برجام و خاورمیانه سهمی از نخستین نشست خبری بایدن نداشتند
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، جو بایدن روز پنجشنبه نشست خبری خود را با اعلام موفقیت در واکسیناسیون کرونا شروع کرد و گفت: فوریترین مشکل در برابر مردم آمریکا، کووید-۱۹ و مشکل اقتصادی بود. مشکلات دیگر از مهاجرت تا کنترل اسلحه، سیاستهای بلند مدت هستند که باید در بستر قانونگذاری حل شوند.
وی از اختلاف سیاسی در کنگره هم پرده برداشت و افزود: جمهوریخواهان باید تصمیم بگیرند که میخواهند با ما کار کنند، یا کشور را با تفرقه مواجه سازند. رشد اقتصاد و تغییر زندگی مردم با اجرای طرح حمایتی تصویب شده، رخ خواهد داد.
رئیس جمهوری آمریکا مشکل مهاجرتی رخ داده در مرزهای جنوبی این کشور را ناشی از سیاستها و رویکردهای دولت ترامپ برشمرد و شمار زیاد مهاجران را در این مقطع از سال، به شرایط مناسب آب و هوایی ارتباط داد.
بایدن تاکید کرد: دولت ترامپ تمام عناصر موجود را برای برخورد با این مشکل از بین برد و بودجههای مربوطه را حذف کرد. در دوره ترامپ، ۳۱ درصد بر آمار مهاجران افزوده شد.
در روزهای گذشته مساله نگهداری کودکان در مجتمعهای آسایشگاهی مرزی مورد توجه رسانهها و البته جناح مخالف بایدن قرار گرفت. شرایط نگهداری کودکان در این مجتمعها، بسیار بد توصیف شد و سر انجام، بایدن معاون خود کامالا هریس را مامور بررسی این مشکل کرد.
هدف، تبادل نظر جدی و به کارگیری ابزار دیپلماسی با مکزیک، هندوراس، گواتمالا و سایر کشورهای آمریکای جنوبی است تا این کشورها، زیرساختهای موجود را فراهم آورند تا شهروندانشان مجبور به مهاجرت نشوند.
جناح مخالف به ویژه سناتور تد کروز، پس از انتصاب هریس برای برطرف کردن این مشکل، اینگونه با کنایه صحبت کرد که "به نظرم بایدن، هریس را دوست ندارد چرا که او از پس این کار بر نخواهد آمد."
اما بایدن نظر دیگری دارد، او معتقد است هیچ کودکی نباید بیش از ۷۲ ساعت در مجتمعهای نگهداری مرزی بمانند و آنها در حال بازسازی ظرفیت مرزی هستند که ترامپ آنها را نابود کرد.
رئیس جمهوری آمریکا چندبار تکرار کرد اکثر افرادی که در آنجا نگهداری میشوند، نوجوان و زیر ۱۸ سال هستند نه خردسالان و توضیح داد: همه آنها شماره تلفنی در آمریکا تحت عنوان خانواده دارند که در گذشته ماهها طول میکشید تا این تماس انجام شود اما اکنون این کار ۲۴ ساعته همراه با راستیآزمایی انجام میشود.
از نظر بایدن، این کار، سوء استفاده از کودکان را توسط قاچاقچیان انسان بسیار کاهش میدهد.
اما در موضوع سیاست خارجی، بایدن به ۳ سوال درباره افغانستان، کره شمالی و چین پاسخ داد. در این نشست هیچ اشارهای به وعده انتخاباتی وی برای بازگشت به برجام، پایان دادن به جنگ یمن و تغییر سیاست با سعودی، حمایت از فلسطین، جنگ سوریه، گفتوگوی استراتژیک با عراق و خروج از آن کشور، مسایلی که با روسیه دارد و همچنین خط لوله انرژی نورد استریم ۲ نشد.
انگار از نظر رئیس جمهوری آمریکا و تیم مطبوعاتی او، نقض قطعنامه شورای امنیت از سوی آمریکا، ملاحظهکاری در برخورد با رژیم سعودی، حمایت بی چون و چرا از رژیم صهیونیستی، تداوم سیاست مخرب منطقهای آمریکا در خاورمیانه و حتی حمایت از تروریسم، موضوعاتی نیست که در اولویت کاری دولت مدعی دموکراسی قرار گیرد.
حضوری با مدت نامعلوم در افغانستان
رئیس جمهوری آمریکا در پاسخ به این سوال که آیا طبق توافق ترامپ با طالبان، نیروهای نظامی آمریکا را در یکم ماه مه از افغانستان خارج میسازید، گفت: بسیار دشوار است که مهلت یک مه را اجرایی سازیم. کاری که کردهایم این بوده است که با متحدانمان ملاقات میکنیم.
بایدن افزود: اگر بخواهیم از افغانستان خارج شویم به شکل منظم و ایمن و با مشورت متحدان انجام خواهیم داد. هدف من ماندن طولانی مدت در افغانستان نیست؛ باید دید چگونه به توافق ترامپ عمل کرد، توافقی که حتی نمی شد آن را شروع کرد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا تا پایان سال فعلی خروج نیروها انجام خواهد شد، ادامه داد: نمیتوانم پیش بینی کنم تا چه زمانی خروج نیروها از افغانستان انجام میشود.
کره شمالی
رئیس جمهوری آمریکا در پاسخ به سوالی درباره آزمایش موشکی کره شمالی هم گفت: نخست اینکه با آزمایش موشکی اخیر، قطعنامه ۱۷۱۸ شورای امنیت توسط کره شمالی نقض شده است.
بایدن افزود: با شرکا و متحدان رایزنی میکنیم و به آن پاسخ خواهیم داد. برای دیپلماسی آماده هستم اما نتیجه نهایی آن باید به عاری سازی هستهای منجر شود.
وی این سوال را مورد تایید قرار داد که آیا همچون ترامپ معتقدید کره شمالی دشوارترین مساله سیاست خارجی است؟