تغییر استراتژی فروش نفت ایران به اروپا
به گزارش اقتصادنیوز ، تکرار اشتباهات محصول ندانستنها است،اگر از گذشته اطلاع داشته باشیم شاید از آن درس بگیریم و مسیرهای اشتباه را تکرار و تجربه نکنیم.یکی از حوزه هایی که می تواند ماشین زمان به آن سفر کند اقتصاد است، اقتصاد ایران در نیم قرن گذشته همچون سایر حوزه های حیات اجتماعی با فراز و فرود های بسیاری روبرو شده است. اتفاقات مشابهی بر اقتصاد ایران رفته و تصمیمات متفاوتی برای آن گرفته شده است اما به نظر می رسد با نتایج یکسان روبرو هستیم.«در نیم قرن با اقتصاد ایران» اخبار مهم اقتصادی ایران و جهان را مرور می کنیم.سال اول هر دهه را به عنوان نقطه بررسی تاریخ اقتصادی قرار داده ایم.این مطلب با عنوان نیم قرن با اقتصاد ایران منتشر می شود،در طول بررسی تاریخ اقتصادی پنج دهه گذشته ممکن است به حوادث مهم و اثر گذار برخورد کنیم که این اخبار و وقایع را نیز منتشر می کنیم. روزنامه اطلاعات به دلیل سابقه 90 ساله آرشیو قوی و رویکرد صرف خبری در بازتاب وقایع پایه این بررسی قرار گرفته است.
اول مرداد 1351؛ تعریض جاده قم به تهران با 30 میلیون تومان اعتبار
وزارت راه اعلام کرد، در اجرای برنامه تعریض و ترمیم راه قم – تهران طرحی در دست اجرا دارد که براساس آن کلیه گردنهها و قسمتهای خطرناک این راه در محلهای حسنآباد، نعلبندان، باقرآباد، عسگرآباد، سارو، بلاغ، منظریه، رودخانه شور، شکوهیه، علیآباد، عزیزآباد و دوراهی عزیزآباد حذف میشود.
گزارش وزارت راه حاکیست تاکنون 75 درصد کار تعریض پلها و دیوارکشی قسمتهایی از این راه پایان یافته است. اعتبار کلی این طرح در حدود 300 میلیون ریال است.
عملیات ساخت راه شاهی به دوراهی آلاشت در مسیر راه فیروزکوه نیز بهزودی شروع خواهد شد.
برای ساخت این قسمت از راه جدید 100 میلیون ریال اعتبار در نظر گرفته شده است. طرح سا خت اساسی و آسفالت کامل راه ساوه - ردان در مسیر ساوه-همدان نیز تهیه شده است و نسبت به ساخت آن اقدام خواهد شد.
اول مرداد 1371؛ 6 فروند هواپیمای کویتی بهزودی به این کشور بازگردانده میشود
جمهوری اسلامی ایران بهزودی 6 فروند هواپیمای مسافربری کویت را که در دوران اشغال این کشور توسط عراق به ایران آورده شده بود به کویت بازمیگرداند.
سفارت ایران در کویت طی بیانیهای اعلام کرد، تصمیم ایران مبنیبر بازگرداندن 6 فروند هواپیمای مسافربری کویت در چارچوب روند رو به گسترش روابط دوجانبه و همکاریهای دو کشور و نیاز کویت به این هواپیماها اتخاذ شده است.
ایران در این بیانیه با اشاره به اینکه تحویل هواپیماهای مسافربری کویت به این کشور، مستقل از بحث کارشناسی پیرامون تعیین قطعی هزینههای انجامشده که جداگانه ادامه خواهد یافت، از کشور کویت خواست تا نسبت به انتقال فوری و قطعی این هواپیماها با اعزام خدمه و پرسنل پروازی اقدام کند.
یک مقام سفارت ایران در مورد بازگرداندن هواپیماهای کویتی اعلام کرد: در ژانویه 1991 در زمان درگیری نیروهای متحد آمریکا با نیروهای عراقی، تعدادی هواپیما که همگی دارای علائم و نشانههای عراقی بودند، بدون اجازه و هماهنگی قبلی و بهصورت اضطراری در خاک جمهوری اسلامی ایران فرود آمدند.
وی گفت: در طول بحران خلیج فارس مقامات عراق مکررا تاکید کردند که هواپیماهای منتقلشده عراقی هستند، اما بررسیهای کارشناسی کشورمان نشان میداد که برخی از این هواپیماها متعلق به عراق نیست، لذا از دولت کویت درخواست تطبیق مشخصات هواپیماها را با اسناد و مدارک کردیم.
وی اظهار کرد: پس از مسافرت یک هیات فنی از کویت به ایران مشخص شد که 6 فروند از هواپیماهای ایرباس با مدلهای مختلف متعلق به کویت است.
