نیم‌قرن با اقتصاد ایران؛ 2 آبان

حذف یورو از مبادلات ارزی

کدخبر: ۴۴۹۵۸۵
اقتصادنیوز : مهم‌ترین سرتیترهای صفحه‌های اقتصادی مطبوعات2 آبان در ابتدای هر دهه در نیم قرن گذشته از این قرار بوده است:
حذف یورو از مبادلات ارزی

به گزارش اقتصادنیوز ، تکرار اشتباهات محصول ندانستن‌ها است،اگر از گذشته اطلاع داشته باشیم شاید از آن درس بگیریم و مسیرهای اشتباه را تکرار و تجربه نکنیم.یکی از حوزه هایی که می تواند ماشین زمان به آن سفر کند اقتصاد است، اقتصاد ایران در نیم قرن گذشته همچون سایر حوزه های حیات اجتماعی با فراز و فرود های بسیاری روبرو شده است. اتفاقات مشابهی بر اقتصاد ایران رفته و تصمیمات متفاوتی برای آن گرفته شده است اما به نظر می رسد با نتایج یکسان روبرو هستیم.«در نیم قرن با اقتصاد ایران» اخبار مهم اقتصادی ایران و جهان را مرور می کنیم.سال اول هر دهه را به عنوان نقطه بررسی تاریخ اقتصادی قرار داده ایم.این مطلب با عنوان نیم قرن با اقتصاد ایران منتشر می شود،در طول بررسی تاریخ اقتصادی پنج دهه گذشته ممکن است به حوادث مهم و اثر گذار برخورد کنیم که این اخبار و وقایع را نیز منتشر می کنیم. روزنامه اطلاعات به دلیل سابقه 90 ساله آرشیو قوی و رویکرد صرف خبری در بازتاب وقایع پایه این بررسی قرار گرفته است.

دوم آّبان 1351؛ مرکز مطالعات مدیریت ایران گشایش یافت

در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو، مرکز نوبنیاد مطالعات مدیریت ایران گشایش یافت.

خبرنگار روزنامه اطلاعات گزارش می‌دهد، بر روی تپه‌ای در کنار پارک وی، بنایی آجری با سقف‌های گنبدی، مرکزی است که در آینده مدیران صنایع ما را تربیت می‌کند.

همان‌قدر که در کیفیت تدریس این مرکز بررسی و مطالعه شده که با آخرین پیشرفت‌های دنیای پیشرفته هماهنگ باشد، در کیفیت بنای این مرکز هم دقت شده است که اصالت معماری ایران حفظ شود.

بنا به مانند مدرسه‌های قدیمی است. حجره‌هایی کنار هم با حیاط‌چه‌هایی که یک نهر آب از کنارش می‌گذرد محل زندگی دانشجویان این مرکز است. مرکز مطالعات مدیریت صنعتی شبانه‌روزی است.

دانشجویان 11 ماه متوالی در این مرکز زندگی می‌کنند و می‌آموزند. هر یک از حجره‌هایی که دور بنای اصلی و کتابخانه را پر کرده به نام یکی از صاحبان صنایع و یا یک کارخانه صنعتی نامگذاری شده است. به دلیل آنکه در ساختمان این مرکز نوبنیاد هر یک از کارخانجات سهمی داشته‌اند، ولی قسمتی از مخارج بنای آن نیز به فرمان شاهنشاه از محل کمک‌های بخش خصوصی در جشن‌های شاهنشاهی تامین شده است.

در مراسم گشایش اولین دوره فوق‌لیسانس مرکز مطالعات مدیریت ایران، والا حضرت شاهپور عبدالرضا، ریاست هیات امنا مرکز مذکور چنین معروض داشتند؛ پیشرفت سریع اقتصادی ایران که به رهبری شاهنشاه آریامهر در آتیه حتی از روند سریع‌تری برخوردار خواهد بود، کمبود مدیران کافی را روزبه‌روز محسوس‌تر می‌سازد.

همچنین ورود اقتصاد مملکت به مراحلی که بازرگانی ما را در تماس روزافزون با شرکت‌های معظم و مجرب بین‌المللی قرار داده، تجهیز نیروی مدیریت هم طراز را در مدتی هرچه کوتاه‌تر ضروری ساخته است.

به‌منظور ارائه کیفیت آموزشی که در سطح پیشرفته جهانی بشد با دانشگاه «هاروارد» تماس برقرار و تدریجا موافقت اساسی این دانشگاه برای همکاری در این امر کسب شد و در آذرماه 1348 طرح تاسیس مرکز مطالعات مدیریت ایران مورد تایید ملوکانه قرار گرفت.

در آبان‌ماه 1349 محل لازم به وسعت 87 هزار مترمربع به امر همایونی از طرف دولت تامین و کارهای ساختمانی در تیرماه سال 1350 آغاز شد.

