رد ادعای امنیتی آذربایجان از سوی ارمنستان/ نیازی به اقدامات امنیتی بیشتر برای حفاظت از مرزها نیست
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، وزارت دفاع ارمنستان در بیانیه ای اعلام کرد: ادعاهای وزارت دفاع جمهوری آذربایجان مبنی بر تمرکز نیروها، تجهیزات و توپخانه توسط نیروهای مسلح ارمنستان در نزدیکی منطقه مرزی، واقعیت ندارد.
از سوی دیگر آژانس نظامی ارمنستان گزارش داد: در ۳۰ مارس (۱۱ فروردین)، عکسهایی از وسایل نقلیه نیروهای مسلح جمهوری ارمنستان که بخشی از یک فرآیند آموزشی بود در تعدادی از کانالهای تلگرامی منتشر و تلاش شد این اقدام بهعنوان حرکت نظامی به سمت مرزها معرفی شود که این موضوع صحت ندارد.
ایروان وضعیت کنونی مرز ارمنستان و آذربایجان را با ثبات ارزیابی کرد و گفت که نیازی به اقدامات اضافی برای حفاظت از مرز نیست.
درگیری میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر قرهباغ سابقه طولانی و تاریخی دارد ولی درگیرهای معاصر در قرهباغ از ابتدای سال ۱۹۹۰ میلادی و همزمان با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی میان جمهوریهای تازه استقلال یافته جمهوری آذربایجان و ارمنستان آغاز و در سال ۱۹۹۴ پس از کشته شدن ۳۰ هزار نفر از ۲ طرف متوقف شد.
بحران قرهباغ که در فوریه سال ۱۹۸۸ تبدیل به یک جنگ ویرانگر شد و تا مارس ۱۹۹۴ ادامه یافت، در ناحیهای به همین نام در جنوب جمهوری آذربایجان رخ داد. در این منطقه که عمده جمعیت آن ارمنی هستند با پشتیبانی ارمنستان و مقابله جمهوری آذربایجان یک جنگ تمام عیار شکل گرفت و حدود ۶ سال به طول انجامید که طی آن حدود ۳۵ هزار نفر کشته و بیش از ۸۰۰ هزار نفر نیز آواره شدند.
پس از جنگ دوم قرهباغ در سال ۲۰۲۰ که با قرارداد آتش بس به میانجیگری روسیه به پایان رسید، سه تا ۶ هزار نیروی حافظ صلح روسی در منطقه مستقر شدند و تلاش برای برقراری آتش بس بین طرفین را آغاز کردند ولی در ۳۳ ماه گذشته، آتش بس بین طرفین آذری و ارمنی بارها نقض شده است.
جمهوری آذربایجان در جریان درگیریهای نظامی ۴۴ روزه سال گذشته توانست سرزمینهای خود در قره باغ که نزدیک به ۳۰ سال تحت اشغال قرار گرفته بود را آزاد کند.
این درگیریهای نظامی با امضای بیانیه سه جانبه روسای جمهوری آذربایجان، روسیه و نخست وزیر ارمنستان در ۲۰ آبانماه ۱۴۰۱ به پایان رسید و دولت باکو در پی این پیروزی اجرای برنامه گسترده بازسازی را در مناطق آزاد شده، آغاز کرد.