ربیعی: امکان احیای توافق برجام به لحاظ فنی در کوتاه مدت وجود دارد
به گزارش اقتصادنیوز، علی ربیعی سخنگوی دولت صبح امروز (سهشنبه) در نشست خبری با اصحاب رسانه که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد با اشاره به روز تاسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و روز ارتش اظهار کرد: پنجشنبهی پیش رو روز تاسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است و یکشنبه گذشته هم روز ارتش جمهوری اسلامی ایران بود.
ربیعی گفت: ارتش جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ۴۰ سال اخیر به عنوان دو بال حفظ تمامیت ارضی ایران عزیز کارنامه درخشانی از خود به جا گذاشته اند.
وی افزود: قهرمانان ملی ما از هر دو نهاد فداکار، از شهید صیاد شیرازی تا شهید قاسم سلیمانی، امروز مورد احترام ملت قرار دادند، نهاد و آموزه ای از رشادت و از خودگذشتگی برای همه ی ایرانیان هستند.
اهم اظظهارات وی را در ادامه به نقل از مهر و ایرنا بخوانید؛
* ویژگی مهم این دو بزرگوار به عنوان دو سمبل ایثار همانند خیل عظیم شهدای ما، برخواستن از طبقات محروم جامعه، بودن در کنار مردم ، دلسوزی برای مردم، پیشگامی و در خط مقدم بودن برای فداکاری، در همه مراحل زندگی پربرکتشان بوده است.
* دو پیوستن، یکی به مردم و دیگری از مردم در حافظه تاریخی ملت ما نقش بسته است. در دوران بی بدیل تاریخ انقلاب اسلامی ایران در نزاع بین ظلم و قیام غیرمسلحانه مردم در بهمن ماه ۱۳۵۷، ارتش در کنار و در آغوش مردم قرار گرفت و در فاصله اندکی بعد از پیروزی انقلاب، اینبار مردم بودند که به نیروهای مسلح ما پیوستند و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را تشکیل دادند.
* این دو نهاد و این دو نیروی مسلح مردمی دوشادوش هم تا به امروز حافظ منافع حیاتی و تمامیت ارضی ما بوده اند. این روز را از سوی دولت جمهوری اسلامی ایران به همه سربازان میهن و پاسداران وطن تبریک میگویم.
*{ با اشاره به مسئله کرونا}: اما متاسفانه در روزهای اخیر یکبار دیگر شاهد اوج گرفتن موارد ابتلا و درگذشت شماری از عزیزانمان بودیم که درد و رنج های بسیاری را بر جامعه تحمیل کرد. بررسی ها نشان می دهد دو عامل در شکل گیری موج چهارم کرونا موثر بوده است، یک عامل ویروس جهش یافته جدید است. با قدرت سرایت بالا و با پیشروی مهلک در بدن بیمار که قبل از عید نوروز وارد ایران شده است.
* ویروسهای جهش یافته در هیچ مرزی محدود نمی ماند و بسرعت به سایر کشورها تسری پیدا می کند و ما هم از این قاعده مستثنی نبودیم و اینک ما یک پیک جهانی را شاهد هستیم از کشورهای همسایه تا کشورهای توسعه یافته با آمار مرگ بسیار بالا و اساسا در جهان پیک جدید مرگ آوری بیشتری داشته است.
* عامل دیگر، عدم رعایت پروتکل ها است. تجربه در ایران نشان می دهد زمانی که نرخ مرگ و میر پایین می آید مردم احساس آسودگی خاطر پیدا می کنند و در رعایت پروتکل های بهداشتی غفلت می کنند.
* امروز برخی از مسئولان وزارت بهداشت ما معتقدند که به رغم هشدارهای مکرر مسئولان بهداشت و درمان، رفتارها و خریدهای شب عید موجب تسری بیشتر ویروس جدید شده است.
* مداومت و خستگی ناپذیری در مراعات پروتکل ها عامل تاثیرگذار اصلی است که به قطع زنجیره ویروس کمک می کند.
* افرادی که بواسطه کرونا و به دلیل عدم رعایت پروتکل های بهداشتی از دست دادیم یک عدد نیستند هر کدام از آنها یک سرمایه انسانی برای جامعه و خانواده خود بودند و خانواده های زیادی دچار مصیبت های بی سوگ شده اند.
