سفر قریبالوقوع اردوغان به مصر/ شکستن قفل رابطه بعد از 12 سال ؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، طرفین در این دیدار درباره روابط دوجانبه ترکیه و مصر، افزایش حجم مبادلات تجاری، همکاری جدید در حوزه انرژی و مسائل منطقه ای و جهانی به بحث و گفت وگو پرداختند.
بنا به این گزارش، اردوغان در این دیدار با اشاره به روابط انتصاب سفیران دوجانبه گفت: روابط آنکارا ـ قاهره وارد دوره جدیدی شده است و امید می رود که هر چه زودتر به سطح شایسته ارتقا یابد.
رییس جمهور ترکیه با تاکید بر اینکه حمایت دولت مصر از سرمایه گذاران و شرکتهای ترکیه مهم است، افزود: شرکت های ترکیه در زمینه احیای همکاری در بخش استحصال گاز مایع، انرژی هسته ای، فرهنگ و آموزش توان بالایی برای کار در مصر دارند.
احمد سمیر صالح وزیر صنعت و تجارت مصر حدود یک ماه پیش در جریان سفر به آنکارا و دیدار با محمد فاتح کاسیر وزیر صنعت و فناوری ترکیه از آغاز فصل نوین در همکاری دو کشور مصر و ترکیه و فراهم شدن مقدمات یک توافقنامه همکاری همه جانبه در بخش صنعت خبر داد و اعلام کرد که همکاری دو رف در زمینههای صنعت، فناوری نوین، تحقیق و توسعه، سرمایه گذاری و کارآفرینی افزایش می یابد.
به گزارش ایرنا، قاهره و آنکارا پس از حدود ۱۲ سال قطع رابطه تلاش می کنند که با رفع اختلافات و نزدیک کردن دیدگاهها از این مرحله گذر کرده و رابطه خود را عادی سازی کنند.
دولت ترکیه در ادامه سیاست عادی سازی گام به گام روابط خود با کشورهای عربی، "صالح مولتو شن" را به عنوان سفیر جدید در مصر تعیین کرد و دولت مصر نیز در اقدامی متقابل "عمر الحمامی" را به عنوان سفیر جدید مصر در آنکارا تعیین کرد.
حدود چهار ماه پیش «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهور مصر و «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه برای ارتقای سطح روابط دیپلماتیک به سطح عادی و تبادل سفیر توافق کردند.
اواخر زمستان سال گذشته «مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه سابق ترکیه به مصر سفر کرد و در دیدار با «سامح الشکری» همتای مصری خود بر ضرورت انجام اقدامات لازم برای توسعه روابط دوجانبه تاکید کرد.
گام عملی عادی سازی روابط آنکارا و قاهره سه ماه قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ترکیه در ۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، با سفر «سامح الشکری»، وزیر خارجه مصر به آنکارا برداشته شد و وزرای خارجه دو طرف توافق کردند که گامهای ملموسی برای بهبود روابط دوجانبه بردارند.
روابط ترکیه و مصر پس از اعتراضات بهار عربی در سال ۲۰۱۱ میلادی و درپی اختلاف نظر دو کشور درباره گروه اخوان المسلمین، تیره و در نهایت روابط رسمی دو کشور قطع شد.
آنکارا پس از حدود یک دهه تنش با برخی کشورهای عربی از جمله مصر، عربستان، امارات متحده عربی و نیز حمایت از گروههای مسلح در سوریه و اشغال مناطق شمالی این کشور، از سال گذشته در صدد ترمیم روابط خود با این کشورها برآمده است.
روابط ترکیه پیش از این با امارات متحده عربی و عربستان سعودی به شکل عادی درآمده ولی مناسبات این کشور با مصر و به خصوص با سوریه به علت حمایت آنکارا از تروریستها بنا به اعلام دولت دمشق و اشغال خاک سوریه و نیز پیچیدگی مسائل فی مابین و به رغم برگزاری نشستهای متعدد، هنوز عادی سازی نشده و روند کندی دارد.