اشباع خرید در بازار ارز؛ خیز قیمت دلار برای اصلاح/ 2 پیشبینی قیمت دلار امروز 4 بهمن 1403
عکس: اقتصادنیوز/ دانیال شایگان
به گزارش اقتصادنیوز، بازار ارز تهران معاملات آخرین روز کاری هفته را در حالی استارت خواهد زد که در پنجمین روز از هفته، نرخ دلار نوسان مثبت را به ثبت رساند و سایر ارزها را نیز با خود همراه کرد؛ روندی که در پی آن کانالهای جدید فتح شدند.
قیمت دلار تهران روز چهارشنبه بدون تغییر نسبت به روز قبل در پله هشتم از کانال دوم در کریدور هشتم معاملات را آغاز کرد و در ابتدا با کاهش جزیی به سمت میانه این کانال حرکت کرد، اما در ادامه با تغییر جهت و افزایش تقاضا، وارد کانال سوم این کریدور شد و در پایینترین سطح این کانال معامله شد.
قیمت دلار هرات نیز معاملات روز چهارشنبه را با افزایش ۱۸۰ تومانی نسبت به نرخ روز سهشنبه در پله نهم کانال اول از کریدور هشتم آغاز کرد و پس از بازگشایی، با روندی صعودی به کانال دوم این کریدور وارد شد و در ادامه چندین بار بین پله نخست کانال دوم و پله هشتم کانال پیشین در نوسان بود. در لحظه تنظیم این گزارش، دلار هرات در پله دوم کانال یاد شده در حال معامله بود.
قیمت درهم امارات نیز معاملات را با افزایش ۲۰ تومانی در سطح ۲۲ هزار و ۵۲۰ تومان آغاز کرد و در نیمه نخست بازار، در محدوده پله پنجم این کانال نوسان داشت و در ادامه، با افزایش تقاضا، تا ۲۲ هزار و ۶۶۰ تومان صعود کرد. بررسیهای اقتصادنیوز نشان میدهد که حباب درهم حدود ۴۵ تومان برآورد شده است.
بازار ارز رسمی نیز امروز شاهد نوسان مثبت قیمت یورو و نوسان منفی قیمت دلار بود و براساس اعلام مرکز مبادله ایران، دلار در مرکز مبادله ایران با کاهش 68 هزار و 468 تومان قیمت خورد. نرخ حوالهای آن نیز با گپ منفی به 66 هزار و 603 تومان رسید. یورو نیز با گپ مثبت 71 هزار و 358 تومان معامله شد و حواله یورو هم با افزایش 69 هزار و 415 تومان قیمت خورد. ارزش درهم امارات نیز در بازار رسمی کاهش یافت و به 18 هزار و 643 تومان رسید و حواله درهم 18 هزار و 135 تومان معامله شد.
به گزارش اقتصادنیوز، در بازار ارزهای دیجیتال هم قیمت بیتکوین که روز گذشته در محدوده ۱۰۴ تا ۱۰۵ هزار دلار در حال معامله بود، بامداد امروز تحت تأثیر فشار فروش با کاهش مواجه شد و تا سطح ۱۰۱ هزار دلار افت کرد. در لحظه تنظیم این گزارش، این ارز دیجیتال در محدوده ۱۰۱ هزار و ۹۹۰ دلار معامله میشود. تحلیلگران تکنیکال، سطح حمایتی مهم بیتکوین را در محدوده ۱۰۰ هزار دلار تعیین کردهاند و در صورت حفظ این سطح، احتمال رشد قیمت تا مقاومت ۱۰۶ هزار دلاری وجود دارد، اما شکست محدوده یاد شده میتواند مسیر نزولی تا مرز ۹۸ هزار دلار را هموار کند.
قیمت تتر نیز طی ۲۴ ساعت گذشته در بازه ۸۲ هزار و ۷۵۵ تومان تا ۸۳ هزار و ۳۰۰ تومان در نوسان بود و هماکنون در سطح ۸۳ هزار و ۳۰۰ تومان معامله میشود. بر اساس ارزیابی تکنیکالیستها، تتر در محدوده حمایتی ۸۲ هزار و ۵۰۰ تومان قرار دارد و در صورت تثبیت بالای این سطح، مقاومت ۸۴ هزار تومانی پیشروی آن خواهد بود، در حالی که از دست رفتن این حمایت میتواند قیمت را به سطح ۸۲ هزار تومان سوق دهد.
از جمله موضوعات پر بحث بازار در روز چهارشنبه، مسدود شدن درگاههای واریز برخی صرافیهای رمزارزی بود. برخی منابع ادعا کردند که این محدودیتها همچنان ادامه دارد، اما با این وجود، قیمت تتر به روند صعودی خود ادامه داده است. به باور کارشناسان، کنترل دستوری و محدودیتهای اقتصادی راهکار مناسبی نیست و بازار نیازمند اصلاحات ساختاری است.
از سوی دیگر، فعالان بازار ارز، روند تدریجی افزایش قیمت دلار را ناشی از رشد اندک تقاضا میدانند. به گفته آنان، معاملهگران با احتیاط عمل میکنند و به دلیل ابهامات سیاسی در هفتههای پیشرو، تمایلی به ریسک کردن ندارند. تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که روند صعودی بهای جهانی طلا محرکی برای رشد قیمت دلار بوده است و اکنون نقش تعیینکنندهای در بازار ارز ایفا میکند. این گروه معتقدند افزایش تعرفههای تجاری پس از روی کار آمدن ترامپ و احتمال بالا رفتن قیمت کالاهای اساسی در بازارهای جهانی، عامل اصلی نوسانات اخیر در بازار ارز محسوب میشود.
کارشناسان تکنیکال نیز بر این عقیدهاند که در نمودارهای ماهانه، دلار به سطح اشباع خرید رسیده و این امر میتواند هشداری برای اصلاح قیمتی در هفتههای آینده باشد. با این حال، تحلیلگران با استناد به روند نرخها از آبان ۱۴۰۳ معتقدند بازار تنها اصلاحات جزئی را تجربه کرده و دوباره به مسیر صعودی بازخواهد گشت. به باور این گروه، اقدامات عملی نظیر مذاکره مستقیم ایران و آمریکا میتواند زمینهساز اصلاح جدی در بازار ارز شود، در حالی که اتکا به اخبار و مداخلات موقتی راهگشا نخواهد بود.
فعالان بازار ادعا میکنند افزایش قیمت دلار ناشی از انتظارات تورمی بالای مردم است که ناشی از نبود اطمینان نسبت به آینده اقتصادی کشور است. در حال حاضر، بازار ارز نشانهای از ثبات و کاهش قیمتها را نشان نمیدهد. این گروه بر این باورند که فاصله قابل توجه میان نرخ دلار در بازار آزاد و بازار رسمی باید کاهش یابد و کنترل عرضه در بازار آزاد ضروری است. الزام معاملهگران به مبادله ارز از طریق سامانههای رسمی باعث کاهش حجم عرضه در بازار غیررسمی شده و نوسانات بیشتری را به همراه داشته است.
با این همه، براساس پیگیری اقتصادنیوز، تحلیلگران بازار معتقدند که درهم امارات در محدوده حمایتی ۲۱ هزار و ۹۵۰ تومان تثبیت شده است و در صورت شکسته شدن این سطح، احتمال افت قیمت تا ۲۱ هزار و ۵۰۰ تومان وجود دارد. همچنین، در صورت عبور قیمت درهم از مقاومت ۲۲ هزار و ۳۵۰ تومانی، احتمال رشد تا محدوده ۲۳ هزار تومان تقویت خواهد شد. روند آینده قیمت درهم تحت تأثیر عواملی نظیر «نوسانات بازار ارز» و «میزان تقاضای حوالهای» قرار دارد.
از سوی دیگر، تحلیلگران تکنیکال بر این باورند که هدف بعدی دلار میانه کریدور هشتم خواهد بود. این گروه معتقدند که روند محدود و کمدامنه نرخ دلار نتیجه تزریق گسترده ارز توسط سیاستگذار است. با این حال، افزایش تقاضا از افت بیشتر قیمت جلوگیری کرده و باعث حفظ ثبات نسبی شده است
به گفته این گروه، در صورت ادامه کاهش قیمت دلار، کریدور هفتم بهعنوان هدف بعدی در دسترس قرار خواهد گرفت. به گفته فعالان بازار، سیاستگذار با افزایش عرضه در معاملات رسمی و کنترل تقاضای سفتهبازی، موفق به مهار نوسانات قیمتی شده است.
در نهایت، تحلیلگران معتقدند بازار ارز در روزهای آینده بهشدت تحت تأثیر تغییرات تقاضای تجاری و سیگنالهای بازارساز خواهد بود. در صورتی که تزریق ارز به بازار افزایش یابد و تقاضای فصلی کاهش پیدا کند، احتمال کاهش نوسانات و تثبیت قیمتها وجود دارد. اما در صورت وقوع شوکهای جدید یا افزایش مجدد نرخ دلار، بازار میتواند وارد فاز نوسانی جدیدی شود.