چرخش در مذاکرات وین؛ «توافق موقت» بهجای احیای برجام
به گزارش اقتصادنیوز؛ در حالی که دور دوم مذاکرات احیای برجام در وین وارد پنجمین روز خود شده است و تا پیش از این گزارشها حاکی از تفاهم طرفین درباره یافتن نقشه راه برای احیای یکمرحلهای و کامل برجام بود، حالا خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از مقامهای ایرانی مدعی شده است که ایران و قدرت های جهانی پیشرفت هایی در مورد چگونگی احیای توافق هسته ای 2015 بدست آوردهاند و یک معامله موقت می تواند راهی برای به کسب زمان جهت حل و فصل پایدار مسئله باشد.
رویترز در ادامه نوشته است: دیپلمات ها می گویند گامهای تعیین شده توسط هر طرف ممکن است به ارائه یک راه حل بیانجامد، در حالی که مقامات ایرانی به رویترز گفتند که مذاکرات پرریسک در وین ممکن است به حصول یک توافق موقت بیانجامد که با ایجاد فضا برای دیپلماسی، رسیدن به یک توافق پایدار را ممکن سازد.
یک مقام ایرانی گفت: "دِدلاین ماه می (۲۱ می، مصادف با اول خردادماه، پایان توافق ۳ماهه ایران و آژانس) در حال نزدیک شدن است ... آنچه در وین برای کوتاه مدت در مورد آن بحث می شود، رئوس موضوعات اصلی برای یک توافق موقت است تا به همه طرفها فرصت بیشتری داده شود تا مسائل فنی پیچیده را حل کنند."
این مقام به قانون تصویب شده توسط پارلمان تحت سلطه محافظهکاران و تندروهای ایران اشاره کرد که دولت را ملزم میکند در صورت لغو تحریمها مواضع هستهای خود را تقویت کند. این قانون برخی بازرسیهای هستهای آژانس بینالمللی انرژی هستهای را از 21 فوریه تعلیق میکرد، اما تهران و آژانس توافق کردند که نظارت "لازم" را تا سه ماه (تا ۲۱ می) ادامه دهند.
پولهای بلوکه شده به ازای غنیسازی ۲۰ درصدی
یکی دیگر از مقامات ایرانی گفت اگر توافق سیاسی در مورد اقدامات فنی برای رفع کلیه تحریم ها حاصل شود، تهران ممکن است در ازای آزادسازی داراییهای مسدود شده ایران در سایر کشورها، غنی سازی تا خلوص 20 درصد را تعلیق کند.
ایران گفته است از سال 2018 تاکنون 20 میلیارد دلار از درآمد نفتیاش در کشورهایی مانند کره جنوبی، عراق و چین تحت رژیم تحریمهای ایالات متحده مسدود شده است.
دومین مقام ایرانی گفت: "رفع انسداد وجوه ایران شروع خوبی است. یک توافق موقت به ما فرصت میدهد تا در زمینه رفع کلیه تحریم های ایران کار کنیم."
بر اساس گزارش رویترز، این اظهارات مقامات ایرانی در حالی است که سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران امروز در یک کنفرانس خبری هفتگی در تهران گفت: "ما در مسیر درست هستیم و پیشرفتهایی نیز حاصل شده است، اما این بدان معنا نیست که مذاکرات در وین به مرحله نهایی رسیده است."
میخائیل اولیانوف ، سفیر روسیه در آژانس بینالمللی انرژی هستهای، روز دوشنبه در توییتر نوشت: "با راهحلهای عملی هنوز فاصله زیادی داریم، اما از صحبتهای کلی به تفاهم درباره گامهای جزئی در راستای دستیابی به هدف، رسیدهایم."
در اکوایران ببینید: صلح تهران-ریاض در بغداد؟
دولت جو بایدن ، رئیس جمهور آمریکا که در ماه ژانویه تعهد کرد که مجدداً به این معامله ملحق شود، و به تازگی اعلام کرد که آماده است "همه تحریمهای مغایر با برجام" را برطرف کند، اما دقیقاً مشخص نیست این تحریمها کدام موارد را شامل میشود.
رویترز در ادامه این گزارش نوشته است که ژوزپ بورل، دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا، روز دوشنبه با اشاره به پیشرفت مذاکرات در وین، گفت که وی شاهد اشتیاق طرفها برای نجات توافق است.
بورل گفت: "من فکر میکنم حسن نیت واقعی بین هر دو طرف (ایران و ایالات متحده) جهت دستیابی به توافق وجود دارد و این خبر خوبی است. من فکر میکنم که هر دو طرف واقعاً علاقهمند به دستیابی به توافق هستند و آنها از موضوعات کلی به موضوعات متمرکزتر و جزئیتر -که به وضوح از یک طرف لغو تحریمها، و از طرف دیگر گامهای هستهای هستند- حرکت کردهاند."
* اخبار تکمیلی| واکنش عراقچی به ادعای رویترز
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از تسنیم؛ سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه و رئیس هیأت مذاکرهکننده ایران در وین، در واکنش به برخی گزارشها مبنی بر تغییر دستورکار مذاکرات وین، تأکید کرد که به هیچ وجه بحثی تحت عنوان «توافق موقت» یا موضوعاتی از این دست در گفتوگوهای میان جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۴ مطرح نیست.
عراقچی تصریح کرد که جمهوری اسلامی ایران تنها در خصوص گام نهایی جهت رفع تحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران گفتوگو میکند و شایعاتی نظیر طرحهای گام به گام یا توافق موقت، بیپایه و اساس است.
وی همچنین خاطرنشان کرد که جمهوری اسلامی ایران، همانگونه که مقام معظم رهبری تأکید فرمودند، به هیچ وجه اجازه فرسایشی شدن مذاکرات را نخواهد داد و در عین حال برای رسیدن به نتیجه شتاب و تعجیل نیز نخواهد کرد و تصریح دارد که گفتوگوها باید با دقت و با حفظ منافع و مواضع قطعی کشور انجام شود.
عراقچی در پایان اهار داشت که هرگونه تصمیمی در خصوص روند و نتایج گفتوگوها، در تهران اتخاذ خواهد شد و تیم مذاکرهکننده گزارش خود را از وضعیت مذاکرات به طور مستمر به مقامات عالی رتبه ارائه می کند.