اولین سیگنال تحریمی بایدن به رئیسی
به گزارش اقتصادنیوز؛ وبگاه روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در گزارشی مدعی شد که به گفته مقامات آمریکایی و افراد مطلع در حالی که گفتگوهای هستهای در وین متزلزل می شوند، ایالات متحده گزینه هایی را در نظر گرفته است که قصد دارد ایران را به ادامه مذاکره ترغیب کند و یا در غیر اینصورت، مجازات بیشتر علیه تهران اعمال کند.
شبکه حملونقل نفت ایران، هدف بالقوه تحریمهای ادعایی
بنویت فاوکن و این تالی خبرنگاران این روزنامه نوشته اند: به گفته مقامات، یک طرح در حال تهیه از طریق تحریمهای جدید، با هدف قرار دادن شبکه های حملونقل -که با صادرات تقریباً یک میلیون بشکه نفت در روز، درآمد قابل توجهی را به ایران تزریق میکند- فروش نفت خام ایران به چین -مشتری اصلی این کشور- را تحت تأثیر قرار میدهد.
وال استریت ژورنال افزود: مقامات گفتند که اگر مذاکرات هسته ای شکست بخورد ، گامهای جدید برداشته خواهد شد.
این مقامات تأکید کردند که در گذشته ، به عنوان مثال، ایالات متحده کاپیتان یک نفتکش حامل نفت خام ایرانی که به سوریه مرتبط است را تحریم کرده و یا محمولههای سوختی را که تهران به ونزوئلا می فرستاد، توقیف کرده است.
این روزنامه به نقل از مقامات آمریکایی مدعی شد که این طرح شامل اعمال سرسختانه تحریم های در حال حاضر موجود در زمینه مقابله با صنعت نفت و حملونقل نفت خام ایران است که از طریق برچسبهای جدید تحریمی یا اقدامات قانونی اجرا میشود.
یک مقام آمریکایی تلویحاً اذعان کرد که تحریمهای آمریکا در قطع صادرات نفت ایران موفق نبوده و ادعا کرد: «اقتصاد ایران چیز زیادی برای اعمال مجازات [تحریم بیشتر] ندارد. فروش نفت ایران به چین یک پاداش است».
به نوشته این روزنامه این مقام آمریکایی گفتهاست که هنوز تصمیمی برای ادامه کار [مذاکرات وین] اتخاذ نشده است. اما به ادعای وی «خطراتی وجود دارد که این تلاشها میتواند نتیجه معکوس دهد و به ایران فرصت میدهد برنامه هستهای خود را تسریع کند». به گفته این مقام به همین دلیل «گزینه های دیگر» نیز در حال بررسی است.
وال استریت ژورنال به نقل از دومین مقام رسمی نوشت که این اقدامات «شامل یک کارزار دیپلماتیک برای ترغیب چین ، هند و سایر خریداران عمده نفت خام برای کاهش تجارت کالاهای غیرنفتی، تأمین مالی بدهی و نقل و انتقالات مالی است».
ایران بدون لغو کامل تحریمها، توافق نخواهد کرد
وال استریت ژورنال در ادامه مدعی شد: مذاکرات [وین] اکنون متوقف شده است، زیرا ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور منتخب ایران که گفته است که «تهران بدون لغو جامع تحریمهای آمریکا با توافق موافقت نخواهد کرد». و آمریکا نیز گفته است این کار را انجام نخواهد داد. عباس عراقچی ، معاون وزیر امور خارجه و مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران ، روز شنبه در توییتی نوشت که [برای] گفتگوها باید تا مراسم تحلیف آقای رئیسی در ماه آینده صبر کنند.
ایالات متحده گفته است زمان برای دستیابی به توافق [احیای برجام] بر مبنای توافق سال 2015 رو به اتمام است. ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: «این روند نامحدود نیست. از یک جایی محاسبات ما تغییر خواهد کرد».
مقام دوم درباره اینکه در صورت رسیدن به این نقطه واشنگتن چه خواهد کرد، گفت: «مواردی وجود دارد که نسبتاً آسان است ... و همچنین اقداماتی که بیشتر طول خواهد کشید».
بر اساس گزارش وبسایت تانکرترکرز که حرکت نفتکشها را رصد میکند، از زمان انتخاب جو بایدن به عنوان رئیس جمهور، صادرات نفت خام ایران به چین، به بالاترین میزان یعنی 1.5 میلیون بشکه در روز رسیده است. این حجم صادرات نفت ایران به چین، سه برابر میزانی است که یک روز پس از اعمال مجدد تحریمهای توسط دولت دونالد ترامپ بود که به کمترین میزان خود یعنی ۵۰۰ هزار بشکه در روز رسیده بود.
به نوشته این روزنامه، قانونگذاران جمهوری خواه و دیگر منتقدان سیاست بایدن درباره ایران گفتهاند که عدم اجرای قاطعانه و احتمال لغو اکثر تحریمه، آنچه «دستاوردهای دیپلماتیک واشنگتن» خواندهاند را تضعیف و تهران را تشویق کرده است.
وال استریت ژورنال در ادامه نوشت که به ادعای بازرگانان و ردیابهای حاملهای نفتی، ایران با مهارت کافی در استفاده از رمزارزها برای دور زدن سیستم بانکی تحت تحریم، انتقال کشتی به کشتی نفت روی سطح دریا، و یا در پوشش سایر کالاها، توانسته از سد بخشی از تحریمها عبور کند.
روزنامه وال استریتژورنال در پایان نوشت: یک دیپلمات ایرانی و مشاور رئیس جمهور منتخب ایران گفت که انتخاب رئیسی به عنوان رئیس جمهور به پیچیدگیهای مذاکرات افزوده است.
وی گفته است که آقای رئیسی «مشتاق دریافت امتیازاتی در زمینه تحریم ها برای احیای اقتصاد ایران است»، اما ورود دولت جدید همچنین به معنی «یک تیم مذاکره کننده جدید، با دیدگاههای بالقوه متفاوت، در مورد یک توافق احتمالی بهتر» از پیشنویس توافق به دست آمده تا دور ششم مذاکرات وین، است.