سمت و سوی روابط تهران و ریاض به روایت سفیر ایران در عربستان

کدخبر: ۷۰۳۵۴۹
اقتصادنیوز: سفیر ایران در عربستان گفت:توسعه و تقویت روابط میان تهران و ریاض در راستای عمل به دستورات و خواست سران ۲ کشور جهت تکمیل مسیر برادرانه میان ۲ ملت و نزدیک‌تر شدن آن‌ها به یکدیگر انجام شد.
سمت و سوی روابط تهران و ریاض به روایت سفیر ایران در عربستان

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، «علیرضا عنایتی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در عربستان در گفت‌وگویی با روزنامه سعودی، درباره مسائل مختلف در روابط میان تهران و ریاض صحبت کرد.

عنایتی که با روزنامه «عکاظ» گفت‌وگو می‌کرد، درباره روابط ایران و عربستان گفت: مسیر جدیدی که در دو سال گذشته برای توسعه و تقویت ارتباط و تعاملات میان دو کشور در پیش گرفته شده مسیری بی‌بازگشت است و مزایای تقویت و توسعه روابط دوجانبه میان تهران و ریاض تنها به این دو کشور محدود نبوده بلکه شامل توسعه همکاری‌های منطقه‌ای و همبستگی میان عموم کشورهای اسلامی خواهد بود. در طول دو سال گذشته اقدامات چشمگیر و دقیقی را برای تقویت و توسعه این روابط در پیش گرفتیم و تماس‌ها و هماهنگی مستمر میان سران و مسئولان دو کشور برقرار بوده و هر دو کشور دارای ظرفیت‌های گسترده و منابع عظیمی بوده و قادر به همکاری در زمینه‌های متعددی هستند که می‌تواند به رشد و شکوفایی کل منطقه کمک کند.

خبر مرتبط
رشد بی‌سابقه صادرات ایران به عربستان

اقتصادنیوز: به گفته سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت صادرات ایران به عربستان در ۹ ماهه نخست امسال به ۲۳.۳ میلیون دلار رسید که این میزان ۹۹ برابر بیشتر از مدت مشابه است.

سفیر ایران در عربستان در ادامه این گفت‌وگو ضمن تقدیر و تشکر از مسئولان عربستان به خاطر کمک به تسهیل امور مربوط حجاج و عمره‌گذاران ایرانی و خدمات دهی به آن‌ها، اعلام کرد که تعداد حجاج ایرانی در مناسک حج اخیر به ۹۰ هزار نفر رسید و تعداد عمره‌گذاران نیز تاکنون به حدود ۱۰۰ هزار نفر رسیده و با توجه به تمایل شهروندانمان برای انجام این سفر، ما برای افزایش تعداد حجاج تلاش می‌کنیم.

عنایتی در گفت‌وگو با عکاظ در پاسخ به سوالی درباره ارزیابی سطح روابط تهران و ریاض در طول دو سال گذشته پس از امضای توافقنامه میان دو کشور در پکن گفت: شکر خدا در طول این مدت کارهای بسیاری انجام شد که برای هر دو کشور و هر دو ملت اهمیت داشته و در راستای منافع آن‌ها بود، این موارد شامل حوزه‌های مختلف سیاسی، امنیتی، اقتصادی، تجاری، اجتماعی و ورزشی بودند و روابط تهران و ریاض در زمینه‌های مختلفی توسعه پیدا کرده و و روز به روز پیشرفت کردند ما در زمینه‌های بسیاری پیشرفت داشتیم اما هنوز برخی موضوعات نیاز به کار و تلاش گسترده‌تری دارند اما در کل می‌توانیم بگوییم که روابط ایران و عربستان با توجه به تحولات منطقه‌ای اخیر، پیشرفت چشمگیری داشته است و ما ان‌شاءالله برای جبران گذشته تلاش خواهیم کرد، به عنوان مثال در حوزه سیاسی ما از طریق رایزنی‌های مستمر و تماس‌های دائمی میان مسئولان دو کشور پیشرفت بسیاری داشتیم و توانستیم از این تلاش‌ها در راستای حمایت از ثبات منطقه، جلوگیری از وخامت بیشتر بحران‌ها و نیز تمرکز بر مسئله فلسطین و حقوق ملت فلسطینی بهره ببریم، وزرای خارجه دو کشور سفرهای متقابلی داشتند و نشست‌ها و رایزنی‌هایی با هدف بررسی مسائل مهم و مشترک ادامه دارند.

