بی اعتنایی وزیر صمت به بخش خصوصی/ اتابک به اتاق بازرگانی پاسخ نداد
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران؛ محمود نجفی عرب، رئیس اتاق بازرگانی تهران، در نامههایی جداگانه به محمد اتابک، وزیر صنعت، معدن و تجارت، با اشاره به اجرای تدابیر و سیاستهای حمایتی از صنایع و بنگاههای بخش خصوصی در دوران همهگیری کرونا، خواستار اتخاذ چنین سیاستهایی در راستای کاهش فشار ناشی از قطعی برق و گاز بر واحدهای صنعتی شد. او همچنین با تاکید بر مطلوب بودن سیاست ارز تکنرخی، عنوان کرد که بازار توافقی در شرایط کنونی به اهداف خودش نمیرسد و تابآوری اقتصاد را با مخاطره مواجه میکند.
طبق اعلام اتاق تهران، محمود نجفی عرب در نامهای که به تاریخ 27 آذر ماه سال جاری برای محمد اتابک نوشت با اشاره به مشکلات عدیده و خسارات فراوانی که قطعی برق و گاز برای تولیدکنندگان و صنعتگران بهویژه فعالان اقتصادی شهرکهای صنعتی به همراه داشته است، عنوان کرد که در این دوره نیز میتوان همانند دوره همهگیری کرونا شرایط ویژهای برای صاحبان کسبوکار در نظر گرفت و تسهیلاتی در حوزه بیمه و مالیات و استمهال تسهیلات و معوقات اجارهای و تامین اجتماعی فراهم کرد که حداقل از فشار سنگین روی واحدهای تولیدی و صنعتی کاسته شود.
نجفی عرب در نامه دیگری که در اول دی ماه به وزیر صمت نوشته شد، اعلام کرد که یک بسته پیشنهادی از سوی اتاق بازرگانی تهران به عنوان بازوی مشورتی قوای سهگانه و نماینده بیش از 40هزار فعال اقتصادی بخش خصوصی برای وزیر ارسال شده است که در آن راهکارهایی برای عبور از شرایط بحرانی کنونی با هدف حفظ اشتغال و سرمایهگذاری بخش خصوصی و جلوگیری از ورشکستگی واحدهای تولیدی ارائه شده است.
رئیس اتاق تهران ابراز امیدواری کرد که همانند دوره همهگیری کرونا، دولت نیز شرایط خاص بهوجود آمده را درک کرده و تدابیر و سیاستهای جبرانی برای حمایت از تولید اتخاذ کند.
اقتصادنیوز: وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه نباید برای سازمانهای توسعهای بخش موازی ایجاد کنیم، گفت: وزارت صمت به سیاستگذاری باز میگردد.
بازار توافقی ارز به اهدافش نمیرسد
رئیس اتاق تهران همچنین در نامه دیگری که اول دی ماه برای وزیر صمت ارسال شده است، عنوان کرد که تصمیم جسورانه راهاندازی بازار توافقی در مرکز مبادله طلا و ارز نهتنها اهداف مورد نظر را محقق نمیکند بلکه موجب افزایش تقاضا و بالا رفتن نرخ ارز و آشفتگی بازار خواهد شد.
به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، محمود نجفی عرب در نامه خود به محمد اتابک تاکید کرد که اتاق تهران همواره یکی از مطالبهگران جدی تکنرخی شدن ارز بوده و معتقد است که این اصلاح بنیادین اقتصادی، اقدامی اثربخش در راستای توسعه نظام شفاف اقتصادی و توسعه صادرات است اما در برهه حساس کنونی و با توجه به پیچیدگیهای شرایط منطقه و رویههای جاری مرکز مبادله طلا و ارز، این هدف محقق نخواهد شد.
رئیس اتاق تهران در این نامه در پنج بند توضیحاتی داد و نوشت:
«1-بخش عمدهای از نیاز واقعی ارز، صرف واردات کالاهای اساسی شده و تأمینکننده معیشت جامعه است و افزایش نرخ ارز نیمایی ضمن افزایش قیمت تمامشده و متعاقباً قیمت مصرفکننده کالاها، باعث افزایش تورم خواهد شد.
2-پیرو توضیحات بند ۱ در موارد مشمول قیمتگذاری دستوری، افزایش قیمت تمام شده موجب کاهش نرخ سودآوری و متعاقباً انگیزه سرمایهگذاری شده و در نهایت باعث کمبود کالا شده و تمامی اقدامات تنظیمبازاری را مختل خواهد کرد.
3-از سوی دیگر حقوق ورودی براساس نرخ ETS مرکز مبادلات محاسبه شده و افزایش نرخ ارز موجب افزایش قیمت تمام شده واردات رسمی خواهد شد و مروج واردات غیررسمی (قاچاق) خواهد بود.
4-همانطور که بهتر میدانید افزایش نرخ ارز، فعالان اقتصادی را با بحران نقدینگی مواجه خواهد نمود و عدم مشارکت نظام بانکی در تامین این نیاز، موجبات تعطیلی گسترده فعالیتهای اقتصادی را فراهم خواهد کرد.
5-صدور این دستورالعمل بدون رعایت مفاد مواد 2، 3، 24 و 30 قانون بهبود محیط کسبوکار و دستورالعمل تنظیم پیشنویس مقررات، تدوین و منتشر شده است.»
رئیس اتاق تهران تاکید کرد که تغییر محل تامین ارز به مرکز مبادله طلا و ارز ممکن است در کوتاهمدت باعث توسعه صادرات در برخی کالاها شود اما در میانمدت و بلندمدت بهواسطه تعطیلی بنگاههای اقتصادی، تابآوری اقتصادی کشور را با مخاطره مواجه خواهد کرد.
محمود نجفی عرب در پایان با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر ضرورت حمایت از تولید و کنترل و کاهش تورم، از وزیر صمت خواست در راستای تعدیل تصمیم بانک مرکزی و موکول شدن اجرای آن به زمان مناسب بعدی همراه با اتخاذ تدابیر جبرانی و حمایتی، اقدام کند.