بزرگترین گام در راه خودکفایی اقتصادی
به گزارش اقتصادنیوز ، تکرار اشتباهات محصول ندانستنها است،اگر از گذشته اطلاع داشته باشیم شاید از آن درس بگیریم و مسیرهای اشتباه را تکرار و تجربه نکنیم.یکی از حوزه هایی که می تواند ماشین زمان به آن سفر کند اقتصاد است، اقتصاد ایران در نیم قرن گذشته همچون سایر حوزه های حیات اجتماعی با فراز و فرود های بسیاری روبرو شده است. اتفاقات مشابهی بر اقتصاد ایران رفته و تصمیمات متفاوتی برای آن گرفته شده است اما به نظر می رسد با نتایج یکسان روبرو هستیم.«در نیم قرن با اقتصاد ایران» اخبار مهم اقتصادی ایران و جهان را مرور می کنیم.سال اول هر دهه را به عنوان نقطه بررسی تاریخ اقتصادی قرار داده ایم.این مطلب با عنوان نیم قرن با اقتصاد ایران منتشر می شود،در طول بررسی تاریخ اقتصادی پنج دهه گذشته ممکن است به حوادث مهم و اثر گذار برخورد کنیم که این اخبار و وقایع را نیز منتشر می کنیم. روزنامه اطلاعات به دلیل سابقه 90 ساله آرشیو قوی و رویکرد صرف خبری در بازتاب وقایع پایه این بررسی قرار گرفته است.
24 اسفند 1350؛ اعلام ارزش معاملاتی تهران و شمیران
وزارت دارایی ارزش معاملاتی اراضی و ساختمانی شهر تهران و شمیران را در سال 1351 اعلام کرد.براساس ارزش معاملاتی اراضی و ساختمان سال 1351 بهای ساختمانها براساس نوع مصالح و مشخصات بنا حداقل مترمربع 150 ریال برای ساختمانهای روستایی و برای ساختمانهای فلزی با پایه فلزی حداکثر هر مترمربع 3200 ریال تعیین شده و نسبت به ارزش معاملاتی سال 1350 تغییری نکرده است.
بهای اراضی نیز با توجه به ارزش متوسط زمین در 6 ماه آخر سال 1350 در نقاط داخل شهر و شمیران تعیین شده و نسبت به ارزش معاملاتی سال گذشته تغییر زیادی نکرده است.
سخنگوی وزارت دارایی افزود که ارزش معاملات اراضی و ساختمانهای تهران و شمیران در کمیسیون تقویم املاک مرکب از نمایندگان وزارت دارایی، انجمن شهر و ارزیاب ادارهکل ثبت اسناد و املاک تعیینشده و تا پایان اسفند به کلیه دفترهای اسناد رسمی فرستاده خواهد شد تا در کلیه معاملاتی که از آغاز سال 1351 انجام میشود، ملاک عمل قرار گیرد.
24 اسفند 1360؛ افزایش مبادلات بازرگانی ایران و سوریه
ایران از سوری فسفات، تولیدات کشاورزی و محصولات نساجی وارد خواهد کرد و در ازای آن نفت خام برای خوراک و پالایشگاه حمص و بانیاس در سوریه ازسوی ایران تامین خواهد شد.
وزیر نفت سوریه در دیدار با وزیر نفت ایران گفت: هدف ما از مذاکرات فی ما بین عقد قراردادی است تا به موجب آن برای مقابله با امپریالیسم اقتصاد سوریه و اقتصاد ایران هر دو از آن بهره ببرند.
دکتر عبدالضحاک صدور فسفات سوریه به ایران را یکی دیگر از اصول قراردادی که امضا خواهد شد، خواند.
مهندس غرضی، وزیر نفت کشورمان نیز در این دیدار گفت: ما نفت خام موردنیاز سوریه را با قیمت بازار به این کشور تحویل خواهیم داد.
بزرگترین گام در راه خودکفایی اقتصادی
علینقی خاموشی، معاون صادرات وزارت بازرگانی و رئیس اتاق بازرگانی در مورد افزایش صادرات غیرنفتی اظهار کرد: وزارت بازرگانی در نظر دارد علاوبر صادرات سنتی و محصولات کشاورزی در مورد صادرات محصولات صنعتی هم اقدام کند به همین دلیل این وزارتخانه در سالجاری دو اقدام فوری انجام داد در مرحله اول برای تشویق صادرات سنتی بهخصوص فرش و فرآوردههای کشاورزی که اقلام عمده آن خشکبار است، نرخ ترجیحی در نظر گرفته شد تا از این طریق صادرکنندگان بتوانند در بازار بینالمللی با کالاهای مشابه رقابت کنند.
علاوهبر آن برای جبران نرخ کالاهای تولیدی در داخل کشور که با بازار بینالمللی متفاوت است، مبلغی به عنوان تشویق نقدی در نظر گرفته شده است تا به صادرکنندگان پرداخت شود.
