درخواست مهم از وزارت خارجه درباره مذاکره با آمریکا

به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: با این تصمیم درستی که گرفته شده، شاهد مذاکراتی دشوار و پر فراز و نشیب بین ایران و آمریکا خواهیم بود.
اینکه وزارت خارجه عهدهدار این مذاکرات است، امیدبخش است و انتظار این است که وزارت خارجه در اجرای وظایف ذاتیاش طرحهایی اصولی، منطقی و منطبق با شرایط روز را تهیه کند و در برابر صاحبان منافع خاص و افراد پرنفوذ اما متوهم بایستد.
در شرایطی که دوری از بلای جنگ و خسارات عظیم آن باید در راس دستور کار مقامات باشد، بدون شک راهی جز دیپلماسی و مذاکره قابل تصور نیست. دیپلماسی بهعنوان یک شیوه و یک قاعده عام برای حل اختلافات از ابتدای شکلگیری واحدهای مستقل سیاسی در دستور کار قرار داشته است. هیچگاه هیچ تردیدی در مورد لزوم توسل به دیپلماسی و مذاکره برای توسعه روابط بین کشورها و نیز حل اختلافات بین آنها وجود نداشته است.
حتی در اغلب موارد کشورهایی که در حال جنگ با هم بودهاند، روابط دیپلماتیک و مذاکره را ادامه دادهاند. موارد متعددی را در این رابطه میتوان مثال زد. در حالی که مقامات ایران همیشه اعلام کردهاند که آماده توسل به دیپلماسی و مذاکره برای حل مسائل با آمریکا هستند، احتراز ایران از مذاکره مستقیم یکی از موانع بوده است. خبر شروع مذاکره به گونهای است که میتوان امیدوار بود از این موانع شکلی، فرعی و کماهمیت عبور شده است و طرفین آماده تمرکز بر امور محتوایی هستند.
با توجه به روحیات ترامپ و نحوه خاص سیاستورزیاش از ابتدا بعید بود که او با مذاکره غیرمستقیم موافق باشد. مذاکره مستقیم رویه رایج در تعاملات بین دولتها بهویژه برای پرداختن به موضوعات پیچیده و نیل به توافق کتبی در ارتباط با موضوعاتی است که دارای ابعاد سیاسی، حقوقی و فنی پیچیده هستند. فرمت مذاکرات غیرمستقیم طبعا محدودیتهای زیادی را برای طرفین ایجاد میکند و تنها از عهده کارهای معدودی مانند آزادی گروگانها و آتشبس موقت و امثال آن برمیآید.