* از مردم تقاضا میکنیم که پروتکل های بهداشتی را جدی بگیرند و همه به یاد داشته باشیم که تک تک ما در برابر زندگی هایی که بخاطر سهل انگاری در رعایت قوانین از دست می روند، مسئولیم. ما به یک حس مسئولیت پذیری اجتماعی دائمی اما آسان با سه عنصر اصلی فاصله گذاری اجتماعی، استفاده از ماسک و شستن دستها برای شکست کرونا نیاز داریم.
*{ با تسلیت درگذشت سردار حجازی}: درگذشت سردار سید محمد حسین زاده حجازی جانشین فرمانده سپاه قدس را به همه ملت ایران، نیروهای مسلح و خانواده ایشان تسلیت عرض می کنم. او یک الگوی اخلاقی و خویشتنداری برای هم رزمان خود بود. خداوند متعال او را با اولیا و شهدای کربلا محشور نماید.
*{ در پاسخ به سوالی درباره مذاکرات وین مبنی بر اینکه آیا درباره بحث نگارش متن توافق شده است و آیا جمهوری اسلامی امیدوار به برداشتن تحریم در زمان کوتاه است}: به لحاظ فنی امکان رفع کلیه تحریم های ناقض برجام و از طرف دیگر احیای کامل این توافق در مدت زمان کوتاه وجود دارد و امیدواریم با مذاکرات سازنده ای به این نتیجه مطلوب دست یابیم.
* در توافق عجله ای برای احقاق حق بدیهی خود نداریم و حاضر به سپردن هیچ امتیاری خارج از چارچوب برجام نیستیم.
* بر خلاف برخی ادعاها هم دولت آمریکا در مدت کوتاه میتواند به تعهدات برجام که نقض کرد، برگردد، هم ما به سرعت میتوانیم راستی آزمایی کنیم و توان راستی آزمایی در زمان اندک را داریم و به سرعت هم به تعهدات خود بازخواهیم گشت.
*{ در خصوص آخرین وضعیت مذاکرات وین و چگونگی رفع تحریمها و اجرای تعهدات}: آقای عراقچی در هفدهم فروردین در مصاحبه با پرس تی وی هم اعلام کردند که ما علاقه ای به احیای برجام از طریق طرح گام به گام نداریم و سیاست قطعی ابلاغ شده از سوی رهبری سرمشق مذاکراتی ماست.
*در حال حاضر دو کارگروه تشکیل شده و سرگرم بررسی و ارائه لیست اقداماتی هستند که طرفین برای انجام کامل تعهدات خود باید انجام بدهند. مذاکرات با ۴+۱ بطور فشرده در همین خصوص ادامه دارد.
* دولت در راه احیای برجام هیچ انگیزه انتخاباتی جز رفع تحریمها و مشاهده اثر مثبت آن بر زندگی مردم که میتواند پیش درآمدی برای مشارکت حداکثری در انتخابات و تحقق خواست مقام معظم رهبری باشد، ندارد.
* کسانی که غیر از این زاویه، شائبه انگیزه انتخاباتی دولت در مذاکرات احیای برجام را به میان می کشند، همان هایی هستند که سالهاست در انتظار نابودی برجام و به بهای مشقت زندگی مردم کوشیدهاند که از این نمد، کلاهی سیاسی نصیب خود کنند و حالا که مذاکرات احیای برجام آغاز شده، قیاس به خود می گیرند و تصور می کنند که لابد دولت هم باید مثل آنها نیت سیاسی و انتخاباتی از این مذاکرات داشته باشد.
* اما از نظر دولت، مسئله احیای برجام یک مسئله ملی است و نباید ابزار انتخاباتی قرار بگیرد. دولت برخلاف عده ای، هیچ وقت از جیب مردم و منافع ملی برای منافع جناحی و انتخاباتی هزینه نکرده و نخواهد کرد.
*{ در پاسخ به این سوال که آیا سرنوشت برجام عبرتی هم برای دولت داشت؟}: برجام نه تنها برای ما بلکه برای تاریخ ایران و همه جهانیان هم عبرت آموزی زیادی دارد. از همه اتفاقات مهمی که در کشور می افتد همه باید عبرت بگیریم. برجام باعث تقویت اعتماد به نفس ملی و اعتقاد به توانایی داخلی در احقاق حقوق مردم و مشخص شدن این واقعیت شد که هم می توان احقاق حقوق از جامعه جهانی کرد و هم حق خود را برای برخورداری از فعالیت های هسته ای صلح آمیز داشته باشیم.
* سرنوشت برجام به ما یاد داد که هرچند در امنیت زدایی ایران موفق شدیم و افق از امکانات تازه به رویمان گشوده شد اما بخاطر اختلافات داخلی نتوانستیم چنان که شایسته بود از آن استفاده کنیم.
