از واکنشها به غنیسازی 60 درصدی تا هشدار نسبت به سوریهای شدن میانمار
به گزارش اقتصادنیوز، واکنشها به اعلام آغاز غنیسازی شصت درصدی توسط ایران، نامه 27 سناتور آمریکایی در دفاع از احیای برجام، تائید وندی شرمن در سنا، گزارش جامعه امنیتی ایالات متحده از ایران، خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در یازده سپتامبر، هشدار نسبت به سوریهای شدن میانمار، هشدار روسیه به ترکیه در خصوص فروش پهباد به اکراین، رشد صادرات بریتانیا به اتحادیه اروپا یک ماه پس از برگزیت و درخواست توقف واکسن جانسون در آمریکا سرخط رسانههای دنیا را در نیم روز گذشته تشکیل دادهاند.
واکنشها به اعلام آغاز غنیسازی شصت درصدی توسط ایران
بسامدهای ناشی از حمله به تاسیسات نطنز هم چنان ادامه دارد. روز گذشته در شرایطی ایران اعلام کرد که غنیسازی اورانیوم با غلظت شصت درصد را آغاز کرده که حسن روحانی در جلسه هیات دولت اعلام کرده این عمل اولین گام در پاسخ به خرابکاری اخیر در تاسیسات هستهای نظنز است.
در واکنش به این اقدام جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید،آغاز غنیسازی ۶۰ درصدی را «تحریکآمیز» خواند و نسبت به آن ابراز نگرانی کرد. سخنگوی کاخ سفید ادعا کرده به رغم بیانیه «تحریکآمیز» ایران، ایالات متحده کماکان متعهد به ادامه مذاکرات هستهای است. کاخ الیزه هم نسبت به این اقدام واکنش نشان داده و اعلام کرده اقدام ایران تحولی «جدی» است و ضروری است که کشورهای حاضر در توافق هستهای موسوم به برجام و آمریکا به این اقدام پاسخی هماهنگ بدهند. همزمان رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، نیز در گزارشی به اعضای شورای حکام گفت که ایران، آژانس را از تصمیم خود برای غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم در تاسیسات غنیسازی نطنز مطلع کرده است.
نامه 27 سناتور آمریکایی در دفاع از احیای برجام
به گزارش آسوشیتدپرس، ۲۷ تن از سناتورهای دموکرات ایالات متحده با انتشار نامهای از بازگشت آمریکا به برجام حمایت کردند. در این نامه که افرادی چون تیم کین سناتور ویرجینیا و عضو کمیته های روابط خارجی و نیروهای مسلح سنا و کریس مورفی سناتور کانتیکت و رئیس کمیته فرعی خاور نزدیک، جنوب آسیا، آسیای میانه ضدتروریسم آن را امضا کردهاند از کاهش تحریمها علیه ایران در راستای بازگشت به برجام دفاع شده است.
این سناتورها در نامه خود از خروج دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق آمریکا از برجام انتقاد و تاکید کردند؛ خسارتی که در چهار سال گذشته ایجاد شد کشورشان را با چالش های متعددی در سراسر دنیا مواجه کرد. به تأکید آنان، تردیدی نیست که یکی از اولویت های زودهنگام و ضروری امنیت ملی دولت جدید آمریکا باید بازگشت به برجام باشد. آنها در این نامه خطاب به بایدن نوشتهاند: ما از بازگشت شما به برجام و استفاده از رویکرد «پایبندی در برابر پایبندی» به عنوان نقطه آغاز تنظیم مجدد روابط با ایران قویا حمایت می کنیم.
تائید وندی شرمن در سنا
به گزارش رویترز، سنای ایالات متحده، وندی شرمن، نامزد پیشنهادی جو بایدن برای معاونت وزارت امور خارجه آمریکا را تایید کرد. ۵۶ سناتور از وندی شرمن برای این سمت حمایت کردند و ۴۲ سناتور نیز به او رای مخالف دادند. پیش از این نامزدی وندی شرمن، دیپلمات کهنه کار ۷۱ ساله، برای معاونت وزارت خارجه آمریکا به دلیل نقش او در توافق هستهای شش قدرت جهانی با ایران موسوم به برجام در سال ۲۰۱۵ با مخالفت بسیاری از جمهوریخواهان و تعدادی از دموکراتها روبرو شده بود.
وندی شرمن در ماه مارس در جریان حضور در نشست با نمایندگان سنا برای تایید صلاحیت خود درباره رویکرد در قبال توافق هستهای با ایران گفت، از سال ۲۰۱۶ که این توافق به اجرا گذاشته شد، جهان تغییر کرده است. واقعیتها در عرصه میدانی تغییر کرده است، شرایط ژئوپلیتیک منطقه تغییر کرده است و مسیر به جلو نیز میبایست به همین ترتیب تغییر کند.
گزارش جامعه امنیتی ایالات متحده از ایران
به گزارش دویچهوله، گزارش امنیتی و اطلاعاتی آمریکا میگوید ایران در حال حاضر در حال انجام فعالیتهای کلیدی برای تولید سلاح هستهای نیست. این گزارش تایید کرده که در صورت برداشته نشدن تحریمها، تهران غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم را آغاز میکند.
گزارش سالیانه نهادهای اطلاعاتی آمریکا تحت عنوان «ارزیابی تهدیدهای جهانی» که به تازگی منتشر شده، نشان میدهد از دید آمریکا، جمهوری اسلامی در سال پیش رو به عنوان «یک تهدید منطقهای با فعالیتهایی که نفوذ خطرناک گستردهتری دارد» باقی میماند. جامعه اطلاعاتی آمریکا در گزارش خود افزود: در کوتاه مدت اگر تحریمهای ایران کاهش نیابد یا اینکه آمریکا به برجام بازنگردد، مقامات ایران احتمالا تمایلی به تعامل دیپلماتیک با ایالات متحده نخواهند داشت، اما از درگیر شدن در «یک مناقشه تمامعیار» نیز دوری میکنند.
خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در یازده سپتامبر
به گزارش واشنگتن پست، مقامات آمریکایی اعلام کردهاند جو بایدن تصمیم گرفته تاریخ خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان را از اول ماه مه به ۱۱ سپتامبر، بیستمین سالگرد حملات تروریستی به شهرهای آمریکا، تغییر دهد. تعیین مهلت اول ماه مه بخشی از توافق صلح بین دولت دونالد ترامپ و گروه طالبان بود که فوریه پارسال امضاء شد.جو بایدن در هفتههای اخیر و به اشکال مختلف اعلام کرده بود که این مهلت ممکن است تغییر کند و به مرور مشخص شد که خروج منظم حدود دو هزار و ۵۰۰ نیروی آمریکایی مستقر در افغانستان قبل از این تاریخ عملی نخواهد بود. رسانههای بریتانیایی نیز گزارش کردهاند که این کشور قصد دارد تقریبا تمامی نیروهایش را از افغانستان خارج کند. گفته میشود این تصمیم در پی خروج برنامهریزی شدهی نیروهای آمریکایی از افغانستان در ماه سپتامبر سال جاری گرفته شده است.
از سوی دیگر یورونیوز گزارش کرده وزارت خارجه ترکیه با انتشار بیانیه ای خبر داد که کنفرانس بینالمللی استانبول با هدف پیشبرد مذاکرات صلح میان دولت مرکزی و نیروهای طالبان از ۲۴ آوریل تا ۴ مه برگزار می شود. کنفرانس استانبول در مورد افغانستان با مدیریت ترکیه، قطر و سازمان ملل متحد و با حضور نمایندگان دولت افغانستان و گروه طالبان برگزار خواهد شد. این در حالیست که گروه طالبان هنوز برای شرکت در این گفتوگوها اعلام آمادگی نکرده است.
هشدار نسبت به سوریهای شدن میانمار
به گزارش یورونیوز، کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد روز سهشنبه نسبت به گسترش درگیریها در میانمار و تبدیل شدن آن به کشوری مانند «سوریه» ابزار نگرانی کرد.
میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر ملل متحد در بیانیه خود نسبت به احتمال ارتکاب جنایت علیه بشریت در میانمار هشدار داد. در این بیانیه آمده است: «انعکاس واضحی از آنچه در سال ۲۰۱۱ در سوریه رخ داد به گوش میرسد. این وحشت وجود دارد که شرایط در میانمار به یک جنگ همهگیر تبدیل شود.» در ادامه این بیانیه از کشورها خواسته شده است تا «با درس گرفتن» از «اشتباهات مهلکی که در سوریه رخ داده» مانع تکرار چنین شرایطی در میانمار شوند.
