تامین سرمایه مسکن، صندوق زمین و ساختمان و افزایش تسهیلات مسکن از اقدامات مهم دولت

کدخبر: ۱۶۸۲۹۸
دولت یازدهم با هدف ساماندهی وضعیت مسکن و ثبات قیمت آن و جلوگیری از سفته‌ بازی و سوداگری و توانمند کردن خانوارها برای خرید مسکن با استفاه از رژیم پس انداز اهتمام زیادی داشته است.
تامین سرمایه مسکن، صندوق زمین و ساختمان  و افزایش تسهیلات مسکن از اقدامات مهم  دولت

اهتمام دولت یازدهم برای خرید مسکن با استفاه از رژیم پس انداز

به گزارش ایرنا از پایگاه خبری وزارت راه وشهرسازی، بازنگری طرح جامع مسکن، راه اندازی شرکت های تامین سرمایه مسکن، صندوق زمین و ساختمان و بازار رهن ثانویه و افزایش تسهیلات مسکن از مهم ترین اقدامات دولت در 4 سال اخیر در این بخش بود.

آغاز به کار دولت یازدهم با طرح ناتمام مسکن مهر همراه بود که عملا فعالیت‌های این دولت را در حوزه مسکن در اجرای طرح‌های ارایه شده همچون مسکن اجتماعی و حمایتی تحت‌الشعاع قرار داد و بخش عمده‌ای از توان دولت یازدهم در بخش مسکن به تکمیل و بهره‌برداری از مسکن مهر باقی‌مانده از دولت قبل، اختصاص یافت.

اقدامات شاخص بخش مسکن که در حوزه معاونت مسکن وساختمان وزرات راه و شهرسازی انجام شده است شامل بازنگری طرح جامع مسکن، مسکن اجتماعی و حمایتی، افزایش سقف تسهیلات خرید مسکن، راه‌اندازی صندوق پس‌انداز یکم بانک‌ مسکن به منظور تقویت قدرت خرید مسکن توسط خانوار با استفاده از پس‌اندازهای آنها، آیین نامه ماده 14 قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن مشتمل بر شیوه‌های نوین تامین مالی مسکن از محل ظرفیت بازار سرمایه به تصویب نهایی رسیده و برای اجرا ابلاغ شده است، راه‌اندازی بازار رهن ثانویه، راه‌اندازی شرکت‌های تامین سرمایه مسکن، صندوق زمین و ساختمان، اصلاح نظام مالیاتی و یارانه‌های بخش مسکن، و راه‌اندازی طرح تضمین معاملات فروش اقساطی مسکن است.

در بازنگری طرح جامع مسکن به روز رسانی این طرح انجام شد تا به عنوان تدوین نقشه راه منسجم برای ارتقاء وضعیت بخش مسکن در کلیه ابعاد و ارائه 7 محوردر قالب برنامه های عملیاتی و نهاد سازی در بخش مسکن کشور مورد توجه قرار گیرد.

در بخش مسکن اجتماعی نیز این برنامه در قالب یک مصوبه هیات وزیران در مرحله اجرا قرار گرفته و مقرر است، سالانه 100 هزار واحد مسکونی یا خانوار تا پایان برنامه ششم تحت حمایت قرار گیرند. در مورد مسکن حمایتی 'کمک به ساخت و خرید مسکن ملکی' و' کمک بلاعوض به متقاضیان مسکن مهر فاقد متقاضی' و در مورد مسکن اجتماعی 'کمک به ساخت مسکن استیجاری'، 'پرداخت کمک‌هزینه اجاره'، 'پرداخت وام قرض‌الحسنه ودیعه مسکن' به گروه‌های کم‌درآمد، مبنای اقدام خواهد بود.

همچنین در افزایش سقف تسهیلات خرید مسکن، سقف تسهیلات خرید مسکن از محل اوراق گواهی حق تقدم تا 600 میلیون ریال و برای زوجین جوان تا دو هزار میلیون ریال افزایش یافته است و تسهیلات ساخت مسکن تا سقف 1500 میلیون ریال افزایش یافته که بسته به نوع ساخت و ساز و شهر محل تقاضا متفاوت است. 

عباس آخوندی وزیر راه وشهرسازی در مراسم گرامیداشت سی و هفتمین سالگرد افتتاح حساب 100 امام و تشکیل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، افزود: رژیم پس انداز برای خرید مسکن سبب خواهد شد زوجین جوان اگر 400 میلیون ریال پس انداز کنند پس از یک سال با استفاده از تسهیلات 800 میلیون ریالی صاحب خانه شوند.

وی گفت: در صورتی که هر یک از زوجین شاغل باشند و هرکدام 800 میلیون ریال تسهیلات بگیرند در این صورت با احتساب یک میلیارد و 600 میلیون ریال تسهیلات و 800 میلیون ریال پس انداز زوجین می تواند برای خرید یک واحد مسکونی دو میلیارد و 400 میلیون ریال منابع مالی داشته باشند و این می تواند به زندگی خانه اولی ها یک نظم خاص بدهد. 