تفاهم‌نامه نهایی بین دانشگاه «هاروارد» و مرکز مطالعه مدیریت ایران پس از شرفیابی رئیس مدرسه مدیریت دانشگاه مذکور به حضور شاهنشاه مبادله شد که طبق مفاد آن دانشگاه «هاروارد» تربیت و تعلیم استادان ایرانی و تامین استاد از دانشگاه مذکور تا زمانی که استادان ایرانی تمام امور آموزشی را عهده‌دار شوند و همچنین هدایت و کمک در تهیه برنامه‌های آموزشی مرکز مدیریت را قبول کرده است.

علاوه‌بر این توافق به‌عمل آمد که اداره مرکز مطالعات مدیریت ایران را در ادوار نخستین یکی از اساتید دانشگاه مذکور عهده‌دار باشد و آقای پرفسور «لیورناش» که انتظار حضور دارند این مسوولیت را برای دو سال قبول کرده‌اند.

هیات آموزشی کنونی از هفت نفر تشکیل یافته است. از این عده دو نفر ایرانی هستند که پس از خاتمه تحصیلات عالی دوره مخصوص دانشگاه‌ «هاروارد» را دیده‌اند.

برای شرکت در دوره اول 11 ماهه آموزشی بالغ‌بر 450 نفر داوطلب شدند که فقط 56 نفر آنها انتخاب شده‌اند.

هزینه‌های مقدماتی و ساختمانی و همچنین سرمایه لازم برای تامین عوائدی که هزینه‌های سالانه را تامین کند، بالغ‌بر 470 میلیون ریال می‌باشد که قسمتی از آن از محل وجوه تقدیمی بخش خصوصی به مناسبت جشن‌های دو هزار و پانصد ساله شاهنشاهی بفرمان همایونی به این امر تخصیص یافت و قسمت عمده بقیه آن از طریق کمک‌های موسسات دولتی و کمک‌های مجدد بخش خصوصی تامین شد.

از نظر مالی به‌دلیل شهریه کمی که در مقایسه با کیفیت عالی آموزشی از شرکت‌کنندگان دریافت می‌شود مرکز نیاز به عوائد سالانه اینکه کسر بودجه را جبران نماید، خواهد داشت.

هزینه متوسط سالانه مرکز حدود 35 میلیون ریال خواهد بود که حدود 8 میلیون ریال آن از محل شهریه دریافتی از شرکت‌کنندگان تامین خواهد شد.

برای تامین مابقی سرمایه‌ای در نظر گرفته شده که در امور تولیدی یا خرید قرضه ملی به کار گرفته و از محل عواید آن کسر بودجه مذکور جبران شود.

دوم آبان 1371؛ برنامه‌های بنیاد مستضعفان برای جذب جهانگردان

 در برنامه دوم توسعه اقتصادی کشور، شمار توریست‌های خارجی که توسط سازمان سیاحتی و مراکز تفریحی بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی وارد ایران خواهد شد به 5 میلیون نفر افزایش می‌یابد.

این مطلب را اکبر غمخوار، رئیس سازمان سیاحتی و مراکز تفریحی بنیاد مستضعفان و جانبازان اظهار کرد: با برقراری خط هوایی بنیاد در سال 72 فعالیت‌های سازمان سیاحتی و مراکز تفریحی بنیاد در جذب توریسم افزایش می‌یابد.

غمخوار با بیان این مطلب که شعار ما این است که با توسعه و گسترش صنعت توریسم، این صنعت را به‌تدریج جایگزین صنعت نفت کنیم، خاطرنشان کرد: با برنامه‌هایی که در دست اقدام است، امیدواریم که در سال‌های آینده، توریست‌های زیادتری جذب جمهوری اسلامی شوند.

وی افزود: در این زمینه سازمان سیاحتی و مراکز تفریحی بنیاد، ساخت هتل‌های بزرگ در شهرهای مشهد، کرمان، کرمانشاه، تبریز، قم، بم و ... را در دست اجرا دارد.

به گفته وی، سال گذشته 45 هزار گردشگر از طریق سازمان سیاحتی و مراکز تفریحی بنیاد مستضعفان از جمهوری اسلامی دیدن کردند.

وی افزود: بنیاد مستضعفان و جانبازان دارای 16 هتل سه، چهار و پنج ستاره در شهرهای بزرگ توریستی مانند اصفهان، شیراز، رامسر، همدان و یزد است.

دوم آبان 1381؛ راهکار تامین 10 هزار میلیارد ریال کسری بودجه امسال تعیین شد

هیات وزیران راهکارهای تامین 10 هزار میلیارد ریال از کسری بودجه سال 81 کل کشور را از محل واگذاری‌های سهام شرکت‌های دولتی تعیین کرد.