دولت کویت نیز پس از گذشت چند ماه هیاتهای کارشناسی فنی و مالی خود را برای مذاکره درباره هزینههای پارکینگ، نگهداری، محافظت و سایر هزینههای جانبی اعزام کرد.
وی گفت: مذاکرات برای بازپرداخت هزینهها انجام شد و کارشناسان ایرانی براساس فاکتورهای موجود و با ارائه اسناد و مدارک درباره خدمات سرویسدهی، خواستار هزینههای مربوطه شدهاند، اما کارشناسان کویتی در مورد مبلغ پرداختی اختلافنظر داشتند.
تصویب لایحه اداره مناطق آزاد تجاری در هیات دولت
لایحه چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری-صنعتی کشور در جلسه هیات دولت به تصویب رسید.
این لایحه محدوده فعالیت را در مناطق آزاد تجاری و صنعتی ذکر کرده است که حدود قوانین آن را نیز دولت تعیین میکند.
مسوول منطقه آزاد تنها مرجع فعالیتهای اقتصادی و زیربنایی در منطقه آزاد خواهد بود.
در این لایحه یک شورای عالی با عضویت 10 وزیر، رئیس سازمان برنامه و بودجه، رئیسکل بانک مرکزی و به ریاست رئیس جمهوری پیشبینی شده است که سیاستگذاری و برنامهریزی، نظارت و هماهنگی بین فعالیتهای منطقه را برعهده دارد.
در مناطق آزاد قوانین خاصی در زمینههای مالی، پولی، تجاری و صنعتی و اداری و مقررات کار و صدور روادید پیشبینی شده است.
این لایحه برای تصویب نهایی به مجلس شورای اسلامی تقدیم خواهد شد.
اول مرداد 1381؛ شرکت «ورلد کام» با 41 میلیارد دلار بدهی بزرگترین شرکت ورشکسته تاریخ جهان
شرکت «ورلد کام» دومین شرکت بزرگ مخابراتی آمریکا که اعلام رسوایی مالی آن در هفتههای گذشته موجب وارد آمدن شوک بزرگی به بورس سهام آمریکا شده بود، رسما در فهرست شرکتهای ورشکسته آمریکا به نمودار 11 قرار گرفت.
شرکت ورلد کام در حالی اعلام ورشکستگی میکند که از خود 41 میلیارد دلار بدهی بر جای میگذارد و این بزرگترین ورشکستگی در تاریخ آمریکا و جهان است.
این میزان بدهی دو برابر میزان بدهی شرکت «انرون» آمریکا است که سال گذشته با اعلام رسواییهای مالی شرکتهای بزرگ آمریکا آغاز شد.
جرج بوش بعد از اعلام ورشکستگی ورلدکام بر زندگی هزاران تن از کارکنان این شرکت خواهان تصویب قانون جدید علیه سوءاستفادههای مالی در شرکتهای بزرگ آمریکا توسط کنگره شد.
اول مرداد 1391؛ تغییر استراتژی فروش نفت ایران به اروپا
خبرگزاری رویترز طی گزارشی از تغییر استراتژی فروش نفت ایران به اروپا اعلام کرد، شرکتهای خصوصی گمنام ایرانی نفت این کشور را به تجار نفتی اروپایی عرضه میکنند.
پیش از این در اواسط تیر بانک مرکزی و وزارت نفت کشورمان موافقتنامهای را با اتحاد صادرکنندگان محصولات نفت، گاز و پتروشیمی ایران از طریق شرکتهای خصوصی به کشورهای اروپایی امضا کردند و بهنظر میرسد گزارش رویترز، نشانهای از فعال شدن این شرکتهای خصوصی در بازار نفت باشد.
در رویدادی دیگر، منابع چینی از حل اختلاف شرکت ملی نفتکش ایران با چین بر سر کرایه حمل نفت خبر دادند و اعلام کردند در هر روز از ماه جولای (11 تیر تا 11 مرداد) بیش از نیم میلیون بشکه نفت ایران با تانکرهای ایرانی به چین انتقال مییابد.
رویترز در این گزارش نوشت، در ادامه تلاشهای تهران برای دور زدن تحریمهای غرب شرکتهای خصوصی گمنام، نفت ایران را به تجار نفتی اروپایی عرضه میکنند.
براساس این گزارش، تجاری که نفت را برای پالایشگاههای اروپایی میخرند، میگویند، روزانه پیشنهادهایی را برای خرید نفت ایران دریافت میکنند که به ادعای آنها گاهی برخی از این پیشنهادها حتی با قول انجام کاغذبازیهای ساختگی جهت پنهان کردن منبع اصلی خرید نفت است.
