مشاهده نیمه پر لیوان بورس در هفته بعد +نمودار
به گزارش اقتصادنیوز ، بورس اسفندماه را سرد و کم رمق آغاز کرد. در روزهایی که بورس از تب و تاب افتاده و بازارهای دیگری مانند رمز ارزها هیجان و جذابیت بیشتری را ایجاد کردهاند شاهد نزول شاخص کل در تمام روزهای هفته بودیم. در هفته گذشته شاخص کل بورس در مجموع 32 هزار و 630 واحد پایین آمد و به رقم یک میلیون و 205 هزار واحد رسید. همچنین شاخص هموزن نیز افت 4 هزار و 568 واحدی را ثبت کرد. علاوه بر که این دو شاخص اصلی بازار سهام نسبت به آخرین روز معاملاتی هفته قبل افت داشتند، در سراسر هفته شاهد مازاد عرضه و خروج پول حقیقی از بازار بودیم، سوال سهامداران این است که روند حرکت بورس در هفته پیش رو چگونه خواهد بود؟
افت بازدهی هفتگی
شاخص کل در آخرین روز هفته 5 هزار و 915 واحد افت کرد و به رقم یک میلیون و 205 هزار واحد رسید که نسبت به آخرین روز معاملاتی هفته قبل 32 هزار و 630 واحد پائینتر ایستاد تا بازدهی هفته شاخص بورس منفی 2.63 درصد شود. در هفته اخیر روند تغییرات شاخص کل در تمام روزهای هفته نزولی بود و شاخص کل هشت روز نزولی پیاپی را ثبت کرد.
افت شاخص هم وزن
شاخص کل هموزن نیز در تمام روزهای هفته اخیر نزولی بود. شاخص هم وزن در پایان هفته نسبت به هفته پیشین 4 هزار و 568 واحد پائینتر ایستاد و به رقم 434 هزار و 389 واحد رسید و بازدهی منفی 0.13 درصدی را ثبت کرد.
پیش بینی بورس هفته
بورس یک هفته کاملا نزولی را سپری کرد. علاوه بر نزول شاخصهای تابلوی بورس، دیگر نماگرهای بازار سهام نیز نشان از وضعیت نامطلوب بازار دارند. اصلیترین ویژگی بازار سهام در هفته اخیر صفهای فروش طویل و مازاد عرضه چشمگیر چند هزار میلیارد تومانی بود. به طوری که در پایان معاملات روزهای یکشنبه و دوشنبه مازاد عرضه بیش از 4 هزار میلیارد تومان بود و در روزهای شنبه و سهشنبه بیش از 2 هزار میلیارد تومان و در روز چهارشنبه رقم مازاد عرضه بالغ بر 3 هزار میلیارد تومان شد.
میانگین ارزش صفهای فروش در هفته اخیر 3 هزار و 791 میلیارد تومان بود که از میانگین هفته پیشین 2 هزار و 215 میلیارد تومان بیشتر بود و رشد 140 درصدی داشته است. بالاترین رقم هفته 5 هزار و 59 میلیارد تومان بود که در روز دوشنبه ثبت شد و پایینترین رقم به روز سهشنبه برمیگردد که 2 هزار و 929 میلیارد تومان بود. میانگین ارزش صفهای خرید در هفته اخیر 218 میلیارد تومان بود که از میانگین هفته گذشته 698 میلیارد تومان کمتر بود. در این هفته، میانگین ارزش صفهای خرید 76 درصد کاهش یافته است. بالاترین رقم هفته 279 میلیارد تومان بود که در روز شنبه ثبت شد و پایینترین رقم به روز یکشنبه برمیگردد که 182 میلیارد تومان بود.
علاوه بر این در تمام روزهای هفته اخیر خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی منفی بود و شاهد خروج پول حقیقی از بورس بودیم. بورس تهران در روز چهارشنبه نهمین روز پیاپی خروج پول حقیقی را پشت سر گذاشت. در مجموع کل هفته 2 هزار و 852 میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد و میانگین هفته خروج پول حقیقی 570 میلیارد تومان بود که نسبت به هفته پیشین رشد 115 درصدی داشته است. بالاترین رقم خروج در روز یکشنبه رخ داد که 674 میلیارد تومان پول حقیقی از بازار خارج شد.
بورس گرفتار صفهای فروش و تداوم موج خروج سهامداران حقیقی از بازار است. بیاعتمادی و نااطمینانی از آینده بازار موجب شده که سهامداران حتی در صورت زیان نیز تصمیم به فروش سهام و خروج از بازار بگیرند. این در حالی است که کارشناسان مالی و تحلیلگران بازار سرمایه معتقدند که ارزش ذاتی بسیاری از سهمها بیش از قیمتهای فعلی بازار است و مشکل بورس تهران بیاعتمادی و دخالتهای سیاستگذاران در سازوکارهای بازار است. دخالتهایی که با شعار و هدف حمایت از سهامداران انجام میشود اما در نهایت موجب افزایش بیاعتمادی سهامداران شده است. با روند فعلی انتظار میرود که در هفته آینده نیز بورس همچنان گرفتار صفهای فروش باشد. صفهای فروش در پایان معاملات هر روز به روزهای بعد سرریز میکنند و موجب قفل شدن بازار میشود.
هرچند که کارشناسان علت اصلی تشکیل صفهای فروش را دامنه نوسان نامتقارن قیمت سهام میدانند، با این حال دامنه نوسان جدید موجب شده که از شتاب روند ریزش قیمتها کاسته شود. کاهش نرخ نزول دو پیامد مثبت داشته است که در واقع میتوان به آن به مثابه نیمه پر لیوان نگاه کرد. پیامد مثبت اول این است که از اضطراب و هیجان منفی سهامداران کاسته شده است و دومین پیامد این که در صورت صعود شاخصها، بازار میتواند در یک روز ریزشهای دست کم سه روز را جبران کند. پس از تغییر دامنه نوسان از 25 بهمن ماه، بورس ابتدا در این روز 47 هزار واحد صعود کرد. این در حالی است که در تمام 8 روز نزولی گذشته شاخص کل 59 هزار واحد نزول کرده است. در نتیجه تحلیلگران تکنیکی با تکیه بر این روند تغییرات قیمتی معتقدند بورس میتواند در هفته پیش رو به نیمه بالایی کانال 1.2 میلیونی بازگردد.