به گفته آخوندی، پرداخت تسهیلات برای بافت های میانی شهری نیز در دستور کار وزارت راه و شهرسازی قرار دارد تا شهرها بتوانند با استفاده از این تسهیلات بافت های مرکزی خود را نوسازی کنند، ضمن اینکه این رقم 60 تا 70 درصد قیمت مسکن را در شهرهای میانی تشکیل می دهد.

وی با بیان اینکه آمارها نشان می هد روزانه به طور متوسط 210 تا 220 نفر در بانک مسکن برای خرید مسکن مورد نیاز خود پس انداز می کنند، گفت: در دهه 1370 و تا اوایل دهه 1380 بیش از 3 میلیون خانوار با استفاده از رژیم پس انداز خانه دار شدند، اما پس از آن اعلام شد که برای خرید مسکن نیاز به پس انداز نیست. 

وزیر راه و شهرسازی افزود: این نظرعقلایی و قابل قبول نبود در حالی که دولت تدبیر و امید بار دیگر رژیم پس انداز را مورد توجه جدی قرار داد تا زوجین جوان و مردم با استفاده از تسهیلات بانکی صاحب خانه شوند و بافت های میانی شهرها نیز نوسازی شود. 

راه‌اندازی صندوق پس‌انداز یکم بانک مسکن به منظور تقویت قدرت خرید مسکن توسط خانوار با استفاده از پس‌اندازهای آنها از دیگر اقدامات بوده است که این صندوق تسهیلات ساخت و خرید مسکن را در سه سقف 800، 600 و 400 میلیون ریال به ترتیب در تهران، شهرهای بزرگ و سایر نقاط شهری به افراد واجد شرایط و با نرخ سود 14 درصد پرداخت می‌نماید.

سقف تسهیلات صندوق پس‌انداز مسکن یکم برای زوجین جوان تا 1600 میلیون ریال (800 میلیون ریال به ازاء هر زوج) افزایش یافته است. همچنین نرخ سود تسهیلات صندوق پس انداز یکم مسکن از 13 درصد به 8 درصد در بافت های فرسوده شهری و 9.5 درصد در سایر نقاط کاهش یافته است و تا پایان سال 95 بیش از 160 هزار نفر برای استفاده از تسهیلات این صندوق ثبت نام کرده‌اند.

** راه‌اندازی بازار رهن ثانویه

تصویب نهایی و ابلاغ آیین نامه ماده 14 قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن مشتمل بر شیوه های نوین تامین مالی مسکن از محل ظرفیت بازار سرمایه و راه‌اندازی بازار رهن ثانویه، به منظور تجدید منابع اعتباری در بخش مسکن و امکان استفاده از ظرفیت تسهیلات رهنی، ضوابط انتشار اوراق بهادار به پشتوانه تسهیلات رهنی توسط بانک مرکزی و سازمان بورس و اوراق بهادار تهیه و ابلاغ شده است و 300 میلیارد تومان اوراق رهنی توسط بانک مسکن منتشر شده است، از دیگر اقدامات بخش مسکن در دولت یازدهم است.

راه اندازی شرکت‌های تامین سرمایه مسکن که اولین شرکت تامین سرمایه مسکن، تحت عنوان شرکت تامین سرمایه آباد در بانک مسکن تاسیس شد و در حال حاضر فعال است.

راه اندازی صندوق زمین و ساختمان که زمینه فعالیت صندوقهای زمین و ساختمان فراهم شده و اولین صندوق در سال 1393، راه اندازی شد و در حال حاضر مشغول انجام فعالیت است و چندین صندوق دیگر نیز در این زمینه مجوز فعالیت دریافت نموده و یا در حال انجام مراحل قانونی هستند.

** اصلاح نظام مالیاتی و یارانه‌های بخش مسکن

همچنین اصلاح نظام مالیاتی و یارانه های بخش مسکن که اصلاحیه قانون مالیاتهای مستقیم از ابتدای سال 95 به کلیه دستگاه های اجرایی ابلاغ شد. همچنین آیین نامه های مربوطه از جمله ماده 77 اصلاحیه قانون توسط سازمان امور مالیاتی با همکاری وزرات متبوع در حال تدوین است و در نهایت راه اندازی طرح تضیمن معاملات فروش اقساطی مسکن که طرح تضمین معاملات فروش اقساطی مسکن، رویه و فرایند جدیدی برای تسهیل فروش و پیش فروش مسکن است که درآن پس از عقد قرار داد فروش بین خریدار و فروشنده به صورت ترکیب نقد و نسیه، بازپرداخت اقساط توسط بانک مسکن تضمین می شود از دیگر اقدامات مهم حوزه مسکن در دولت یازدهم است.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید