این ابررایانه بریتانیایی رقیب چین و آمریکا می‌شود؟

کدخبر: ۶۹۹۸۳۱
اقتصادنیوز: دولت بریتانیا قصد دارد ابررایانه قدرتمندی را برای به چالش کشیدن سلطه آمریکا و چین در زمینه کشف داروهای جدید توسعه دهد
این ابررایانه بریتانیایی رقیب چین و آمریکا می‌شود؟

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا،  دولت بریتانیا در تلاش برای افزایش رشد خود قصد دارد از پتانسیل هوش مصنوعی نهایت استفاده را ببرد و ۲۲۵ میلیون پوند (حدود ۲۷۵ میلیون دلار) در ساخت سریع‌ترین ابررایانه در بریتانیا موسوم به «ایسامبارد-ای‌آی»(Isambard-AI) سرمایه‌گذاری کرده است.

گزارش بی‌بی‌سی می‌گوید این ابررایانه از هوش مصنوعی برای یافتن داروها و واکسن‌های جدید استفاده می‌کند و در حال حاضر هم بریتانیا وارد عمل شده است.

هوش مصنوعی در بیشتر سال گذشته یک کلیدواژه محبوب بود و شرکت‌های فناوری، اعم از بزرگ و کوچک از این فناوری برای بهبود محصولات و خدمات خود استفاده می‌کنند. در حالی که بیشتر اخبار از ایالات متحده و چین منتشر شده است، بریتانیا تاکنون رویکرد محتاطانه‌ای را برای استفاده از این فناوری اتخاذ کرده بود.

دولت بریتانیا در تلاش برای تقویت رشد در بحبوحه اقتصاد ضعیف و از دست رفتن ارزش پوند، به دنبال نظراتی در مورد این است که هوش مصنوعی چگونه می‌تواند به تغییر این روند کمک کند.

بریتانیا در این راستا، یک برنامه اقدام ویژه با ۵۰ توصیه تهیه کرده است که شامل راه‌اندازی زیرساخت‌های جدید و پیشرفته مانند ابررایانه Isambard-AI است.

ابررایانه «ایسامبارد-ای‌آی»

پروژه ایسامبارد که در مرکز ملی کامپوزیت‌ها در بریستول واقع شده است، تاریخچه‌ای غنی دارد و سومین نسخه آن که در سال ۲۰۱۶ آغاز شد، اولین ابررایانه جهان است که بر اساس معماری Arm ساخته شده است.

« ایسامبارد ۳» که آماده استقرار در سال جاری است، از سری تراشه‌های Grace شرکت انویدیا برای تحقیقات در زمینه‌هایی مانند انرژی پاک و پایداری استفاده می‌کند.

«ایسامبارد-ای‌آی» که توسعه آن در سال ۲۰۲۴ آغاز شد، به عنوان یک منبع ملی برای محققان و صنعت به طور یکسان در بریتانیا تعیین شده است و ۱۰ برابر سریعتر از ابررایانه‌های موجود در بریتانیا و همچنین یکی از ۱۰ ابررایانه برتر در جهان است.

این ابررایانه در حال حاضر در حال توسعه است که طبیعتا قابلیت‌های آن را افزایش می‌دهد.

ابررایانه «ایسامبارد-ای‌آی» قبلاً برای توسعه واکسن‌هایی برای بیماری‌هایی مانند آلزایمر و زوال عقل به کار گرفته شده و در عین حال تشخیص انواع خاصی از سرطان‌ها مانند ملانوما را نیز بهبود بخشیده است. اکنون افزودن قابلیت‌های مبتنی بر هوش مصنوعی به این ابررایانه می‌تواند خروجی آن را چندین برابر افزایش دهد.

سایمون مکینتاش اسمیت(Simon McKintosh-Smith)، استاد محاسبات پیشرفته در دانشگاه بریستول در صحبت با بی‌بی‌سی توضیح داد که چگونه هوش مصنوعی می‌تواند به شبیه‌سازی عملکرد داروها داخل بدن در سطح مولکولی کمک کند.

داروها پروتئین‌های خاصی را در بدن با غیرفعال کردن آنها یا تغییر نحوه رفتار آنها هدف قرار می‌دهند. دانشمندان می‌توانند این تعاملات را به لطف هوش، تجربه و حدس و گمان‌های برآمده از تجربه تحصیل خود انجام دهند، اما مشکل این است که حدس و گمان‌های زیادی وجود دارد که یک دانشمند می‌تواند انجام دهد.

انجام این کار زمان و هزینه زیادی را می‌طلبد. با این حال، یک ابررایانه هوش مصنوعی مانند ایسامبارد می‌تواند میلیون‌ها داروی بالقوه را آزمایش کند و در زمان و هزینه صرفه‌جویی کند.

مکینتاش می‌گوید: تنها یک کشف از جانب این ابررایانه به طور بالقوه می‌تواند جان میلیون‌ها نفر را نجات دهد.

استفاده از هوش مصنوعی برای گرم کردن خانه‌ها

یک ابررایانه هوش مصنوعی علاوه بر سلامت، می‌تواند به ارائه خدمات عمومی کارآمدتر در بریتانیا نیز کمک کند. کارکنان دولتی می‌توانند زمان کمتری را برای انجام وظایف اداری و زمان بیشتری را برای ارائه خدمات به مردم صرف کنند.

هنگامی که این فناوری از طریق شبکه گسترده دوربین و نظارت بریتانیا مستقر شود، می‌تواند به شناسایی چاله‌های جاده‌ها که نیاز به تعمیر دارند نیز کمک کند.

استقرار هوش مصنوعی معایبی مانند مصرف گزاف انرژی نیز دارد. در حالی که ابررایانه ایسامبارد به گونه‌ای طراحی شده است که انرژی کارآمدی داشته باشد، اما همچنان گرمای اتلافی زیادی تولید می‌کند که دولت بریتانیا قصد دارد از آن برای رفع نیازهای گرمایشی خانه‌ها و مشاغل محلی استفاده کند. از آنجایی که دولت بودجه این پروژه را تامین می‌کند، این کار بیشتر به صورت عمومی انجام خواهد شد تا اینکه توسط یک شرکت خصوصی انجام شود.

دولت بریتانیا همچنین امیدوار است که مناطق رشد هوش مصنوعی ایجاد شده با توسعه چنین زیرساخت‌هایی به ایجاد مشاغل و پروژه‌های جدید کمک کند و آن را با ایالات متحده و چین در توسعه خدمات عصر جدید در این زمینه هم‌تراز کند.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    • نیم قرن با اقتصاد ایران؛ ۳ بهمن

      اقتصادنیوز: در پروژه «نیم قرن با اقتصاد ایران» تلاش بر این است تا از قبل اخبار و گزارش های اقتصادی به تصویر روشنی از…

    کارگزاری مفید