هشدار روسیه به ترکیه در خصوص فروش پهباد به اوکراین
به گزارش یورونیوز، وزیر امور خارجه روسیه به ترکیه هشدار داد از فروش پهپاد و دیگر تجهیزات جنگی به اوکراین خودداری کند. سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه، در نشست خبری با رئیس جمهوری مصر در پاسخ به سوالی در خصوص فروش هواپیماهای بدون سرنشین ترکیه به اوکراین گفت: «ما قویا به همه کشورهای مسئول که با آنها در ارتباط هستیم ( که ترکیه هم یکی از آنهاست) توصیه می کنیم که اوضاع و بیانیههای جنگ افروزانه کییف را تجزیه و تحلیل کنند. ما به آنها توصیه میکنیم پیش از فروش هرگونه تسلیحات نظامی به اوکراین این موارد و پیشینه رفتارهای کییف را مورد بررسی قرار دهند و به احساسات نظامیگرایانه دامن نزنند».
او همچنین تلویحا دولت اوکراین را به «نئونازیها» تشبیه کرد و کییف را متهم کرد که علیه حقوق مردم روس زبان در این کشور فعالیت میکند. هشدار روسیه به ترکیه در خصوص فروش هواپیماهای بدون سرنشین در حالی طرح میشود که ترکیه و اوکراین در ماههای اخیر بر سر راهاندازی پروژههای مشترک برای ساخت تجهیزات مختلف جنگی از جمله پهپاد، موتورهای توربینی و حتی کشتیهای جنگی با یکدیگر به توافق رسیدهاند.
رشد صادرات بریتانیا به اتحادیه اروپا یک ماه پس از برگزیت
به گزارش بیبیسی، یک ماه پس از جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا-برگزیت- صادرات این کشور در ماه فوریه به این اتحادیه تا حدودی بهبود یافته است. ماه ژانویه همزمان با اولین ماه جدایی بریتانیا بود که ارقام صادرات با کاهش همراه بود. آمارهای منتشر شده توسط مرکز ملی آمار این کشور نشان میدهد که در ماه فوریه، صادرات بریتانیا به اتحادیه اروپا بیش از ۴۶ درصد رشد داشت؛ این در حالی بود که یک ماه پیشتر و در ماه ژانویه با اجرایی شدن قوانین جدید تجاری میان بریتانیا و اتحادیه اروپا، این رقم شاهد ۴۲ درصد افت بود. افزایش صادرات در ماه فوریه معادل ۵ میلیارد دلار اعلام شده است.
بر اساس دادههای رسمی واردات بریتانیا از اتحادیه اروپا هم در ماه فوریه شاهد افزایشی معادل 7.3 درصد بوده است؛ این رقم در ماه ژانویه نزدیک تا ۳۰ درصد افت کرده بود. مرکز ملی آمار بریتانیا رشد اقتصادی این کشور در ماه فوریه را 0.4 درصد اعلام کرده است؛ هر چند گفته شده اقتصاد این کشور نسبت به یک سال قبل و پیش از آشکار شدن تبعات مخرب همهگیری کرونا، حدود ۷/۸ درصد کوچکتر شده است. این آمار در حالی منتشر شده که محدودیتهای مرتبط با کرونا در ماههای ژانویه و فوریه در بریتانیا برقرار بود و بسیاری از کسب و کارها به دلیل قرنطینه بسته شده بودند.
درخواست توقف واکسن جانسون در آمریکا
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها و اداره کنترل کیفیت دارو در آمریکا در یک بیانیه مشترک خواستار «توقف» تزریق واکسن «جانسون و جانسون» شدند. دلیل این توصیه بروز لخته شدن خون در حداقل شش زن به فاصله ۶ تا ۱۳ روز پس از تزریق این واکسن عنوان شده است. هر شش مورد لخته شدن خون در یکی از رگهای اصلی رخ داده است که خون را از مغز خارج میکند و در عین حال پلاکتهای خون بیماران نیز کاهش چشمگیری یافته است. زنانی که به این عارضه دچار شدهاند بین ۱۸ تا ۴۸ سال دارند. تاکنون بیش از ۶.۸ میلیون دوز واکسن «جانسون و جانسون » درآمریکا تزریق شده و این شش مورد از لخته شدن خون تنها عوارض جانبی هستند که تاکنون گزارش شده است.
رئیس «صندوق سرمایهگذاری مستقیم روسیه» نیز اعلام کرده که تولید واکسن ضدکرونا «اسپوتنیک وی» روسی به زودی در ایران و صربستان آغاز میشود. کیریل دیمیتروف که در یک کنفرانس خبری حضور یافته بود گفت روسیه انتظار دارد از این تابستان ماهانه ۵۰ میلیون دوز واکسن «اسپوتنیک وی» در هند تولید شود. او افزود همچنین تولید این واکسن در «آیندهای بسیار نزدیک» در ایران و صربستان و چند ماه بعد نیز در ایتالیا آغاز خواهد شد.