بخش خدمات و ظرفیت های بالقوه ایجاد اشتغال

کدخبر: ۱۷۹۷۹۳
توسعه فناوری و بهره مندی صنعت و تولید از روش های نوین تولید به مدد ابداع دستگاه های تسهیل کننده کار و جایگزینی نیروی انسانی با این فناوری ها ظرفیت های این بخش در اشتغال را کاهش داده و بسیاری از کشورها برنامه ریزی گسترده ای برای سوق دادن اشتغال به سمت خدمات دارند.
بخش خدمات و ظرفیت های بالقوه ایجاد اشتغال

 

به گزارش ایرنا، فرآیند افزایش متقاضیان اشتغال امروز گریبانگیر همه کشورهای جهان است و با توجه به محدودیت های به وجود آمده در بخش تولید و با توجه به ضرورت گسترش خدمات در ابعاد مختلف، بیشتر کشورها توجه ویژه ای به ظرفیت های این بخش برای ایجاد اشتغال دارند. 

در کشورهای توسعه یافته این معضل با رشد و گسترش مشاغل خدماتی برطرف شده است. در ایران نیز برنامه ریزی هایی صورت گرفته ولی تحقق آنها منوط به تعاملات بسیاری در حوزه های مختلف خواهد بود. 

به گفته مسئولان در ایران 50 درصد اشتغال در بخش خدمات، 33 درصد در بخش صنعت و 17 درصد در بخش کشاورزی است. 

در استان نوپای البرز اکنون بیش از 50 درصد فرصت های شغلی در بخش خدمات ایجاد شده که بر اساس نیاز سنجی ها، این مهم باید تا حدود 80 درصد ارتقاء یابد. 

استان البرز به عنوان قطب علم و فناوری کشور، دارای ظرفیت های بزرگی است که وجود هزاران دانشجو، فرهیختگان، نخبگان و اساتید مطرح و مجرب بستر ایجاد و رشد پارک های علم و فناوری را مهیا کرده است، از این انتظار می رود در آینده نزدیک شاهد جهش های بلندی در این خصوص بوده و جوانان بسیاری در حوزه فناوری اطلاعات مشغول به کار شوند. 

به ویژه با توجه به گسترش کاربردهای فضای مجازی و خدماتی که در این بخش می توان ارائه کرد، زمینه و بستر مناسبی از موقعیت های بالقوه برای ایجاد اشتغال به وجود آمده که در صورت برنامه ریزی درست درباره آن، می توان از همه آنها بهره مند شد. 

معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور پیش تر درجلسه شورای اداری شهرستان مهاباد گفته بود که پارسال 120 هزار فرصت شغلی در کشور در حوزه خدمات مجازی ایجاد شده و اشتغالزایی و کارآفرینی در بخش خدمات مجازی رویکرد جدید جهانی است. 

جمشید انصاری افزود: در عصر کنونی میزان سرمایه گذاری، مدت زمان بازدهی برای سرمایه گذاری، اشتغال های دیجیتالی با تکیه بر ابتکار و کارافرینی، شاخص های مهم برای توجیه سرمایه گذاری های اشتغال زا است. 

وی یادآور شد: در این حوزه بدون اینکه سرمایه قابل توجهی نیاز باشد به مردم به صورت مجازی خدمات ارایه و شغل ایجاد می شود، به طوری که پارسال از حدود 700 هزار فرصت شغلی ایجاد شده در کشور 120 هزار شغل در حوزه خدمات ایجاد شد. 

انصاری افزود: آمار جهانی نشان می دهد که 70 درصد مردم در حوزه خدمات، 27 درصد در حوزه صنعت و سه درصد در حوزه کشاورزی اشتغال دارند. 

معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در کارگروه تخصصی استان اردبیل گفت که 50 درصد اشتغال کشور در بخش خدمات است. 

عیسی منصوری با بیان اینکه بخش عمده اشتغال کشور ظرف سال‌های اخیر به سمت خدمات سوق یافته است، گفت: 50 درصد اشتغال کشور در بخش خدمات است و اشتغال در بخش صنعت کاهش و در بخش کشاورزی افزایش یافته است. 

استاندار البرز با بیان اینکه بیش از 46 درصد از اشتغال استان در صنعت است، گفت: 53 درصد نیاز در بخش خدمات اعلام می‌شود و این در حالی است که در اروپا بیش از81 درصد اشتغال مربوط به بخش خدمات است، بنابراین اگر قرار است موفق شویم باید بیشتر به اشتغال در حوزه خدمات بپردازیم. 

سیدحمیدطهائی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بر لزوم ایجاد پیوند بین دانشگاه و صنعت به منظور تحقق سهم اشتغال تاکید کرد و افزود: اگر روسای دانشگاه‌ها تنها 20 درصد از اشتغال فارغ التحصیلان را فراهم کنند بخشی از دغدغه‌های اشتغال برطرف خواهد شد. 

