فلج بل؛ عارضهای نادر و هولناک در بیماران کرونایی
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، فلج بل یا فلج موقتی عضلات صورت از جمله عوارض ویروس کروناست؛ علائم فلج بل شامل ضعف در یک طرف صورت، انقباضات کوتاهمدت عضلانی، افتادگی پلک و لب، اشکریزش و سرازیر شدن آب دهان در فرد مبتلا، خشکی چشم، خشکی دهان، اختلال چشایی، مشکل در مکیدن پستان توسط نوزاد و لبخند کج است.
فلج بل به عنوان یک عارضه جانبی نادر واکسنهای کووید-۱۹ گزارش شده است، اما یافتههای یک مطالعه جدید حاکی از آن است که فلج بل در افرادی که به بیماری کووید-۱۹ مبتلا میشوند بیشتر دیده شده است.
محققان در مطالعه اخیرشان دریافتند که بیماران مبتلا به کرونا در مقایسه با افرادی که واکسن این بیماری را دریافت کردهاند، هفت برابر بیشتر در معرض دچار شدن به فلج بل قرار دارند.
فلج بل تنها در هشت مورد از ۳۷ هزار دریافت کننده واکسن گزارش شده است و احتمال دچار شدن به آن ۱۹ در هر ۱۰۰ فرد واکسینهشده است، اما این در حالی است که احتمال دچار شدن به این وضعیت در بیماران مبتلا به کووید-۱۹، ۸۲ در هر ۱۰۰ هزار نفر است.
این عارضه یک بیماری است که باعث فلج موقتی عضلات صورت میشود، این بیماری میتواند زمانی اتفاق بیفتد که عصبی که عضلات صورت شما را کنترل میکند، ملتهب، متورم یا فشرده شود.
فلج بل وضعیتی است که به طور غیرمنتظرهای در صورت بیمار نمایان میشود. بیمار دچار ضعف عضلانی یا فلج ناگهانی میشود که این موضوع باعث میشود نیمی از صورت او فلج شود. این وضعیت معمولاً موقتی است و علائم به طور معمول در عرض چند هفته بهبود مییابد و طی شش ماه نیز بهبودی کامل حاصل میشود. تعداد کمی از بیماران علائم بیشتری را برای مدت طولانیتری در خود نشان خواهند داد.
در حالی که دلایل دقیق بروز این وضعیت ناشناخته است، اما دانشمندان تصور میکنند علت آن واکنش بیش از حد سیستم ایمنی بدن است که به التهاب یا تورم منجر میشود و به عصب کنترل کننده حرکات صورت آسیب میرساند.
با این وجود اخیراً دچار شدن به این وضعیت توجه بیشتری را به خود جلب کرده است، زیرا تعداد کمی از موارد ابتلا به فلج بل در بیمارانی که واکسن کووید-۱۹ دریافت کردهاند گزارش شده است، اما یافتههای تحقیقات جدید نشان میدهد که فلج بل در بیماران آلوده به ویروس کرونا بسیار بیشتر است.
در این سوابق، پزشکان به دنبال بیمارانی بودند که بین ژانویه و دسامبر سال ۲۰۲۰ مبتلا به کووید-۱۹ شده و سپس طی هشت هفته پس از ابتلا به کووید مبتلا به فلج بل نیز تشخیص داده شده بودند.
در دو آزمایش واکسن فایزر و مدرنا که از ۷۴ هزار بیمار، ۳۷ هزار نفر واکسن دریافت کرده بودند تنها هشت مورد فلج بل گزارش شده است. این به معنای رخ دادن فلج بل در ۱۹ مورد از هر ۱۰۰ هزار فرد واکسینه شده یا به عبارتی ۰.۰۲ درصد خطر دچار شدن افراد به این وضعیت در این حالت است.
به منظور مقایسه مستقیم خطر فلج بل بین بیماران کووید و دریافت کنندگان واکسن، محققان ۶۴ هزار بیمار مبتلا به کووید-۱۹ واکسینه نشده را با کسانی که واکسن دریافت کردهاند مورد بررسی قرار دادند. بررسیها نشان داد که احتمال دچار شدن به فلج بل در بیماران کرونایی ۶.۸ برابر بیشتر از کسانی که واکسن دریافت کردهاند، است.
نتایج این مطالعه جدید از شواهد ارائه شده توسط سازمان غذاودارو (FDA) که میگوید هیچ ارتباط قابل توجهی بین واکسن کووید-۱۹ و فلج بل وجود ندارد، پشتیبانی میکند.
با این حال هنوز هم برخی از دانشمندان استدلال کردهاند که ممکن است خطر دچار شدن به فلج بل در اثر دریافت کردن واکسن فایزر و مدرنا ممکن است بیشتر از واکسنهای دیگر که از آرانای پیامرسان استفاده نمیکنند، باشد.
دانشمندان هنوز نمیدانند که کووید-۱۹ یا واکسن آن چگونه میتواند باعث فلج بل شود. برای تعیین اینکه کووید-۱۹ چگونه باعث فلج بل میشود و آیا خطر قابل توجهی برای واکسنها وجود دارد یا خیر، تحقیقات بیشتر و نظارت دقیق لازم است. با این حال تحقیقات فعلی نشان میدهد که بیماران میتوانند بدون نگرانی در مورد این عارضه بسیار نادر، علیه بیماری کووید-۱۹ واکسینه شوند.