محدودیت آمریکا در اعمال تحریمهای نفتی /دیدار از تبت پس از سی سال
به گزارش اقتصادنیوز، «تلاش برای مسدود کردن صادرات نفت ایران به چین»، «محدودیت سیاستهای آمریکا برای اعمال تحریمهای نفتی»، «دیدار از تبت پس از سی سال»، «توسعه مسیر دریایی در اثر تغییرات آبوهوایی»، «تغییر ماموریت نیروهای آمریکایی در عراق» و «افزایش میزان آنتی بادی در فاصله بیشتر تزریق دو دوز واکسن فایزر» سرخط رسانههای بینالمللی را در نیمروز گذشته شکل دادهاند.
تلاش برای مسدود کردن صادرات نفت ایران به چین
خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام در دولت آمریکا مدعی شده دولت این کشور در راستای آماده کردن خود برای رویارویی با احتمال عدم بازگشت تهران به میز مذاکرات، در حال بررسی موضوع مسدود کردن راه فروش نفت ایران به چین است. به گفتۀ این مقام ناشناس، واشنگتن در اوایل سال جاری میلادی به پکن گفته بود که در حال حاضر هدف اصلیاش، احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ میلادی با ایران است و با فرض بازگشت به موقع به این توافق، نیازی به مجازات شرکتهای چینی که با خرید نفت خام ایران، تحریمهای آمریکا را نقض میکنند نیست.
اما اکنون، عدم اطمینان درباره زمان از سر گیری مذاکرات وین و اینکه آیا ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور جدید ایران حاضر است مذاکرات را از جایی که در ۲۰ ژوئن متوقف شده از سر بگیرد یا اصرار به شروع از نقطه صفر دارد، باعث شده که آمریکا بررسی موضوع تحریم شرکتهای چینی خریدار نفت ایران را در دستور کار خود قرار دهد.
پیش از این هم والاستریت ژورنال ضمن انتشار گزارشی در این باره که آمریکا تشدید تحریمهای ایران بویژه با توجه به رابطه تهران با پکن را در دست بررسی دارد، اعلام کرده بود که چین طی ماههای نوامبر تا مارس گذشته، روزانه بطور متوسط ۵۵۷ هزار بشکه نفت خام از ایران دریافت کرده است. پالایشگاههای چینی بزرگترین واردکننده نفت ایران هستند و شرکت نفت چینی «کنکورد پترولیوم» به بازیگر اصلی خرید نفت از دو کشور تحریم شدۀ ایران و ونزوئلا تبدیل شده است.
محدودیت سیاستهای آمریکا برای اعمال تحریمهای نفتی
رویترز در گزارشی دیگر به نقل از هفت منبع مطلع مدعی شد پس از اعمال تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران و ونزوئلا، یک شرکت چینی نقش محوری در فروش نفت این دو کشور ایفا کرده است. به ادعای این گزارش، نقش بسیار پررنگ و محوری شرکت کنکورد پترولیوم چین در خرید نفت از ایران و همچنین گسترش معاملات این شرکت با ونزوئلا پیش از این گزارش نشده بود و این نشانه محدودیت سیاستهای آمریکا برای اعمال تحریمها در این زمینه است.
این گزارش براساس دادههای شرکت دولتی نفت و گاز ونزوئلا «پترولئوس دی ونزوئلا» نوشت، «شرکت کنکورد پترولیوم چین» معاملات خود با ونزوئلا را در سال جاری میلادی و از طریق واسطه قرار دادن پالایشگاههای مستقل و کوچک چینی آغاز کرده است.
بر اساس این گزارش، شرکت کنکورد پترولیوم به سرعت به شریک مهم ونزوئلا تبدیل شده است و تنها در دو ماه آوریل و مه بیش از ۲۰ درصد از صادرات نفتی ونزوئلا را در این برهه زمانی معامله کرده است که بهای آن معادل ۴۴۵ میلیون دلار، بوده است. دو منبع مطلع هم گفتهاند این شرکت در سال گذشته از ۱۴ نفتکش برای انتقال نفت ایران و ونزوئلا استفاده کرده است.
دیدار از تبت پس از سی سال
به گزارش بیبیسی، شی جینپینگ،رییس جمهور چین، برای نخستین بار پس از سی سال، از تبت دیدار رسمی کرد. تبت ناحیهایست که از نظر سیاسی با ناآرامیهایی رویاروی بوده است. رئیسجمهور چین از چهارشنبه تا جمعه در تبت به سر برد اما رسانههای دولتی بعد از آنکه دیدار انجام شد، خبر را گزارش کردند.
چین به سرکوب آزادیهای مذهبی و فرهنگی در این ناحیه دورافتاده و با اکثریت بودایی متهم است، اما دولت چین این اتهامات را رد کرده و میگوید تبت تحت حکومت چین به طور قابل ملاحظهای پیشرفت کرده است. چبن در سال ۱۹۵۰ هزاران نیرو را به تبت ارسال کرد تا ادعایش بر سرزمین تبت را تقویت کند. برخی نواحی به منطقه خودمختاری تبتی شد و برخی مناطق دیگر در همسایههای چین ادغام شدند. گروههای مخالف، چین را به سرکوب سیاسی و دینی متهم کردهاند و میگویند سرکوبها و نقض حقوق بشر ادامه دارد.