براساس این مصوبه وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی و بازرگانی هر کدام مبلغ 100 میلیارد ریال از محل واگذاری سهام شرکت‌های زیرمجموعه به بخش خصوصی را تامین خواهند کرد. همچنین از طریق واگذاری سهام شرکت‌های زیرمجموعه مادرتخصصی توسعه راه‌های ایران، هواپیمایی جمهوری اسلامی و راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران، مبلغ 1000 میلیارد ریال و از محل واگذاری شرکت‌های زیرمجموعه سازمان خصوصی‌سازی نیز 1000 میلیارد ریال دیگر توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی تامین خواهد شد.

بنابراین گزارش، وزارتخانه‌های نیرو از طریق واگذاری شرکت‌های زیرمجموعه «ساتکاب»، صنایع و معادن از طریق واگذاری شرکت‌های زیرمجموعه سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران و وزارت نفت نیز به ترتیب مکلف به پرداخت مبلغ 3000 میلیارد ریال، 3500 میلیارد ریال و 4000 میلیارد ریال شده‌اند.

طرح خودکفایی گندم به زودی تقدیم مجلس می‌شود

وزیر جهاد کشاورزی درباره ارائه طرح خودکفایی گندم به مجلس گفت: این طرح براساس یافته‌های تحقیقاتی یک‌ساله محققان، کارشناسان، متخصصان و مهندسان کشاورزی انجام شده و مراحل نهایی خود را می‌گذراند.

 محمود حجتی اظهار کرد: طرح خودکفایی گندم براساس تحقیقاتی که در وزارتخانه جهاد کشاورزی در مراکز پژوهشی ذی‌ربط انجام شده، ارائه خواهد شد.

وی عمده محورهای طرح را مربوط به اصلاحات ژنتیکی بذر، مکانیزاسیون، برداشت به موقع محصول و انجام به موقع عملیات کودپاشی، سم‌پاشی و ارائه آموزش‌های لازم به کشاورزان دانست.

وزیر جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: متاسفانه به‌دلیل ارزان بودن نان مصرفی 20 تا 30 درصد گندم مصرفی کشور به‌دلیل بخت بد و نامناسب از گردونه مصرف انسان خارج می‌شود و به‌صورت ضایعات و خوراک دام درمی‌آید.

حجتی تصریح کرد: سازمان غله کشور و وزارت بازرگانی در حال بررسی و ارائه یک برنامه مدرن و جامع هستند تا از هدر رفتن سالانه میلیون‌ها دلار ارز به خارج از کشور جلوگیری شود.

سفارش ساخت مرحله چهارم تاسیسات گاز قطر به ژاپن

شرکت ژاپنی «چیودا» خبر داد که سفارش ساخت مرحله چهارم تاسیسات تولید گاز مایع طبیعی پالایشگاه راس‌لفان در قطر را از یک شرکت محلی دریافت کرده است.

این تاسیسات جدید قرار است با همکاری شرکت ژاپنی میتسویی بوسان و شرکت ایتالیایی سنام پروجتی در کنار تاسیسات موجود تولید گاز مایع در منطقه راس‌لفان در شمال شرقی قطر ساخته می‌شود.

در این طرح قرار است که چیودا به همراه شرکت‌های همکار تاسیساتی با ظرفیت تولید 4.7 میلیون تن گاز مایع در سال را تا آخر 2005 میلیادی تحویل دهند.

چیودا ارزش این قرارداد را مذاکره نکرده، اما منابع آگاه ارزش آن را حدود 70 میلیارد ین برآورد کرده‌اند. این شرکت سال گذشته سفارش ساخت مرحله سوم این تاسیسات تولید گاز مایع را نیز دریافت کرده بود.

دوم آبان 1391؛ آمار تورم محرمانه می‌ماند

آخرین گزارشی که از سوی رئیس مرکز آمار ایران از وضعیت شاخص‌های کلان اقتصادی اعلام شده با تغییرات نسبی و البته محدودی در ارقام نرخ رشد اقتصادی و ضریب جینی کشور که پیش از این اعلام شده بود، همراه است.

طبق گزارش عادل آذر نرخ رشد اقتصادی سال گذشته (بدون احتساب بخش نفت) برابر با 5.2 درصد و ضریب جینی نیز 0.37 درصد بوده است.

عادل آذر در این گزارش رشد اقتصادی سال 90 کشور را بدون احتساب نفت 5.20 درصد و با احتساب بخش نفت 4.67 درصد اعلام کرد.

رئیس مرکز آمار ضمن تاکید بر اینکه شاخص متوسط درآمد سالانه شیب تندی در سال 89 نسبت به 90 برخوردار بوده، تصریح کردک متوسط درآمد سالانه خانوارهای شهری ایرانی در سال گذشته برابر با 13 میلیون تومان و خانواده‌های روستایی نیز هفت میلیون و 900 هزار تومان بوده است.

وی در ادامه و درخصوص اعلام نرخ تورم ازسوی مرکز آمار و اختلاف آماری که با بررسی‌های بانک مرکزی در این زمینه وجود دارد، گفت: تا سال پایه آماری به 90 تغییر نکند و ما سبد بررسی‌های خود را برای اعلام نرخ بیکاری نهایی نکنیم، بانک مرکزی نرخ تورم را همچنین اعلام خواهد کرد.

آذر با بیان اینکه در فصول پاییز و زمستان امسال نیز بانک مرکزی آمار ارائه می‌کند، گفت: براساس مصوبه شورای عالی آمار، نرخ تورمی که توسط این مرکز تهیه شود، حالت محرمانه خواهد داشت و ما آن را به مدیران کشور و تصمیم‌گیران ارائه می‌کنیم و در صورتی که آنها لازم بدانند، آن را منتشر خواهیم کرد. در نرخ‌هایی که مرکز آمار در آینده نزدیک به‌صورت قطعی متولی ارائه آن می‌شود، نرخ تورم شهرها و روستاهای کشور یکسان خواهد شد.

پاسخ گازی ایران به اروپا

دور جدید تحریم‌های اروپا در حالی بازار صادراتی گاز ایران را هدف گرفته است که مقام‌های مسوول در «نفت» این اقدام را عاملی در جهت افزایش قیمت گاز و انحصار روسیه در صادرات گاز به کشورهای عضو اتحادیه اروپا می‌دانند.

ایران در حالی دومین ذخایر گازی جهان را در اختیار دارد که با هدف افزایش سهم تجارت گاز تا پایان برنامه پنجم مذاکرات و قراردادهایی را با کشورهای اروپایی به‌منظور صادرات گاز در دستورکار قرار داده بود.

مدیرعامل شرکت ملی گاز در پاسخ به تحریم صادرات گاز ایران ازسوی اتحادیه اروپا، اعلام کرد: در حال حاضر ایران صادرات گاز به اروپا ندارد. اما کشورهای اروپایی برای اینکه انحصار صادرات گاز روسیه را از بین ببرند، مذاکراتی را با ایران انجام داده بودند و قراردادهایی هم در دست امضا داشتند.

جواد اوجی با بیان اینکه اگر تحریم گازی ایران اجرا شود، قیمت گاز افزایش خواهد یافت، افزود: در این شرایط وابستگی کشورهای اروپایی به گاز روسیه هم افزایش خواهد یافت و در این میان فقط کشورهای اروپایی متضرر می‌شوند.

وی ادامه داد: اتحادیه اروپا هیچ منبع مطمئنی چون ایران برای تامین گاز موردنیازش ندارد.

حذف «یورو» از مبادلات ارزی

براساس اعلام متولیان مرکز مبادلات ارزی، در واکنش به تحریم‌های اتحادیه اروپا در بلندمدت، یورو و ارزهای مشابه از مرکز مبادلات ارزی حذف می‌شود و ارزهای دیگر جای آنها را می‌گیرد. البته هنوز یورو در قالب مبادلات ارزی قرار دارد، اما در بلندمدت از چرخه مبادلات حذف خواهد شد.

اعلام حذف یورو در بلندمدت از چرخه مبادلات ارزی، آن هم در نشست خبری شورای گفت‌و‌گوی دولت و بخش خصوصی در شرایطی است که سخنگوی مرکز مبادلات ارزی ازسوی دیگر، خارج از این نشست گفته است: حجم بالایی از یوروی در اختیار ایران برای دارو اختصاص پیدا می‌کند، اما این به آن معنا نیست که ما کمبود یورو در کشور داریم.

بوق کمیاب شد

ظاهرا اوضاع و احوال قطعات یدکی خودرو به حدی آشفته شده که حتی «بوق» هم در بازار پیدا نمی‌شود. آن‌طور که برخی مشتریان می‌گویند، در حال حاضر قطعات یدکی در بازار کمیاب و برخی قطعات حتی نایاب هم شده‌اند.

این وسط ظاهرا بازار با بحران بوق مواجه شده و برخی مشتریان که برای تعویض بوق خودروهای خود به نمایندگی‌ها مراجعه کرده‌اند، موفق به تامین این قطعه یدکی نشده‌اند.

از ابتدای امسال و به‌دلیل اوج گرفتن مشکلات مالی در صنایع قطعه و خودرو، توان تولید قطعه‌سازان به‌تدریج کمتر شد و به تبع آن تیراژ خودروهای داخلی نیز افت کرد.

آمارها نشان می‌دهد تولید خودرو در 6 ماه نخست امسال تقریبا به نصف مدت مشابه سال گذشته رسیده و این موضوع ریشه در بحران تولید قطعه‌سازان دارد.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید