همسویی روسیه و آمریکا در مذاکرات احیای برجام؟
به گزارش اقتصادنیوز؛ ممکن است به نظر برسد که برای روسیه و ایالات متحده، دو دشمن قدیمی که به دنبال تضعیف یکدیگر در سراسر جهان هستند، چیز کمی تغییر کرده است.
موشکهای روسیه با قابلیت حمل کلاهک هستهای در حال حرکت در نزدیکی اوکراین مشاهده شدهاند و کرملین احتمال مداخله جدید در آنجا را اعلام کرده است. این کشور موشک های کروز مافوق صوت را آزمایش کرده است که خط دفاعی آمریکا را دور می زند. پس از توقف تابستانی، حملات باجافزاری که از خاک روسیه سرچشمه میگیرند، از سر گرفته شدهاند و در اواخر اکتبر، مایکروسافت یک کمپین جدید سایبری روسیه را فاش کرد.
دریچههای مؤثر دیپلماتیک در میانه تنشها
از زمان روی کار آمدن پرزیدنت بایدن در 9 ماه پیش، ایالات متحده تحریمهای جدید گستردهای را علیه روسیه وضع کرده، به تسلیح و آموزش ارتش اوکراین ادامه داده و حملات سایبری تلافی جویانه علیه اهداف روسیه را پیریزی کرده است. سفارت آمریکا در مسکو عملا صدور ویزا را متوقف کرده است.
بر اساس گزارش نیویورکتایمز؛ در حالی که رهبران جهان در نشست گروه 20 آخر هفته در رم ملاقات کردند، آقای بایدن حتی این فرصت را پیدا نکرد که مسائل را با همتای روس خود درمیان بگذارد.با این حال، در زیر لایههای سطحی، دو رقیب جهانی اکنون کار دیگری نیز انجام می دهند: گفتگو کردن. نشست بین آقایان بایدن و پوتین در ژوئن در ژنو باعث ایجاد یک سری تماسها بین دو کشور شد، از جمله سه سفر مقامات ارشد دولت بایدن به مسکو از ماه ژوئیه، و ملاقاتهای بیشتر با مقامات روسی در زمینهای بیطرف چون فنلاند و سوئیس.
یک گفتگوی جدی در مورد کنترل تسلیحات در جریان است، که عمیق ترین گفتگو در سال های اخیر است. آن نوبرگر، مشاور ارشد کاخ سفید در امور سایبری و فناوریهای نوظهور، در یک سری جلسات مجازی و آرام با همتای کرملین خود شرکت کرده است. چندین هفته پیش - پس از یک بحث گسترده در داخل جامعه اطلاعاتی آمریکا در مورد اینکه چقدر باید افشا شود - ایالات متحده اسامی و سایر جزئیات چند هکری را که فعالانه به آمریکا حمله می کردند، فاش کرد.
اکنون، یکی از مقامات گفت، ایالات متحده منتظر است ببیند آیا این اطلاعات منجر به دستگیریها میشود یا خیر، آزمایشی برای این که آیا آقای پوتین وقتی گفت که سرکوب باجافزار و سایر جرایم سایبری را تسهیل میکند، جدی بوده است یا خیر.
مقامات هر دو کشور می گویند که گفت وگوها تاکنون نتیجه چندانی نداشته است اما به جلوگیری از خارج از کنترل شدن تنش های روسیه و آمریکا کمک می کند.
همسویی مسکو و واشنگتن درباره برجام
یک مقام ارشد دولت گفت که ایالات متحده در مورد نیات آقای پوتین و کرملین "بسیار شفاف" است، اما فکر می کنند که می توانند در موضوعاتی مانند کنترل تسلیحات با یکدیگر همکاری کنند. این مقام خاطرنشان کرد که روسیه برای احیای توافق هستهای ایران و تا حدودی در زمینه کره شمالی با ایالات متحده همسو بوده است، اما اذعان داشت که بسیاری از مناطق دیگر وجود دارد که روسها سعی میکنند اخلالی در کار بیندازند.