برای اجرای توافق‌ها مصمم هستیم

سفیر ایران در عربستان در پاسخ به سوالی درباره فرصت‌های جدید اقتصادی و تجاری پس از نشست کمیته سه‌جانبه در ریاض گفت: ایران و عربستان از موقعیت ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک مهمی در منطقه خاورمیانه برخوردار هستند اما به نظر من روابط اقتصادی و تجاری آنها نیاز به تلاش بیشتری دارد به همین دلیل مسئولان زیربط سفرهای متعددی برای بررسی این مسائل و آشنایی با ظرفیت‌ها، پتانسیل‌ها و زمینه‌های کاری جهت ایجاد بستری برای فعالیت تجاری دقیق و بررسی شده میان دو طرف انجام دادند. معاون امور اقتصادی وزارت خارجه کشورمان به ریاض سفر کرد و با مسئولان مربوطه در آنجا دیدار کرد همچنین وزیر اقتصاد ایران با همتای سعودی خود و نیز وزیر سرمایه‌گذاری این کشور در حاشیه نشست منطقه‌ای و بین‌المللی که در عربستان برگزار شد، دیدار کرد. وزیر کشاورزی ایران نیز برای شرکت در کنفرانس «COP۱۶» به عربستان سفر کرد. علاوه بر این‌ها نمایشگاه‌هایی در تهران و عربستان با حضور بازرگانان دو کشور برگزار شد اما با وجود تمامی این‌ها من بر این باور هستم که ما هنوز در ابتدای راه هستیم و و از نظر ساختار کاری توافق‌هایی از قبل داریم که می‌توانیم از آنها شروع کنیم، از جمله قرارداد تجاری و اقتصادی که چهارچوب کلی برای فعالیت‌های اقتصادی میان دو کشور محسوب می‌شود. ان‌شاءالله ما و برادران سعودی‌مان در زمینه اجرا و فعال‌سازی تمامی توافق‌ها جدی هستیم، رایزنی‌ها و تماس‌های مستمری در این زمینه داریم و در نشست‌های دوجانبه متعددی و نیز در کمیته مشترک سه‌جانبه بر این مسئله تاکید شده است.

عنایتی در ادامه این گفت‌وگو تاکید کرد: روابط میان عربستان و ایران تنها در راستای منافع دو کشور نبوده بلکه بر کل منطقه تاثیر می‌گذارد. حمل و نقل، تبادل کالا، پایانه‌های ترانزیتی، رفت و آمد روان و جابجایی شهروندان در راستای منافع کل منطقه بوده و با مشارکت مردم منطقه توسعه پیدا کرده و امنیت و پیشرفت را برای آنها به ارمغان می‌آورد و ما همگی دیدگاه‌های مشترکی در این خصوص داریم.

سفیر ایران در ادامه این گفت‌وگو در پاسخ به این سوال که آیا کمیته مشترک عربستان چین و ایران نشست دیگری خواهد داشت و آیا این کمیته هنوز پرونده‌های حل‌نشده‌ای دارد؟ پاسخ داد: کار کمیته مهم و ضروری بوده و با حضور سه طرف برای بحث و بررسی اقدام مشترک ادامه دارد، این فرصتی برای گفت‌وگوهای دوجانبه و بازنگری در روابط و ارزیابی آنها نیز بررسی راه‌های توسعه آن‌هاست چرا که روابط از طریق این کمیته به صورت پیوسته و روز به روز بدون شتاب یا پسرفتی در حال پیشرفت بوده و ما آماده میزبانی از سومین دور نشست‌های کمیته در تهران هستیم.

۱۹۰ هزار حاجی و عمره‌گذار

سفیر ایران در پاسخ به این سوال که از زمان ازسرگیری روابط دو کشور تعداد حجاج و عمره‌گذاران ایرانی که موفق به حضور در مناسک حج شدند چه تعداد بوده و تاثیر این مسئله بر تقویت روابط میان دو کشور گفت: در مناسک حج گذشته حدود ۹۰ هزار حاجی ایرانی وارد عربستان شدند و از زمان ازسرگیری روابط، پروازهای حج عمره به صورت مستمر انجام می‌شود و تاکنون حدود ۱۰۰ هزار عمره‌گذار ایرانی در این مراسم شرکت کردند و ما با توجه به تمایل شهروندانمان در راستای افزایش این تعداد تلاش می‌کنیم. به لطف خدا ازسرگیری روابط، به تسهیل سفر شهروندان ایرانی به عربستان برای شرکت در مناسک حج همانند برادرانشان در دیگر کشورهای اسلامی جهان کمک بسیار کرده است.

