برگزاری مانور سراسری زلزله در مدارس
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا بیست و سومین مانور سراسری زلزله و ایمنی با شعار «مدرسه ایمن، جامعه تاب آور آمادگی در برابر زلزله در شرایط پاندمی» به صورت حضوری در آموزشگاه دخترانه بدری برهانی پایتخت و به صورت مجازی با پخش آژیر زلزله از رادیو سراسری در مدارس سراسر کشور برگزار شد.
هدف از اجرای این مانور، افزایش سطح آگاهی دانش آموزان در مورد زلزله و ایجاد آمادگی برای انجام واکنش های صحیح و سریع در برابر آن، آشنایی دانش آموزان با حوادث طبیعی و چگونگی مقابله با آن برای ایجاد آرامش روانی و برانگیختن حس کنجکاوی دانش آموزان نسبت به پدیده های طبیعی است.
ایجاد فرهنگ ایمنی و مقاومسازی و نیز کاهش تلفات و خسارات ناشی از زلزله، از جمله دیگر اهداف اجرایی بیست و سومین مانور سراسری زلزله و ایمنی مدارس است.
بزرگ ترین مانور سراسری زلزله و ایمنی در مدارس سراسر کشور با به صدا درآمدن زنگ زلزله و ایمنی به طور همزمان در سراسر کشور در فاصله زمانی ساعت ۱۰ و ۱۵ دقیقه صبح امروز - دوشنبه - تا ساعت ۱۰ و ۳۰ دقیقه با دستورالعمل پناه گیری ایمن، خروج اضطراری ایمن، تخلیه مجروحین و مصدومین احتمالی، اطفای حریق و اسکان اضطراری برگزار شد.
سرعت عمل و افزایش مهارت های دانش آموزان از ویژگی مهم مانور سراسری زلزله و ایمنی مدارس است.
همچنین پناه گیری و خروج اضطراری ایمن ۲ رکن مهم و اساسی در هنگام وقوع زلزله به ویژه در مدارس است که تمرین و تکرار آن برای سلامت و ایمنی دانش آموزان از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
در این مانور، دانش آموزان با شنیدن زنگ (آژیر) زلزله که از رادیو سراسری و رادیوهای استانی به مدت یک دقیقه به منزله زلزله فرضی عکس العمل صحیح و سریع را در طبق سناریوی تعریف شده اجرا و پس از آن به فضای باز و حیاط مدرسه رفتند.
در اجرا و برگزاری این مانور سراسری تلاش شد تا با محوریت ایمنی در برابر زلزله در مدرسه و خانه، اطلاعات جامعی به مخاطبان مانور ارایه شود که با فراگیری آن مطالب بتوانند در مقابل زلزله احتمالی از آمادگی لازم برخوردار شوند.
همچنین با توجه به رنگ بندی شهرستان های مختلف کشور توسط ستاد ملی کرونا، برای اجرا و برگزاری این مانور دو نوع دستورالعمل تحت عناوین «راهنمای اجرای بیست وسومین مانور سراسری زلزله و ایمنی» ویژه مدارس کشور، برای شهرستان هایی که در وضعیت آبی قرار دارند و امکان حضور دانش آموزان در مدارس وجود دارد و دستورالعمل «راهنمای اجرای مانور سراسری زلزله و ایمنی در منازل» ویژه دانش آموزان و اعضای خانواده آنها، برای شهرستان هایی که در وضعیت زرد تا قرمز قرار دارند و امکان حضور دانش آموزان در مدارس وجود ندارد؛ تدوین شده بود.
زمین لرزه پدیده ای طبیعی است که ناآگاهی نسب به آن سبب بروز مشکلات بسیاری بین جوامع می شود. یافته های علمی نشان می دهد که علاوه بر (اندرکنش خاک و سازه (soil structure interaction) عبارت است از بررسی تأثیر وجود خاک در پاسخ سازه تحت بار دینامیکی، اندرکنش خاک و سازه از جمله مباحث مهندسی ژئوتکنیک و مهندسی زلزله میباشد.) حرکات زمین با سازه ها، چگونگی عملکرد انسانها در قبل، هنگام و بعد از وقوع این پدیده طبیعی می تواند بر میزان خسارات ناشی از آن تاثیر بسیاری داشته باشد. در این راستا ایجاد زمینه های مناسب در جهت ارتقای سطح آگاهی مردم و فرهنگ سازی مناسب برای واکنش صحیح در زمان زلزله می تواند بسیار مفید واقع شود.
مانور سراسری زلزله و ایمنی مدارس از سال ۱۳۷۵ به پیشنهاد پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله در مهدکودکها و مدارس ابتدایی تهران، به اجرا درآمد و از سال ۱۳۷۸ به سراسر کشور تسری یافت.
همچنین به منظور هرچه بهتر برگزار شدن این مانورها، تفاهمنامهای در سال ۱۳۸۱ بین وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری، کشور و آموزش و پرورش و نیز جمعیت هلال احمر و سازمان صدا و سیما به امضا رسید که در آن بر استمرار، بسط و گسترش فعالیتهای مانور سراسری زلزله و ایمنی تاکید شد.
مانور زلزله و ایمنی همه ساله به عنوان بزرگترین فعالیت آموزش همگانی کشور در حیطه ایمنی مدارس در برابر زلزله، با مشارکت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله)، وزارت آموزش و پرورش (سازمان دانش آموزی و سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس)، وزارت کشور (سازمان مدیریت بحران کشور)، جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران (سازمان جوانان و سازمان امداد و نجات)، سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و شهرداری تهران (سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران) برنامه ریزی و اجرا می شود.