* برجام به تنهایی برای بهبود چشمگیر اقتصاد ملی کافی نبود چون با وجود رفع کردن یک مانع بزرگ خارجی، نارسایی های دیگر از جمله در نظام مالی و بانکی و مقررات دست و پاگیر و مهمتر از اینها اختلاف های سیاسی که مانع از شکل گیری اجماع ملی حول برنامه توسعه کشور بود، سد راه بهره مندی از شرایط مطلوب شد.
* البته ما در دولت هیچ وقت برای احقاق حقوق ملت از هیچ طعنه، فشار، ترور حیثیتی داخلی و ترور فیزیکی خارجی ترسی نداشته و نداریم اما بیشتر از قبل به این باور رسیدیم که برای گرفتن حق مردم نباید تسلیم فشارها و طعنهها شد و نباید به خاطر فشارهای مختلف سیاسی از تلاش برای بازگردان حقوق ملت دست کشید.
* برجام درس های زیادی به ما یاد داد. مهمترین عبرتی که از سرنوشت برجام گرفتیم این بود که تصور نمی کردیم یک جناح خاص، رقابتی سالم را تا مرز عداوتی مسموم پیش ببرد و گاهی همصدا با بدخواهان ایران، دولت را یک روز متهم به نابودکردن دستاوردهای هستهای، یک روز متهم به عدم توجه به توانمندی داخلی و یک روز هم متهم به وادادگی کردند و علیه کسانی که در راه دفاع از منافع ملی و آسایش مردم، در حال مصاف دیپلماتیک با قدرت های جهانی بودند، تهمت و قلم زدند.
* حتی زمانی که دولت زورگو و قانون شکن ترامپ از برجام خارج شد و سخت ترین تحریم های تاریخ را علیه ملت ما وضع کرد، این افراد از تخریب و افترا علیه دولت در خط مقدم آن جنگ اقتصادی دست برنداشتند.
* ما در دولت، هم باید تولید و اقتصاد را پیش میبردیم و خوشبختانه سال ۹۹ را با رشد ۲ درصد تمام کردیم. هم باید مراقب روان جامعه میبودیم و در عین حال، با عقب راندن تحریمها، حق جامعه مردم ایران را از نظام ظالمانه جهان میستاندیم. در این شرایط، باید منتظر هجمههای داخلی هم میبودیم.
* با وجود این، دولت هیچگاه از آنچه که به آن اعتقاد داشته، عقب ننشسته و تا آخرین لحظه که مسئولیت داریم، در عقب راندن تحریم، رفع آثار و تبعات آن بر معیشت مردم، پیش بردن تولید ملی و توسعه زیرساختها و همچنین حفظ جان مردم با خرید و تولید واکسن کرونا، اهتمام ویژه خواهیم داشت. این مشی و تعهد دولت به مرم است و تا روز آخر به آن وفادار خواهد ماند.
*{ در خصوص آخرین وضعیت واکسن ایرانی}: دفاع و حفاظت از جان شهروندان یک اصل بنیادین برای دولت بوده است و خرید واکسن کرونا نیز دقیقا مشمول این قاعده است.
* بنابراین اینکه گفته شده شرکتهای تولید کننده واکسن، دولت را تحت فشار گذاشته اند، تا خرید خارجی صورت نگیرد یک امر کاملا نادرست است.
* مجموعه دولت، ستاد ملی کرونا و شخص رئیس جمهور از ابتدا به خرید واکسن خارجی آنهم بطور انبوه معتقد بودند. به خاطر همین، ما جزو اولین کشورهایی بودیم که برای خرید واکسن از کوواکس ثبتنام کردیم، منابع ارزیاش هم تهیه شد اما در مرحله انتقال پول، بخاطر محدودیتها و تحریمهای بانکی، با مشکل مواجه شدیم و نوبتمان را از دست دادیم وگرنه امروز ۱۶ میلیون دوز واکسن از طریق کوواکس وارد کشورمان شده بود.
* البته با رایرنیهای فراوان و تلاش وزارت خارجه مان، این مشکل بالاخره رفع شد و تحویل واکسن ها آغاز شده است و به زودی همه آن واکسنها وارد میشوند.