عنایتی درباره سفر گردشگران دو کشور نیز گفت: بخش گردشگری میان دو کشور حوزه‌ای غنی و امیدوار کننده است و گردشگران دو کشور می‌توانند از این مزیت برای آشنایی با مناطق گردشگری تاریخی و باستانی موجود در دو کشور استفاده کنند. ایران هر ساله میزبان تعداد زیادی از گردشگران کشورهای مختلف است که برخی برای تفریح و برخی برای درمان سفر می‌کنند. ما میزبان گردشگران عربستانی در تمامی فصول سال هستیم چه بسا نزدیکی جغرافیایی به این مسئله کمک کند، ما نمی‌خواهیم ارتباط میان دو ملت تنها به سفرهای مذهبی محدود باشد بلکه به مردم عربستان می‌گوییم که میزبان شما در ایران هستیم و این یکی از سرفصل‌هایی است که در بیانیه ششم آوریل ۲۰۲۳ وزرای خارجه دو کشور بر آن تاکید شد. ما به عنوان مسئولان سفارت به وظیفه خود در تسهیل امور گردشگران عمل می‌کنیم، خطوط پروازی مستقیمی برای این کار در نظر گرفته شده و در حال حاضر هر هفته چهار پرواز تجاری از الدمام به مشهد انجام می‌شود که ان‌شاءالله به زودی با هماهنگی‌ها با طرف عربستانی بر تعداد آنها افزوده خواهد شد.

رفع موانع مبادلات تجاری

عنایتی در پاسخ به اینکه میانگین مبادلات تجاری دو کشور چقدر است و چگونه می‌توان آن‌ها را توسعه داد؟ گفت: تراز تجاری تهران و ریاض در سال ۲۰۱۶ میلادی ۸۰۰ میلیون دلار بود و پس از آن کاهش یافت که در حال حاضر تلاش‌های گسترده‌ای برای افزایش آنها در دست انجام است اما با وجود نیت صادقانه دو طرف، حجم مبادلات تجاری به سطح مطلوب خود نرسیده است و ما در حال حاضر تمام تلاش خود را برای رفع موانع موجود، رایزنی و تبادل نظر، بررسی چگونگی توسعه فعالیت‌های اقتصادی و فعال‌سازی تجارت میان دو کشور انجام می‌دهیم. از سوی دیگر فعالیت‌های تجاری و سرمایه‌گذاری به یادداشت‌های تفاهم و توافق‌هایی نیاز دارد که این روند را چارچوب‌بندی کند قبلاً در صحبت‌هایم به توافقنامه تجارت و اقتصاد که سال ۱۹۹۸ در تهران میان وزرای خارجه دو کشور به امضا رسید، اشاره کردم. این توافقنامه جامعی برای تمامی حوزه‌های فعالیت اقتصادی است که هنوز بر اساس آن اقدام می‌شود و ما بر فعال‌سازی آن تاکید کردیم، البته توافقنامه‌های دیگری نیز وجود دارند همانند توافقنامه حمل و نقل هوایی که بر اساس آن پروازهای تجاری و پروازهای حج و عمره ازسرگرفته شدند و در حوزه حمل و نقل دریایی نیز توافق‌نامه‌ای وجود دارد. ما پیش‌نویس توافق حمل و نقل زمینی را ارائه کردیم و رایزنی‌ها میان تهران و ریاض در این خصوص ادامه دارند تا به نتایجی برسیم که خواسته‌های هر دو طرف را محقق سازد.

تقویت و توسعه روابط

سفیر ایران در بخش دیگری از این مصاحبه درباره اهمیت مبادلات فرهنگی و نقش آن در توسعه روابط و شکوفایی آن و تاثیر سفرهای متقابل در ایجاد ارتباطات فرهنگی میان ریاض و تهران و تقویت فرصت‌های هنری و رسانه‌ای برای شهروندان هر دو کشور، ضمن تقدیر از رایزنی‌ها و گفت‌وگوهای مهم سران دو کشور در راستای تقویت و توسعه روابط سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، رسانه‌ای، گردشگری، علمی و پژوهشی، تاکید کرد که تمامی این‌ها روابط ریاض و تهران را که با نیت صادقانه سران دو کشور برقرار است، تقویت می‌کنند.

او در ادامه گفت: سران دو کشور به این روابط باور داشته و بر استمرار آن‌ها تاکید دارند و می‌خواهند روابطی متنوع، یکپارچه، کامل و گسترده‌تر ایجاد شوند ما تاکید می‌کنیم که روابط مردم دو کشور برای تقویت روابط مسئولان آنها اهمیت دارد و در اینجا نقش چهره‌های فرهنگی، اندیشمندان و اساتید دانشگاه‌ها نمایان می‌شود. سفر رئیس مرکز مطالعات و پژوهش‌های دیپلماتیک ایران به عربستان با توجه به اهمیت همین موضوع انجام شد و ایشان با رئیس موسسه پژوهشی «امیر سعود الفیصل» دیدار کرد و در همایش تخصصی این حوزه شرکت کرد.

عنایتی در پایان نیز تاکید کرد: مسیر جدیدی که در دو سال اخیر برای تقویت و توسعه روابط و تعامل دو کشور در پیش گرفته شده مسیری برگشت‌ناپذیر است و مزایای تقویت روابط دوجانبه تنها به ایران و عربستان محدود نبوده بلکه شامل توسعه همکاری‌های منطقه‌ای و همبستگی میان عموم کشورهای اسلامی خواهد بود.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید