آخرین وضعیت تولید واکسن فخرا/ تولید یک میلیون دُز از اواسط تابستان
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از روابط عمومی وزارت دفاع؛ احمد کریمی با حضور در برنامه روی خط خبر خاطرنشان کرد: به محض ورود کرونا از اسفند ۹۸ کار را شروع کردیم. از آزمایشگاههای سطح ۳ برای رشد و غیرفعال کردن ویروس استفاده کردیم و به موازات ۲ آزمایشگاه سیار هم ایجاد کردیم که مجموعههای دیگر هم بتوانند از این پتانسیل استفاده کنند.
وی درباره مراحل تهیه واکسن فخرا نیز گفت: در مرحله تشخیص، بیش از ۳۵ هزار نمونه بیمار ایرانی را جمع آوری کردیم، در یک مرحله ۳۰ نمونه ایزوله و در مرحله بعد ۱۰ نمونه جدا برتر را انتخاب و در نهایت داوطلبان واکسن را اانتخاب کردیم. با ویروسی که از بیماران ایرانی گرفته بودیم و بذری که با همت همکاران جوان ما در آزمایشگاههای داخلی ساخته بودیم، واکسن را تولید کردیم.
مدیر پروژه واکسن فخرا با بیان اینکه بذر واکسن تعیین هویت و آزمونهای کنترل کیفی و تستهای حیوانی آن انجام شده است، خاطرنشان کرد: پرونده دارویی برای واکسن تشکیل و پرونده آن به سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت در شهریورماه ۹۹ عرضه شد. ۱۰ اسفند ۹۹، کمیته اخلاق سازمان غذا و دارو مجوز تزریق انسانی را داد و ۲۶ اسفند اولین تزریق را انجام دادیم که همه داوطلبان عوارض جدی نداشته اند و حال عمومی آنها خوب است.
کریمی با استقبال از فعالیت شرکتهای مختلف ایرانی بر روی پلتفرمهای مختلف تولید واکسن کرونا گفت: یکی از نقاط حسن کشور ما این بود که تیمهای جوان ایرانی تمام پلتفرمهای مربوط به تولید واکسن را تجربه کردند و الان حدود ۱۹ شرکت دانش بنیان در حوزه تولید واکسن کار میکنند و همه پلتفرمهای تولید آن را در کشور داریم. نقطه قوت کشور ما ورود به تمامی پلتفرمهای ساخت واکسن بوده و همه هم موفق بوده اند و امیدواریم که در سطح بین المللی بدرخشند و به زودی وارد مرحله انسانی شوند.
وی درباره میزان تاثیرگذاری واکسن فخرا در مقابله با انواع ویروسهای جهش یافته نیز گفت: این واکسن از ویروس کشته شده ساخته شده بنابراین قادر به مقابله با انواع ویروسهای کروناست و تنها شاید در مقابله با انواع جهش یافته یک مقدار بازدهی آن پایین بیاید.
مدیر پروژه واکسن فخرا با بیان اینکه مرحله یک تزریق بالینی این واکسن به اتمام رسیده و نتایج آن در حال آمدن است، افزود: تاکنون داوطلبان عارضهای نداشتهاند و شاهد تولید آنتیبادی در بدن داوطلبان هستیم. از آخرین تزریق باید ۲ هفته صبر کنیم تا نتایج کامل شود و اینکه فاز ۲ و ۳ را ادغام کنیم به تیم بالینی و سازمان غذا و داور بستگی دارد. باید بخشی از فاز ۲ انجام و نتایج آن مشخص شود تا بتوانیم فاز ۳ را شروع کنیم.
کریمی تصریح کرد: با زمانبندی که الان داریم امیدواریم در اواسط تابستان به فاز ۳ برسیم و اوایل پاییز واکسیناسیون عمومی را داشته باشیم. برای تولید منتظر نتایج نیستیم و تولیدمان را در زیرساختی که ایجاد کردیم، ذخیره سازی میکنیم تا آمادگی ورود به بازار و ارائه واکسن به مردم را داشته باشیم. طراحی ما این است که از اواسط تابستان ماهی یک میلیون دوز را تامین کنیم.
وی به نقش شرکتهای دانش بنیان در ساخت تجهیزات مورد نیاز ساخت واکسن اشاره کرد و گفت: شرکتهای دانش بنیان نیاز به خارج را به حداقل رساندند و در بخش تجهیزات تا ۷۰ درصد نیاز به خارج نداریم و در همین هفته سه دستگاه را از این شرکتها تحویل گرفتیم و تستهای کنترل کیفیت آنها عالی بود. یکی از گلوگاههای واکسن سازی تهیه مواد مورد نیاز است و باوجود تحریم و رقابت برای تهیه این مواد در سطح جهان، برای تهیه آنها با مشکل مواجه بودیم، اما شرکتهای دانش بنیان در تولید رزین و فیلتر ورود کرده اند و نمونههای آنها را رفع اشکال میکنیم تا به نمونه بهینه برسیم.
مدیر پروژه واکسن فخرا از ثبت نام ۵۰۰ هزار نفر داوطلب در سایت ثبت نام برای تزریق این واکسن خبر داد و افزود: در همان دقایق اول با ۵۰۰ هزار داوطلب روبه رو شدیم که در نتیجه مجبور شدیم ۲۴ ساعت سایت را از دسترس خارج کنیم و تمهیدات جدیدی را انجام دهیم که نشان از اعتماد ویژه مردم به واکسن ایرانی است.
کریمی تصریح کرد: بیش از ۱۷ هزار و ۵۰۰ نفر داوطلب در فاز اول ثبت نام کردند که سه هزار و ۵۰۰ نفر از بین آنها انتخاب شد. حدود ۴۷۵ نفر را برای غربالگری دعوت و از بین آنها ۱۳۵ نفر را برای تزریق انتخاب کردیم و بقیه در مراحل بعدی تزریق را انجام خواهند داد.