خبرگزاری فارس نیز گزارش داد یک شرکت خصوصی ایرانی برای دور زدن تحریم نفتی اروپا علیه ایران، پالایشگاهی تعطیل شده در فرانسه را خریداری کرده است.
واحد پالایشگاهی PetroPlus در فرانسه ازجمله واحدهایی بود که در لیست تعطیلی پالایشگاهها قرار گرفت. بر این اساس با توجه به حضور نفت ایران در سبد تامین خوراک این پالایشگاه، شرکت تدبیر انرژی بهعنوان یک شرکت خصوصی، برای بهرهمند شدن از سود اقتصادی و همچنین گشودن گرهای در تعامل نفتی ایران و اروپا و شکستن تحریمهای موردحمایت آمریکا، برای خریداری و راهاندازی مجدد این واحد پالایشگاهی در فرانسه که از 6 یا 7 ماه پیش تعطیل شده، اقدام کرده است.
قیمت مرغ تا هفته آینده کاهش مییابد
رئیس انجمن مرغداران گوشتی تهران اعلام کرد: تولید داخل هر روز در حال افزایش است و ظرف هفته آینده قیمت مرغ در بازار کاهش مییابد.
محمد یوسفی به اقدام دولت در عرضه مرغ 4700 تومانی در برخی میادین اشاره کرد و افزود: مقداری مرغ وارداتی از سال گذشته ازسوی دولت ذخیره شده بود که هماکنون بهمنظور تنظیم بازار این محصول در حال عرضه است.
اخیرا مقداری هم ثبتسفارش مرغ از کشورهای مختلف ازجمله ترکیه صورت گرفته که به بازار عرضه خواهد شد. او با انتقاد از این شیوه در تنظیم بازار گفت: توزیع مرغ 4700 تومانی به نوبه خود وضعیت بازار را بدتر کرد.
یوسفی با تاکید بر اینکه بهدنبال مذاکرات و هماهنگیهای صورتگرفته، مشکلات تولید و عرضه مرغ در حال مرتفع شدن است، تصریح کرد: ظرف هفته آینده حدود 50 درصد مشکلات این بخش رفع شده و بازار به وضعیت تعادل نزدیک خواهد شد.
به گفته وی، هماکنون کنجاله سویا با نرخ حدود 900 تومان به مرغداران تحویل داده میشود. قیمت این محصول در بازار آزاد نیز نزدیک به 1050 تومان است.
آیتالله مکارم: مردم با قناعت مشکلات را کم کنند
آیتالله ناصر مکارم شیرازی گفت: مسوولان کاری کنند که گرانیها حل شود تا در ماه رمضان به اقشار ضعیف آسیب وارد نشود.
به گزارش مهر، آیتالله مکارم شیرازی در اولین روز از ماه مبارک رمضان در جمع روزهداران در شبستان حرم مطهر حضرت معصومه (س) با بیان اینکه قیمت برخی مواد بهخصوص مواد غذایی روند صعودی پیدا کرده است، خطاب به مردم اظهار کرد: مردم هم نباید بر برخی امور اصرار داشته باشند.
وی به صف طولانی خرید مرغ اشاره و اعلام کرد: میشود با اندکی قناعت از مصرف برخی مواد پرهیز کرد.
وی تصریح کرد: اگر برخی مواد مثل مرغ مصرف نشوند، هم هیچ اتفاقی نمیافتد؛ چون مواد گوشتی به گفته اطبا مواد مناسبی برای انسان نیست و میزان اندکی از آن برای طعم دادن به غذا لازم است.
آیتالله مکارم شیرازی تاکید کرد: مردم با قناعت مشکلات را کم کنند و در مبارزه با گرانی به سهم خود سهیم شوند.
پرداخت 2 هزار میلیارد تومان به خودروسازان
بالاخره پس از گذشت چند هفته از تصویب اعطای وام دو هزار میلیاردی به خودروسازان در کارگروه حمایت از تولید، معاون اول رئیسجمهوری این مصوبه را به بانک مرکزی ابلاغ کرد تا همان طور که آمریکاییها و اروپاییها خودروسازی خود را با تزریق نقدینگی نجات دادند، صنعت خودرو ایران نیز با وامی دو هزار میلیاردی از بحران تولید خارج شود.
حدودا یک ماه پیش بود که کارگروه حمایت از تولید نشستی اضطراری را در ایرانخودرو (در حاشیه افتتاح خط تولید رانا) برگزار و طی آن مقرر شد وامی دو هزار میلیاردی به خودروسازان پرداخت شود.
هرچند خودروسازان اصرار داشتند که این وام باید ظرف چند روز به آنها پرداخت شود، اما چون منبع تامین آن مشخص نبود و بانک مرکزی نیز واکنشی نسبت به این مصوبه نشان نداد، اتفاقی رخ نداد و ریالی دست خودروسازان را نگرفت.