* موضوع خرید واکسن برای دولت بسیار مهم است و رئیسجمهور دستور داده از همه ظرفیتهای ملی برای واردکردن واکسن، استفاده شود برای همین ضمن آنکه بخشی از وزارت خارجه، به طور مشخص در راستای دیپلماسی سلامت فعال شده است، اعلام شد که بخش خصوصی هم میتواند با ارز نیمایی واکسن وارد کند.
* امروز هم برخی در بخش خصوصی موفق شدهاند و خبر دارم که اقدامات خوبی صورت گرفته است.
* در همین زمینه طبق اعلام مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو تا کنون سه شرکت از بخش خصوصی مجوز واردات واکسن کرونا را از سازمان غذا و دارو دریافت کردند و قرار شده واکسن را وارد کنند.
*: همچنین بخشی از پولهایمان در عراق به خرید واکسن اختصاص یافته و انتظار داریم دولت عراق اهتمام بیشتری برای انتقال بقیه پول ایران داشته باشد. امیدواریم که بهانه مجوز اُپَک هم برداشته شده باشد.
* این روزها سفرای ما در کشورهای روسیه، هند، سوئیس، چین و کره جنوبی تماما فعالند، مردم عزیز ما بدانند ما با نابرابری مضاعف روبرو بودهایم، یکی نابرابری جهانی در توزیع واکسن میان کشورها و دیگری نابرابری مضاعف ناشی از تحریم ها. با این حال مطمئنم تلاش های صورت گرفته، به زودی به ثمر می نشیند.
* علاوه بر آن، سفیرمان در روسیه خبر داده قرارداد خرید ۶۰ میلیون دوز واکسن اسپوتنیک_وی نهایی شده و از خرداد وارد کشور میشود.
* همچنین تولید واکسن مشترک با کوبا شروع شده و به زودی فاز سوم آزمایش انجام میشود. البته از آنجا که دولت معنا و ماهیت تحریم را به خوبی می داند و به مشکلات و تبعات آن واقف است، تولید واکسن داخلی را هم مورد اهتمام جدی قرار داده است و خبرهای خوبی هم در این خصوص منتشر شده است. ما لحظه ای واردات واکسن را معطل تولید داخلی نکردیم.
*{ درباره برنامه دولت برای واردات صحیح واکسن کرونا}: وقتی به بخش خصوصی اعلام کردیم که برای وارد کردن واکسن کرونا اقدام کنند، این یک استراتژی درست بود.
* واکسن هم مثل سایر کالاهای دیگر باید به لحاظ کیفیت و سلامت توسط یک مرجع دولتی مورد تایید قرار بگیرد. معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت هم مرجع تعیین کننده استاندارد واکسن وارد شده است.
وی پاسخ به اینکه چرا تصمیمات سختگیرانهتری در زمینه کرونا اتخاذ نمیشود گفت: حدود ۱۴ ماه از ورود ویروس کرونا به کشور می گذرد و دولت از زمان اعلام ورود این ویروس تا به امروز به طور کاملا جدی پای سلامت هموطنان عزیزمان ایستاده است. در سوال شما باید مفهوم قرنطینه مشخص شود تا بتوان پاسخ روشنی به آن داد. قرنطینه را میتوان به دو نوع قرنطینه فردی و قرنطینه جمعی طبقه بندی کرد.
* قرنطینه مفهوم وسیعی دارد، باید منظور را متوجه شویم. دنیا هم الگوهای متفاوت دارد با این وصف و با هر نوع الگو این اپیدمی با توجه به موتاسیون ویروس موج های جدیدی در جهان ایجاد کرده است حتی بدتر از ایران.
* قرنطینه فردی مورد تاکید بیشتری قرار دارد و کارآمدی آن در قطع زنجیره ابتلا هم به اثبات رسید.
* قرنطینه شدن افرادی که نشانه ها و علائم بیماری در او تایید شده و یا گمان می رود که در معرض ویروس قرار گرفته است اصولی است، اما اگر منظور از قرنطینه جمعی تعطیلی همه جایی است با در نظر گرفتن همه شرایط اجتماعی و اقتصادی باید در نظر گرفته شود.
* در حال حاضر و با شرایط فعلی، راهکار موثرتر، استفاده از قرنطینه فردی در موارد ابتلا و یا مشکوک به ابتلا همزمان محدودیتهایی که ما در سه حالت رنگ بندی در نظر گرفتیم با رعایت پروتکل های بهداشتی توسط همگان است.
