انتقال گاز سیبری به تهران مشکل ناترازی را حل میکند؟
به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه هم میهن نوشت: این بحران باعث اختلال گسترده در مصرف خانگی، صنعتی و نیروگاهها شدهاست. پاییز سال جاری ایران روزانه ۹۰ میلیون مترمکعب کمبود گاز داشت و انتظار میرود که زمستان این ناترازی به ۳۰۰ میلیون مترمکعب برسد.
ایران در چارچوب واردات گاز از روسیه ایده تبدیل شدن به هاب منطقهای گاز را مطرح کردهاست تا این گاز را به کشورهای پیرامون خود صادر کند اما این بلندپروازی ایران ممکن است به دلیل ناتوانی ایران در تامین نیازهای داخلی مورد تردید قرار گیرد. علاوه بر اینها تشدید تنشهای ژئوپلیتیک، ضعف زیرساختها و احتمال تحریمهای جدید در دوره ترامپ، این تردیدها را بیشتر میکند. نگرانیهای مهم دیگری هم در مورد امکانپذیر بودن صادرات گاز روسیه به ایران وجود دارد. محدودیتهای ارزی برای ایران باعث شدهاست تا در مورد توانایی ایران برای پرداخت هزینههای گاز وارداتی تردید ایجاد شود.
چالشهای عملیاتی و ژئوپلیتیک هم برای فروش گاز اضافه وارداتی به کشورهای همسایه، از جمله عراق، ترکیه و پاکستان وجود دارد. پویاییهای پیچیده ژئوپلیتیک در منطقه نقشی اساسی در توفیق بازارهای صادراتی ثانویه برای گاز روسیه بازی میکنند. در عین حال همچنان چارچوب حقوقی و تنظیمگری معاملات گازی در این سطح مشخص نیستند.
کلیدیترین عنصر توافق ماه ژوئیه ایران و روسیه ساخت یک خط لوله زیردریایی در دریای خزر بود که هزینه آن توسط روسیه پرداخت شود اما برای لولهگذاری کف دریای خزر محدودیتهای فنی و سیاسی وجود دارد. به نظر میرسد که تصمیم جدیدتر ایران و روسیه برای ساخت خط لوله از طریق جمهوری آذربایجان، جایگزین ایده خط لوله دریای خزر یا استفاده از خاک ترکمنستان باشد. یک خط لوله زمینی عملیاتیتر است، چراکه نه نیاز به مجوز همه کشورهای ساحلی دارد و در عین حال هزینه تعمیر و نگهداری و نصب کمتری دارد. آذربایجان در این مسیر میتواند به هاب تبادل گاز تبدیل شود که جایگاه استراتژیک آن را در کریدور شمال- جنوب تقویت کند. نکته دیگر مربوط به قیمت گازی است که به ایران میرود.
تردیدهای زیادی در مورد به صرفه بودن انتقال ذخایر گاز سیبری به ایران وجود دارد. نهایتاً روشن نیست که تامین گاز ایران از طریق روسیه بتواند مشکلات انرژی ایران را حل کند. به سختی میتوان بر فقدان سرمایهگذاری در زیرساختها، سوءمدیریت نظاممند و تحریمهای بینالمللی فائق آمد و همه اینها میتواند موفقیت پروژه را تحت تاثیر قرار دهد.