تولید.

هاشمی‌رفسنجانی: مالکیت بیشتر دولت بهتر است

 هاشمی‌رفسنجانی، امام جمعه تهران در خطبه‌های نماز جمعه در مورد مالکیت در اسلام گفت: در مورد مالکیت به‌نظر می‌رسد دورنمای مطلوب اسلام این است که در رابطه با دولت‌ها و جامعه هر مقدار مالکیت بیشتر بهتر، ثروت دولت و ملت هر مقدار بیشتر بهتر، و در مورد فرد به‌نظر می‌رسد که اسلام نه طرفدار فقر یک انسان است و نه طرفدار ثروت فراوان یک انسان است. بلکه برای انسان کفاف و عفاف می‌خواهد نه زیاد ثروتمند و نه زیاد محتاج و نیازمند که همه اینها با مدارک دینی و قرآنی و روایی و تاریخی مطرح می‌شود و بدان خواهیم رسید.

در مورد مصرف هم چنین به‌نظر می‌رسد که اسلام نه طرفدار ریاضت افراد است که با ریاضت و زهد بی‌معنا زندگی کنند و نه طرفدار اسراف و تبذیر است. بلکه اعتدال در مصرف را توصیه می‌کند.

امام جمعه موقت تهران آنگاه به روایاتی از حضرت محمد (ص) و علی‌بن‌ابیطالب (ع) و امام صادق (ع) در رابطه با اهمیت کار و تلاش در اسلام اشاره کرد و گفت: تمامی انبیا و اولیا در زمان حیات خود یا کارهای خیلی معمولی را انجام می‌دادند و یا تعمداً به این کارها دست می‌زدند تا اهمیت آن و شرافتمندانه بودن این نوع کارها را ثابت کنند. حجت‌الاسلام هاشمی‌رفسنجانی آنگاه خطاب به کارگران، کشاورزن، کارمندان و دیگر اقشار مردم مسلمان ایران گفت: نمی‌شود ایران شیعه باشد و بیش از یک میلیون و نیم مترمربع مساحت داشته باشد و این همه امکانات، معادن، جنگل، آب و دریا داشته باشد و آن وقوت ما همه چیزمان را بخواهیم از خارج وارد بکنیم. این موضوع با روح تشیع سازگار نیست.

سوم بهمن 1370؛ بانک «برلینز هندلز» آلمان تا 1.4 میلیارد دلار اتبار به بانک‌های ایرانی می‌دهد

سقف اعتبارات بانک «برلینز هندلز» آلمان به بانک‌های تجاری ایران به 1400 میلیون دلار می‌رسد.

هیات بانکی برلینز هندلز آلمان به سرپرستی آقای لویز گرفونزخ با آقای دکتر عادلی رئیس‌کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در محل این بانک دیدار کردند.

در این دیدار ضمن ابراز رضایت از روابط موجود این بانک با بانک‌های تجاری ایران و با اشاره به این که بانک یادشده از پیشتازان عقد قراردادهای تامین مالی بلندمدت ایران بوده است، گفت که این بانک با توجه به پیشرفت برنامه پنج ساله ایران علاقه‌مند است همچنان این مقام را حفظ کند.

رئیس‌کل بانک مرکزی نیز با اشاره به روند رو به رشد روابط اقتصادی ایران و آلمان و موفقیت‌های اخیر اقتصادی کشور در زمینه‌های مختلف کشاورزی و صنعتی که موجبات رشد بیشتر تولید ناخالص داخلی را فراهم کرده است و با توجه به اهمیت ایفای نقش بانک‌های آلمان در این زمینه ضرورت توسعه روابط بانکی فعال برلینز هندلز را با بانک‌های کشورمان یادآور شد.

به پیشنهاد دبیر هیات برلینز هندلز، سقف اعتبارات بلندمدت تا میزان 1400 میلیون دلار به بانک‌های تجاری ایران افزایش یافت و مقرر شد که در زمینه اعتبارات میان‌مدت و کوتاه‌مدت بررسی‌های لازم به عمل آید.

سوم بهمن 1380؛ نحوه تاسیس نخستین بانک توسعه اشتغال در ایران اعلام شد

مدیرعامل صندوق حمایت از فرصت‌های شغلی گفت: به‌زودی بانک توسعه اشتغال در کشور تاسیس می‌شود.

علیرضا بی‌نظیر که در نشستی با هیات اعزامی بانک جهانی سخن می‌گفت: افزود: در این بانک منابع مالی دولت و سپرده‌های مردم صرف ایجاد فرصت‌های شغلی کم‌سرمایه‌بر، زودبازده، مولد و پایدار خواهد شد.

وی گفت: صندوق حمایت از فرصت‌های شغلی مردمی‌ترین موسسه اعتباری کشور است و بیکاران به‌راحتی می‌توانند از تسهیلات خوداشتغالی این موسسه بهره‌مند شوند.

مدیر بخش حمایت اجتماعی منطقه خاورمیانه بانک جهانی و رئیس هیات اعزامی بانک جهانی در این نشست گفت: ماموریت این هیات بررسی راهکارهای مختلف اعطای تسهیلات جهانی برای توسعه فعالیت‌های اجتماعی ایران است.

«گ.اورگه شیبا» افزود: تسهیلات بانک جهانی برای سازمان‌های غیردولتی و با هدف تشکیل صندوق‌های اعتباری محلی اعطا می‌شود.

وی افزود: این تسهیلات 150 میلیون دلار است و به طرح‌های تجهیز منابع انسانی، شغل‌آفرینی و حمایت از گروه‌های بیکار، توسعه جوامع روستایی و توانمندسازی زنان سرپرست خانوار اختصاص می‌یابد.

تغییر نام بانک سپه شعبه لندن

بانک سپه شعبه لندن به «سپه اینترنشنال» تغییر نام داد. به‌منظور همسان‌سازی با شیوه عمل بانک‌های انگلیس، شعبه لندن این بانک براساس مجوز بانک مرکزی جمهوری اسلامی و مقامات نظات مالی انگلستان (FSA) با نام بانک سپه بین‌المللی دوره جدید فعالیت خود را از ابتدای سال 2002 میلادی در انگلیس آغاز کرده است. براساس این گزارش، بانک مزبور به‌صورت یک واحد مستقل ثبت شده در انگلستان تغییر ساختار داده و همانند گذشته آمادگی دارد کلیه خدمات بانکی خود را به هموطنان ارائه نماید.

  • اطلاعات ۳ بهمن
  • اطلاعات ۳ بهمن ۱۳۶۰
  • اطلاعات ۳ بهمن ۷۰
  • اطلاعات ۳ بهمن ۸۰
اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید