مسیر نفتکشهای روس عوض شد/ روی خوش آسیا و آفریقا به نفت روسیه
به گزارش اقتصادنیوز، باتوجه به تحریمهای اروپا برای فروش محصولات انرژی روسیه که به دنبال شروع درگیری این کشور با اوکراین در فوریه 2023 وضع شد، به نظر میرسد آسیا و آفریقا به عنوان مقاصد اصلی صادرات نفت خام روسیه جایگزین اروپا شدهاند.
براساس گزارشی از رویترز که اکوایران منتشر کرد، قبل از تحریمها در اواسط سال 2022، بیش از 60 درصد صادرات نفت روسیه به اروپا انجام میشد، بهطوری که جریان درآمدی سودآوری را برای مسکو از نفت فراهم میکرد که به قطبهای مصرفی اروپا از طریق خطوط لوله ارزان ارسال میشد.
صادرکنندگان روسیه برای جبران از دست رفتن درآمدی که از اروپا بدست می آوردند مجبور شدند از سال 2022 قیمت نفت را کاهش دهند تا بتوانند تجارت خود را به بازارهای دورتر گسترش دهند و حجم بالایی از نفت خام را که قبلا از طریق خط لوله منتقل میشد به کشتیهای تانکری منتقل کنند.
گرید اصلی نفت خام روسیه، اورال با تخفیف بیش از 20 دلاری در هر بشکه نسبت به نفت خام برنت (معیار اصلی نقدی در اروپا) فروخته شده است، این درحالی است که میانگین تخفیف در سال 2021 کمتر از 2 دلار بوده است.
این تخفیف بالا منجر به افزایش قابل توجه در خرید نفت روسیه از سوی کشورهای آسیایی و آفریقایی شده، بهطوری که واردات نفت توسط این دو قاره در سال 2023 رکورد زده است.
پیش بینی میشود ادامه عرضه با تخفیف نفت از سوی روسیه سبب شود خرید نفت از سوی کشورها در این دو منطقه در سالهای آینده نیز ادامه داشته باشد، این درحالی است که تلاشها برای کاهش اتکا به سوختهای فسیلی در سیستمهای انرژی شدت گرفته است.
دادههای ردیابی کشتی از موسسه Kpler نشان میدهند که کل محمولههای نفت خام و میعانات گازی روسیه در سال2023 رکورد 2.75 میلیارد بشکه را شکسته است، به طوری که 4.4 درصد نسبت به سال 2022 افزایش داشته است؛ این درحالی است که حمل این محمولهها به اروپا 46 درصد کاهش را نشان میدهد.
جبران کاهش فروش به اروپا سبب شده صادرات به آسیا 56 درصد و به آفریقا 144 درصد افزایش پیدا کند. در هر دوی این قارهها، افزایش سالانه خرید نفت از روسیه در سال 2023 رکورد زده است، و واردات نفت و میعانات را در آنها به بالاترین میزان خود رسانده است.
افزایش صادرات به آسیا و آفریقا سهم صادرات غیراروپایی روسیه را به رکورد 73 درصد رسانده است، درحالی که این سهم در 2019 کمتر از 40 درصد بوده است، که اطمینان میدهد مسکو سال 2024 را با وابستگی بسیار کمتر به بازارهای نفت غربی آغاز کرده است.
دادههای Kpler همچنین نشان میدهد که کاهش قیمتهای نفت روسیه در مقایسه با معیار اصلی نفت اروپا، علاقه زیادی را برای خرید، بهویژه در چین و هند برانگیخته است، که مجموعاً 48 درصد از کل جریان نفت روسیه در سال 2023 را تشکیل میدهند. مجموع این سهم از خرید نفت روسیه توسط چین و هند در سال 2022 حدود 30 درصد و در 2021 کمتر از 15 درصد است.