صنعت سیاه آمریکا ترامپ را روسفید میکند؟
سرنوشت انتخابات ریاست جمهوری آمریکا سوم نوامبر 2020 مشخص می شود. در حالی که بایدن و ترامپ در مورد بسیاری از مسائل، اختلاف نظرهای جدی و تاثیرگذاری دارند، بیشک تاثیر گزینه نهایی کاخ سفید بر بخش های اقتصادی و به ویژه بازارها متفاوت خواهد بود.
زغال سنگ از جمله کالاهایی است که فعالان بازار آن در ایالات متحده چشم به انتخابات سوم نوامبر دوختهٰاند و از آنجا که دو نامزد اصلی این انتخابات هر یک دیدگاه متفاوتی نسبت به تغییر اقلیم و سیاست های انرژی دارند، این مساله بر رویکرد این کشور در تولید این سوخت فسیلی موثر خواهد بود.
چرا وعده ترامپ برای احیای بازار زغالسنگ عملی نشد؟
کمی به قبل باز میگردیم. ترامپ در سال 2016 وعده احیای زغال سنگ را داد و تولید کنندگان زغال سنگ آمریکا به خوبی پیام وی را راستای احیای این بخش دریافت کردند. البته در آن زمان، سیگنال های انتخاب او بر بازارهایی نظیر مس نیز تاثیر مثبت گذاشت و از آنجا که تحلیلگران معتقد بودند، دولت او سرمایه گذاری مناسبی روی زیرساختها به عمل خواهد آورد، بازار جهانی مس هم بعد از انتخاب وی مدتی رونق گرفت.
در ضمن، طرح انرژی پاک (CPP) که یکی از اقدامات دولت مهم اوباما برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای بود که با مقررات انرژی پاک مقرون به صرفه (ACE) در دوران ترامپ جایگزین شد که سختگیری کمتری نسبت به طرح قبلی دارد. فراموش نکنیم ترامپ بارها از قصد خود برای خروج ایالات متحده از توافق پاریس خبر داده بود.
مقصر اصلی افول صنعت زغالسنگ
موسسه «وود مکنزی» به تازگی در گزارشی تحلیلی اعلام کرده که تولید زغال سنگ آمریکا طی یک دهه اخیر حدود 50 درصد کاهش یافته است. البته روی کار آمدن ترامپ و وعده های وی هم مانع کاهش تولید نشده، چراکه تولید این کالا طی این مدت هم با کاهش 30 درصدی مواجه شده است.
حال این پرسش مطرح میشود که چرا اقدام های سیاسی ترامپ نتوانسته مانع کاهش تولید این کالا شود. پاسخ به این پرسش و یافتن علت مشکلات موجود در بخش تولید زغال سنگ آمریکا در رقابت های موجود در بخش گاز طبیعی نهفته است.
رشد انفجاری حفاری شیل منجر به افزایش تولید گاز طبیعی طی دو دهه گذشته شده است. در نتیجه، بازارهای زغال سنگ تحت فشار گاز طبیعی (ارزان) باقی مانده است. قیمت گاز طبیعی هنری هاب در دوره ریاست جمهوری اوباما به طور متوسط 3.55 دلار آمریکا به ازای هر میلیون BTU بود، در حالی که در دوران ترامپ این رقم به 2.81 دلار رسیده است.
در همین حال، فضای سیاسی جهانی طی سال های اخیر برای زغال سنگ بدتر شده است. موسسه های مالی و بیمهها برای توقف حمایت از پروژههای زغال سنگ با فشار افکار عمومی روبه رو هستند.
صنعت سیاه کدام نامزد را روسفید میکند؟
حال به موضوع ابتدایی باز میگردیم و اینکه انتخاب هر یک از این دو نفر چه تاثیری بر بخش زغال سنگ آمریکا خواهد داشت.
بایدن در مورد آب و هوا و انرژی رویکرد کاملا متفاوتی از دولت ترامپ دارد. نامزد دموکرات ها در جولای امسال طرح بلندپروازانه انرژی خود -که بخش مهمی از آن در مورد تولید برق بدون کربن است- را ارائه کرد. اجرای این طرح کار آسانی نیست، چراکه برآورد میشود، جدول زمانی 15 ساله( تا سال 2035) برای صنعت برق بدون کربن، نیازمند 2.2 تریلیون دلار سرمایهگذاری در بخش انرژی های تجدید پذیر و ذخیرهسازی است.
مسئله تامین مالی تنها بخشی از مشکل است و تعطیلی نیروگاههای زغال سنگ به پشتیبانی سیاسی قدرتمندی نیاز دارد و بایدن برای پیشبرد این طرح باید حتما دو دوره بر سر کار باشد.
در چنین شرایطی به نظر میرسد ذینفعان و فعالان بازار زغال سنگ آمریکا این روزها علاوه بر مشکلات دیرینه باید نگاه ویژهای به انتخابات داشته باشند، چراکه وقوع هر سناریویی می تواند آینده آنها را با چالشهای بیشتری روبهرو کند.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا در جدیدترین پیش بینی(سپتامبر 2020) اعلام کرد که تولید زغال سنگ این کشور در سال جاری میلادی به دلیل شیوع کرونا و کاهش تقاضای بخش برق به دلیل افت قیمت گاز با کاهش 28 درصدی نسبت به 2019 مواجه می شود.
۳ سناریوی انتخاباتی برای صنعت زغالسنگ
وود مکنزی با طرح این پرسش که «ذینفعان صنعت ذغال سنگ باید برای چه نتایجی آماده باشند؟»، نگاهی به ۳ سناریوی اساسی دارد و در گفتوگو با کارشناسان و تحلیلگران این سناریوها را بررسی می کند:
۱. ترامپ دوباره انتخاب و کنگره منشعب شود.
۲. بایدن پیروز شود، اما جمهوریخواهان اکثریت سنا را حفظ کنند.
۳. بایدن پیروز شود و دموکرات ها کنگره را کنترل کنند.
توضیح تصویر: تلاش های دولت ترامپ برای حمایت از زغال سنگ ،تاثیر چندانی بر ضعف بنیادی این بخش نداشته است.21 درصد مشاغل این بخش از دست رفته، 23 درصد تولید زغال سنگ آمریکا کاهش یافته، 14 شرکت برزگ ورشکست شده اند و 17 درصد ظرفیت نیروگاه های زغال سنگ از دور خارج شده است.