رویکرد سنجیده آقای بایدن باعث تحسین نهادهای سیاست خارجی روسیه شده است، که افزایش تعامل کاخ سفید را نشانه ای از آمادگی آمریکا برای انجام معاملات می دانند.
فئودور لوکیانوف، تحلیلگر برجسته سیاست خارجی مسکو که به کرملین مشاوره می دهد، گفت: «بایدن اهمیت رویکرد هوشیارانه را درک می کند. مهمترین چیزی که بایدن میداند این است که روسیه را تغییر نخواهد داد. روسیه نیز همین طور است.»
برای کاخ سفید، مذاکرات راهی برای جلوگیری از غافلگیری های ژئوپلیتیکی است که می تواند اولویت های آقای بایدن را از مسیر خود خارج کند (رقابت با چین و برنامه داخلی با چالش های بی شمار). برای آقای پوتین، گفتوگو با ثروتمندترین و قدرتمندترین کشور جهان راهی برای نمایش نفوذ جهانی روسیه و برجسته کردن وجهه داخلی او به عنوان ضامنی ثبات است.
فیونا هیل، که به عنوان کارشناس ارشد روسیه در شورای امنیت ملی تحت ریاست جمهوری دونالد ترامپ، قبل از شهادت علیه او در اولین جلسات استیضاح خود، گفت: «آنچه روس ها بیش از هر چیز دیگری از آن نفرت دارند، نادیده گرفتهشدن است. زیرا آنها میخواهند بازیگر اصلی روی صحنه باشند و اگر ما آنقدرها به آنها توجه نکنیم، راههایی برای جلب توجه ما پیدا خواهند کرد.»
با این حال، برای ایالات متحده، این تماس مملو از خطر است و دولت بایدن را در معرض انتقاد قرار می دهد که بیش از حد مایل به تعامل با روسیه تحت رهبری پوتین است که به تضعیف منافع آمریکا و سرکوب مخالفان ادامه می دهد.
مقامات اروپایی نگران هستند که روسیه در بحبوحه بحران انرژی در منطقه سخت بازی کند و پیش از تحویل گاز بیشتر، تا تصویب یک خط لوله جدید صبر می کند. تصاویر جدیدی که روز جمعه در رسانههای اجتماعی منتشر شد، موشکها و سایر تسلیحات روسیه را در حال حرکت در نزدیکی اوکراین نشان میدهد و گمانهزنیها درباره احتمال اقدام جدید روسیه علیه این کشور را افزایش میدهد.
تغییر تاکتیک مهم روسها
در ایالات متحده، ماهیت مخرب کمپین سایبری روسیه است که مقامات را به ویژه نگران کرده است. افشای کمپین جدید مایکروسافت برای ورود به سرویسهای ابری خود و نفوذ به هزاران شبکه دولتی، شرکتها و اندیشکدههای آمریکایی، آشکار کرد که روسیه تحریمهایی را که آقای بایدن پس از هک بادهای خورشیدی در ژانویه صادر کرد، نادیده میگیرد.
به گفته دیمیتری آلپروویچ، رئیس گروه تحقیقاتی Silverado Policy Accelerator، این نشان دهنده چیزی است که اکنون به نظر می رسد یک تغییر پایدار در تاکتیک های روسیه وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد که اقدام برای تضعیف زیرساختهای فضای سایبری آمریکا، به جای هک کردن اهداف فردی شرکتها یا فدرال، "یک تغییر جهت تاکتیکی است، نه یک عملیات یکباره". به گفته وی، روسیه قبلاً راههایی برای استفاده از تمایل آقای بایدن برای آنچه که کاخ سفید از آن به عنوان یک رابطه «باثباتتر و قابل پیشبینیتر» یاد میکند برای گرفتن امتیاز از واشنگتن پیدا کرده است.