تلاش چهارم بانک مرکزی برای به دام انداختن نرخ سود
به گزارش اقتصاد نیوز بانک مرکزی اعلام کرد:موضع پولی بانک مرکزی در عملیات بازار باز این هفته با توجه به پیشبینی این بانک از کمبود نقدینگی در بازار بینبانکی و همچنین فاصله گرفتن نرخ سود موزون بازار از نرخ سود هدف، تزریق نقدینگی در قالب قرارداد توافق بازخرید(ریپو) با سررسید 14 روزه بود.
پس از اطلاعیه بانک مرکزی مبنی بر برگزاری حراج خرید اوراق بدهی دولتی در عملیات بازار باز، این بانک در مهلت تعیین شده سه سفارش فروش اوراق بدهی دولتی از طریق سامانه بازار بینبانکی دریافت کرد. با توجه به پیشبینی بانک مرکزی از کمبود نقدینگی در بازار بینبانکی و همچنین فاصله گرفتن نرخ سود موزون بازار از نرخ سود هدف، موضع پولی بانک مرکزی در این هفته تزریق نقدینگی در قالب قرارداد توافق بازخرید با سررسید 14 روزه بود. در مجموع، بانک مرکزی با تزریق 9.8 هزار میلیارد ریال نقدینگی در حداقل نرخ 21 درصد به بانک متقاضی موافقت کرد. معاملات مربوط به این عملیات توسط کارگزاری بانک مرکزی در روز چهارشنبه 14 آبان ماه انجام شد.
با این معامله بانک مرکزی برای چهارمین بار در هفته اخیر اقدام به خرید اوراق کرد مجموع خرید اوراق بانک مرکزی در این چهار هفته از 12 هزار میلیارد تومان گذشت. البته مدیران بانک مرکزی اعتقاد دارند با توجه به اینکه نقدینگی تزریق شده به اقتصاد دارای پشتوانه است هر گاه لازم باشد بانک مرکزی از طریق فروش نقدینگی اقدام به خنثی سازی نقدینگی تزریق شده به اقتصاد خواهد کرد.
عملیات بازار باز از سوی بانک مرکزی با هدف مدیریت نرخ سود در بازار بین بانکی انجام می شود بانک مرکزی تلاش دارد با تزریق این منابع سقف نرخ سود در این بازار را مدیریت کند. در حال حاضر نرخ سود در بازار بین بانکی در محدوده 22 درصد است این محدوده قبلا سقف نرخ سود در بازار بود اما به دلیل کمبود زیاد منابع بانک ها به صورت غیر رسمی تبدیل به نرخ هدف شده است.
بر اساس اطلاعیه بانک مرکزی عملیات بازار باز در چارچوب مدیریت نقدینگی مورد نیاز بازار بینبانکی ریالی، به صورت هفتگی اجرا میشود. موضع این بانک (خرید یا فروش قطعی یا اعتباری اوراق بدهی دولتی) بر اساس پیشبینی وضعیت نقدینگی در بازار بینبانکی و با هدف کاهش نوسانات نرخ بازار بینبانکی حول نرخ هدف، از طریق انتشار اطلاعیه در سامانه بازار بینبانکی اعلام خواهد شد. متعاقب اطلاعیه مزبور، بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی میتوانند در راستای مدیریت نقدینگی خود در بازار بینبانکی، نسبت به ارسال سفارشها تا مهلت تعیین شده از طریق سامانه بازار بینبانکی اقدام کنند.