وی افزود: وزارت بازرگانی در نظر دارد همگام با وزارت صنایع ترتیبی اتخاذ کند که درصد معینی از محصولات تولیدی صادر شود چنانچه با بررسیهای مقدماتی که انجام شده است نسبت ارزش افزوده کالاهای تولیدی صنایع ایران طوری است که بهطور متوسط با صادر کردن 20 تا 25 درصد محصولات هر کارخانه ارز مورد احتیاج آن واحد تولیدی از محل صدور این کالاها تامین خواهد شد لذا در مدتی کمتر از 2 تا سال خواهیم توانست اکثر صنایع خود را از وابستگی به منبع ارزی صدور نفت نجات دهیم.
به این ترتیب این بزرگترین گام در راه خودکفایی اقتصادی خواهد شد و صنایع ما با توجه به نوسانات قیمت نفت سیاستهای استعمارگونه ابرقدرتها برای تهیه مواد اولیه و لوازم موردنیاز دچار اشکال نخواهد شد ازسوی دیگر با عرضه کالاهای صنعتی در بازار بینالمللی مجبور خواهیم بود کیفیت کالاهای خود را دائما بالا برده و از این طریق در عرضه آن بیشتر موف شویم.
علینقی خاموشی ادامه داد: ارزش کل صادرات غیرنفتی ایران طی 10 ماه سال 1360 حدود 25 میلیارد ریال و 614 میلیون ریال بوده است که 10 میلیارد و 461 میلیون ریال آن مربوط به فرش و صنایع دستی است.
معاون وزارت بازرگانی و رئیس اتاق صنایع و معادن ایران در مورد صدور کارت بازرگانی در سال 60 اظهار کرد: با توجه به اصل 44 قانون اساسی یعنی دولتی کردن تجارت خارجی ایران در سال 60 هیچگونه کارت بازرگانی برای شرکتهای بازرگانی جدیدالتاسیس یا افراد متقاضی بازرگانی صادر نشده است و این سیاست در سال 61 هم اعمال خواهد شد.
24 اسفند 1370؛ایران دومین تامینکننده نفت فرانسه
جمهوری اسلامی ایران با فروش۸.۴ میلیون تن نفت خام در سال 1991 میلادی به فرانسه دومین تامینکننده نفت این کشور بوده است. این در حالی است که میزان صادرات نفت ایران به فرانسه در سال 1991 نسبت به سال 1990 به میزان 6 درصد کاهش داشته است.
روزنامه فیگارو با اعلام این خبر افزود: عربستان با تحویل ۲۰.۳میلیون تن نفت خام همچنان نخستین تامینکننده نفت فرانسه در سال گذشته میلادی بوده است. به نوشته این روزنامه، کشورهای نروژ و انگلستان به ترتیب با ۵.۷ و ۶.۴ میلیون تن پس از ایران، در ردههای سوم و چهارم تامین نفت فرانسه در دوره یادشده بودهاند.
صادرات محصولات پتروشیمی به 100 میلیون دلار رسید
تولیدات شرکت ملی صنایع پتروشیمی در سال 1370 به ۴.۳ میلیون تن انواع محصولات پتروشیمی رسید که نسبت به سال 1369 از رشدی حدود 44 درصد برخوردار بوده است.
روابط عمومی شرکت پتروشمیی اعلام کرد: از این میزان ۱.۲ میلیون تن مربوط به کودهای شیمیایی شامل 860 هزار تن کودهای ازته و 350 هزار تن کود فسفاته بوده است. ارزش کل تولیدات نهایی شرکت در سال 1370 براساس قیمتهای بینالمللی حدود 600 میلیون دلار است.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی در سال 1370 صادراتی به مقدار 970 هزار تن به ارزش 100 میلیون دلار داشته است که در مقایسه با صادرات سال قبل به میزان 357 هزار تن به ارزش 35 میلیون دلار از رشد خوبی برخوردار است.
24 اسفند 1390؛شرط بهمنی برای عودت منابع برداشتی از حساب بانکها
رئیسکل بانک مرکزی به بانکها اعلام کرد در صورتی که اطلاعات آنها نشان دهد ارزی در بازار آزاد نفروختهاند، ارقام برداشت شده به حساب آنها عودت داده میشود. بهمنی از بانکداران دولتی و خصوصی خواست تا هرچه سریعتر اطلاعات خود را درباره تعهدات ارزی ارائه دهند و به آنها توصیههایی درباره شب عید کرده است. وی ادامه داد: بانکها اطلاعات و گزارشهای مربوط به چگونگی استفاده از ارز خود را ارسال کنند. اگر در بازار آزاد ارز نفروخته و درست از ارز خود استفاده کرده باشند، مابهالتفاوت پرداخت میشود. وی درباره اینکه بانک مرکزی از کدام بانکها پول برداشت کرد. تمام بانکهایی که فعالیت ارزی دارند مشمول این اقدام باک مرکزی شدهاند.