علت اصلی سقوط بورس/ پیش بینی بازار سهام 17 بهمن 1401
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، بورسیها در شرایطی به استقبال معاملات روز دوشنبه میروند که روز یکشنبه شاخصهای بازار سهام نزول کردند. برای پیش بینی بورس امروز –دوشنبه 17 بهمن- به روند بازار سهام در روز کاری گذشته نگاه میکنیم. روز یکشنبه شاخص کل 17 هزار و 50 واحد ریزش کرد و شاخص کل هموزن 7 هزار و 375 واحد نزول کرد. شاخص کل فرابورس نیز 213 واحد پائین آمد.
در پایان معاملات روز یکشنبه، 123 نماد رشد قیمت داشتند و قیمت سهام 533 نماد کاهش یافت، به عبارت دیگر، 19 درصد بازار رشد قیمت داشتند و 81 درصد بازار افت قیمت داشتند.
بیشترین افزایش قیمت
روز یکشنبه در بورس شرکت لیزینگ پارسیان (ولپارس)، شرکت دارویی برکت (برکت) و شرکت بیمه دانا (دانا) بیشترین افزایش قیمت را ثبت کردند. در فرابورس نیز شرکت سرمایه گذاری مسکن الوند (ثالوند)، شرکت بیمه نوین (نوین) و شرکت لیزینگ ایران و شرق (ولشرق) بیشترین افزایش قیمت را داشتند.
بیشترین کاهش قیمت
در بورس نمادهای وساخت (شرکت سرمایه گذاری ساختمان ایران)، وبیمه (شرکت سرمایه گذاری صنعت بیمه) و ولملت (شرکت واسپاری ملت) در روز یکشنبه بیشترین کاهش قیمت بازار را داشتند و در معاملات فرابورس شرکت سرمایه گذاری توسعه و عمران استان کرمان (کرمان)، شرکت پاکدیس (غدیس) و شرکت آ س پ (آ.س.پ) بیشترین کاهش قیمت را داشتند.
عرضه و تقاضای بازار
در معاملات یکشنبه، 42 نماد صف خرید داشتند و 194 نماد با صف فروش مواجه بودند. ارزش صفهای خرید با افت 66 درصدی به 177 میلیارد تومان رسید و ارزش صفهای فروش نیز 164 درصد افزایش یافت و هزار و 10 میلیارد تومان بود.
در پایان معاملات نماد غدانه (شرکت پنبه و دانههای روغنی خراسان) با صف خرید 42 میلیارد تومانی در صدر جدول تقاضای پایانی بازار قرار گرفت. پس از غدانه، نمادهای ثجنوب (شرکت سرمایه گذاری مسکن جنوب) و غاذر (شرکت کشت و صنعت پیاذر) بیشترین صف خرید را داشتند.
در سوی دیگر در پایان معاملات بیشترین صف فروش به نماد خساپا اختصاص داشت که ارزش صف فروش آن 40 میلیارد تومان بود. پس از خساپا، نمادهای وساپا، پخش، ورنا و خگستر بیشترین صف فروش را داشتند.
پیش بینی بورس امروز
دیروز شاخص کل بورس تهران پس از دو روز بار دیگر ریزش کرد و تا سطح یک میلیون و 540 هزار واحد پائین آمد. در روزی که 81 درصد نمادها قرمزپوش بودند، میدکو، شپنا، شبندر، شتران، فملی، حکشتی و شستا بیشترین اثر منفی را بر شاخص داشتند. همچنین گروه خودرو و ساخت قطعات قرمزترین گروه بازار بود. ناظران علت ریزش یکپارچه قیمت سهمهای خودرویی را انتشار اطلاعیه شورای رقابت میدانند. اطلاعیهای که هیچ اشارهای به عرضه خودرو در بورس کالا نکرد و در بند 6 آن آمده: «مقرر شده است ثبت نام و فروش خودروی سواری صرفاً از طریق سامانه یکپارچه فروش و در چارچوب مصوب شورا انجام شود.»
بدین ترتیب فضای کلی بازار نیز منفی شد و اغلب نمادهای بازار با عرضه بالا و ریزش قیمت مواجه شدند.
در چنین شرایطی بسیاری از سهامداران حقیقی تصمیم به خروج از بازار گرفتند و برای یازدهمین روز پی در پی روند خروج پول حقیقی تکرار شد. دیروز 953 میلیارد تومان سرمایه حقیقی خارج شد که نسبت به روز چهارشنبه 4 برابر بیشتر شده است. بیشترین خروج سرمایه حقیقی نیز به نمادهای فولاد، وبملت، شپنا، فملی، شتران، کرمان، خساپا، شبندر و شستا اختصاص داشت.
اطلاعیه شورای رقابت نه تنها موجب ریزش قیمت سهام خودروییها شد بلکه بار دیگر نشانهای از چند صدایی در دستگاههای اجرایی بود. هر روز یک دستگاه یک نظر متفاوت را اعلام میکند و موجب بلاتکلیفی سرمایه گذاران و تحمیل ریسک به اقتصاد ایران میشود. در چنین وضعیت درهمریختهای سهامداران و معاملهگران نیز حق دارند که به بازار بیاعتماد شوند و عطای سهامداری را به لقای آن ببخشند. در بازار خودرو مشخص نیست که حرف آخر را چه کسی میزند و تصمیمگیر اصلی کیست، چرا که اگر در خانه کسی بود، یک حرف بس بود. میتوان گفت که بحران ناکارآمدی در دولت در حال ضربه زدن به اقتصاد کشور است.
سرگردانی و بلاتکلیفی درباره عرضه خودرو و قیمت گذاری آن به بازارهای دیگر خصوصا بازار سرمایه سرایت کرده است. وضعیتی که به خروج پول از این بازار و کوچ آن به بازارهای دیگر منتهی شده و تقاضا در بازارهای موازی را افزایش داده است. در نتیجه بی تصمیمی یا چند تصمیمی دستگاهها به رشد قیمتها در بازارهای ارز، سکه، طلا و مسکن منجر شده است. با روندی که بازار در روز گذشته داشت، به نظر میرسد امروز نیز شاهد عرضه حقیقی و خروج سرمایه باشیم.