* چون شما بحث مجادله را هم در سوالتان مطرح کردید لازم است یکبار به صورت دقیق فرآیند تصمیم گیری در ستاد ملی کرونا را تشریح کنم. همه موضوعات ابتدا در کمیتههای تخصصی ستاد مطرح و پس از رای اکثریت در جلسه مشترک کمیتهها نیز بررسی و پس از تصویب در ستاد ملی کرونا به عنوان دستور قابل طرح است.
* تصمیم گیری در ستاد ملی کرونا اجماعی است و به صورت رای گیری نیست. یعنی رئیس جمهور اگر موضوعی یک مخالف هم داشته باشد، تصمیم گیری در خصوص آن موضوع را به جلسه دیگر و پس از انجام کار تخصصی بیشتر ارجاع می دهند.
* از سویی هیچ موضوعی به صورت غیر کارشناسی و یک دفعه وارد دستور ستاد ملی کرونا نمیشود و اگر مساله ای هم در جلسه به صورت آنی بیان شود، رئیس جمهور آن را ارجاع به کمیتهها می دهد تا بعد از کار کارشناسی در ستاد ملی کرونا در مورد آن تصمیم گیری شود.
* بنابراین تاکید می کنم همه دستگاههای عضو ستاد ملی کرونا اگر بر مساله ای اصرار دارند باید توان اقناعی کارشناسی خود را در کمیته های تخصصی بالا ببرند و تاکنون اگر هم ستاد ملی کرونا تصمیمی گرفته بدون مجادله و با موافقت همه دستگاهها و اعضای عضو آن بوده است.
* در همین جا باید تاکید کنم که سیاستگذاری های دولتی جنبه حمایتی و تکمیلی نسبت به رعایت فردی و اجتماعی دارد و نمی توان وقتی بخش قابل توجهی از جامعه مقررات و پروتکل ها را مراعات نمی کنند، انتظار اثر بخشی و تاثیر بالا از سیاستگذاری های دولتی داشت.
* ما اعتقاد نداریم که استفاده از زور می تواند نتیجه بهتری در رعایت پروتکل ها بدهد و باور داریم که پایه موفقیت در مقابله با کرونا اعتماد متقابل دولت به مردم در رعایت و اجرای پروتکل ها و قوانین مصوب از یک طرف و اعتماد مردم به دولت نسبت به سیاستگذاری های عملی و همه جانبه از طرف دیگر است.
* روز گذشته نیز وزارت بهداشت اعلام کرد ۴۲ هزار و ۵۰۰ نفر از بیماران کرونایی قرنطینه را شکستند.
*{ در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برخی معتقدند با توجه به انعقاد سند همکاری ایران و چین، دیگری نیازی به FATF نداریم}: در مورد سند ایران و چین سه نوع برداشت صورت گرفت. افرادی خارج از کشور سر و صدای بیهودهای راه انداختند و گفتند جزایر ایرانی را واگذار کردند که بعداً همه این ادعاها پوچ از آب درآمد.
* اینها از هر نوع حضور ایران در آینده جهان نگران هستند و میخواهند یک چیزی پیدا کرده و روی آن عملیات روانی کنند.
* یک دسته هم صادقانه نگران بودند که ما به آنها توضیح دادیم. یک برداشت سوم هم بودکه که حالا که با چین تفاهم کردیم، دیگر چرا نیازی به برجام داریم. تردیدی در اشتباه بودن این تحلیلها نیست. این افراد را دعوت میکنم به پرسیدن این سوال از خودشان که اگر امکان امضای سند همکاری ایران و چین منهای برجام وجود داشت، چرا این اتفاق قبل از انعقاد برجام رخ نداد.
* ما از سال ۹۲ این سند را دنبال میکردیم، چرا زمانی به مراحل نهایی رسید که برجام در آستانه احیای مجدد قرار گرفته است. اگر برجام نبود هیچکس حاضر به همکاری اقتصادی با کشوری که ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد است، نبود.
* تحریمهای غیرقانونی آمریکا مانع تعمیق همکاریهای اقتصادی کشورها با ماست و امیدواریم طی هفتههای آینده با احیای کامل برجام، این موانع برطرف شود.
* عدهای اگر فکر میکنند شرکای تجاری ما با وجود رفع تحریمها دیگر به مقررات FATF بیاعتنا خواهند بود، اشتباه میکنند. امروز ۱۹۸ کشور جهان این مقررات را استفاده میکنند و رعایت این استاندارد را پیش شرط روابط اقتصادی و مالی در نظر گرفتند بنابراین حتی با احیای کامل برجام، بدون تصویب لوایح مرتبط با FATF در تبادلات مالی خود دچار مشکل خواهیم بود.