توسعه مسیر دریایی در اثر تغییرات آبوهوایی
به گزارش یورونیوز، روسیه قصد دارد به زودی کار ساخت اولین یخشکن خود را که از گاز طبیعی مایع تغذیه میکند آغاز کند. روسیه که در حال حاضر تنها دارنده ناوگان مجهز به یخشکن هستهای در جهان است، امیدوار است با عملی کردن این طرح موفق به توسعه مسیر دریای قطب شمال و تبدیل آن به یک خط حمل و نقل بینالمللی با توجه به آب شدن یخها در اثر تغییرات آب و هوایی شود.
الکسی لیخاچف، رئیس سازمان انرژی اتمی روسیه (روساتم) به خبرنگاران گفته: «ما دوباره به ایدۀ یخشکنهای مجهز به سوخت الانجی بازگشتهایم. فکر میکنم تا پایان سال دربارۀ ساخت احتمالی دو تا چهار یخشکن با اندازه متوسط تصمیم بگیریم». دولت روسیه از چند سال پیش شرکت «روساتم» را به عنوان اپراتور دولتی مسیر دریای شمال انتخاب کرده بود و شرکت نفت و گاز روسی «نوواتک» نیز در سال ۲۰۱۸ میلادی یک توافق همکاری با شرکت «روس اتم» با هدف ساخت یخشکنهای مجهز به گاز طبیعی مایع امضا کرد. اما طرح این دو شرکت برای ساخت چنین یخشکنی درنهایت متوقف شد. شرکت «نوواتک» اوپراتور چندین پروژه الانجی در قطب شمال است.
برای ساخت یخ شکنهای مجهز به فناوری استفاده از گاز طبیعی مایع، باید نیمی از بودجه ۸۱۴ میلیون دلاری پروژه ساخت یخشکنهای هستهای هزینه شود. کرملین میخواهد از مسیر نقل و انتقال دریایی هیدروکربنها و سایر منابع تولید شده در قطب شمال، میزان حمل بار از این منطقه را از ۳۳ میلیون تن در سال گذشته میلادی به ۸۰ میلیون تن افزایش دهد.
تغییر ماموریت نیروهای آمریکایی در عراق
پولیتیکو به نقل از یک مقام دولتی و دو منبع مطلع گزارش کرده که مقامهای آمریکایی و عراقی در حال نهایی کردن طرحی هستند که بر اساس آن ماموریت نیروهای نظامی آمریکایی در عراق تا پایان سال جاری به مستشاری تغییر خواهد کرد. یک منبع مطلع گفته است، قرار است این طرح به هنگام دیدار مصطفی کاظمی، نخست وزیر عراق با جو بایدن در واشینگتن در روز دوشنبه اعلام شود.
پولیتیکو میگوید این طرح، خروج نیروهای آمریکایی محسوب نمیشود و شماری از نیروهای آمریکایی برای مدت نامحدودی در عراق باقی خواهند ماند. این گزارش میافزاید این نیروهای نظامی آمریکایی که در خاک عراق باقی خواهند وظیفه ارائه پشتیبانی اطلاعاتی، لجستیک، هوایی و همچنین شناسایی و تجسسی در جنگ علیه داعش را به عهده خواهند داشت. پولیتیکو می گوید این طرح نتیجه گفتوگوهای استراتژیک بین مقام های آمریکایی و عراقی در خصوص حضور نیروهای آمریکایی در عراق است. طبق این گزارش در حدود دو هزار ۵۰۰ نیروهای رزمی آمریکایی در عراق حضور دارند که احتمالا با نیروهای مستشاری جایگزین خواهند شد.
افزایش میزان آنتی بادی در فاصله بیشتر تزریق دو دوز واکسن فایزر
به گزارش بیبیسی، محققان بریتانیایی دریافتهاند فاصله بیشتر بین دوزهای اول و دوم واکسن فایزر-بایونتک، باعث میشود که سیستم ایمنی بدن آنتی بادیهای بیشتری برای مقابله با کووید تولید کند. به گفته کارشناسان این یافتهها موید تصمیم بریتانیا در مورد افزایش فواصل بین دو دوز واکسن فایزر در مقایسه با توصیه اولیه سه هفتهای است. به نظر می رسد که فاصله هشت هفتهای بین دو دوز برای مقابله با سویه دلتا مناسب باشد. بریتانیا ابتدا در اواخر سال گذشته میلادی فاصله دو دوز واکسن فایزر را از سه هفته توصیه شده به ۱۲ هفته افزایش داد.
یافتههای این پژوهش نشان میدهد هم فواصل کوتاه و هم فواصل طولانی بین دو دوز واکسن فایزر به طور کلی، ایمنی قوی ایجاد میکند فاصله سه هفتهای بین دو دوز نسبت به فاصله ده هفتهای، آنتی بادیهای خنثی کننده کمتری که میتوانند بر ویروس اثر کرده و سلولهای آلوده را متوقف کنند، تولید میکنند.