وی خاطرنشان کرد: باتوجه به به شعار امسال باید میزان نیاز بازار برای ایجاد فرصت ‌های شغلی در بخش صنعت، خدمات و کشاورزی احصا و شناسایی شود و میزان توسعه و ایجاد تکنولوژی نو در زمینه اشتغال، ریزش نیروی انسانی نیز وجود دارد و باید با بهره مندی از تیم‌های کارشناسی مجرب موانع را شناسایی و بین عرضه و تقاضای نیروی کار تعادل ایجاد کرد. 

وی با بیان اینکه بیش از 46 درصد از اشتغال استان در صنعت است، افزود: 53 درصد نیاز در بخش خدمات اعلام می‌شود و این در حالی است که در اروپا بین 81 درصد اشتغال مربوط به بخش خدمات است، بنابراین اگر قرار است موفق شویم باید بیشتر به اشتغال در حوزه خدمات بپردازیم. 

مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی و بین الملل استانداری البرزنیز دراین خصوص به خبرنگار ایرنا، گفت: تلاش می شود نرخ بیکاری کاهش یابد. 

پرویز زرگر افزود: لزوما اشتغال را فقط در تولید و صنعت نباید دید به نوعی گاهی تکنولوژی در صنایع سبب کاهش اشتغال می شود. 

وی اضافه کرد: برای تحقق این مهم و رسیدن به اشتغال می بایست سهم خدمات در اشتغال مورد توجه قرار بگیرد. 

وی خاطرنشان کرد: سهم اشتغال در بخش کشاورزی مناسب و منطقی می باشد ولی در بخش خدمات باید تلاش شود که این میزان افزایش یابد. 

زرگر افزود: بخش خدمات در چند سال گذشته نسبت به سال 93 حدود 3 درصد افزایش یافته ولی این روند کند است و باید سرعت بگیرد و وتقویت بشود. 

وی گفت : در کشورهای نرخ بیکاری پایین است بیشتر در خدمات کار شده اما درکشورما باید 

زیر ساخت های خدماتی مانند گردشگری باید مهیا باشد تا بتوان بخش خدمات تقویت را کرد. 

زرگر درخصوص اشتغال استان البرز نیز گفت که سهم اشتغال در بخش کشاورزی در سال 93، 2.8 در سال 94، 3.1 و در سال 95، 2.6 بوده است. 

وی گفت : اشتغالزایی در طرح های صنعتی و پتروشیمی هزینه ای بالغ بر 300 الی 500میلیون نیاز دارد، اما در بخش خدمات، ساختمان سازی، گردشگری و غیره این میزان 30 الی 50 میلیون است. 

زرگر افزود: در بخش خدمات سال 93، 51.3 درصد، سال 94، 52.3 درصد و در سال 95، 54.6درصد بوده است. 

وی یادآورشد :در سفر رئیس جمهوری به استان البرز 11 شهرک صنفی مصوب شد، که هم اکنون 2 شهرک درحال برگزاری چند جلسه و موافقت دستگاه ها با اصل طرح در حال پیگیری می باشد که با شروع فعالیت آن دربخش خدمات کمک بسیاری می شود در این شهرک ها ایجاد کارگاه های صنفی و صنوف مزاحم ازداخل شهر جمع آوری شده که موجب کاهش آلایندگی محیط زیست نیز خواهد شد. 

وی بیان کرد که با فعالیت این شهرک ها درکارگاه های صنعفی دربخش خدمات کمک زیادی به اشتغال جوانان می شودمدیرکل تعاون، کارورفاه اجتماعی استان البرز دراین زمینه به خبرنگارایرنا گفت: این اداره کل درحوزه اشتغال درحوزه خدمات صدور مجوزهای مشاغل خانگی به ویژه در بخش آی تی وخدمات را در اولویت کاری امسال قرار داده است. 

اسماعیل خلیلی افزود: همچنین در اجرای طرح تکاپو نیز که از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مطرح شده توجه ویژه به اشتغال در بخش خدمات شد که چنانچه اعتباراتی در خصوص اشتغالزایی در این طرح به استان ها ابلاغ گردد، اولویت آن به اشتغال در بخش خدمات است. 

وی اضافه کرد: برنامه ریزی دست اندرکاران بخش اشتغال وکاریابی های این استان در ایجاد اشتغال در بخش خدمات استان ضروری بوده و تاکید مقام معظم رهبری در نامگذاری امسال وسال گذشته به نام اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل و تولید - اشتغال نشان دهنده اهمیت موضوع در حل معضل بیکاری و اشتغال در کشور است. 

وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه بخش صنعت و تولید کشور در حال حرکت به سوی استفاده از دستگاه ها با تکنولوژی جدید است نیاز به نیروی انسانی در خط تولید برخلاف روش های سنتی گذشته درصنعت کاهش داشته است. 

خلیلی افزود: به همین منظور می بایست اشتغال به سمت بخش خدمات هدایت و با کمترین سرمایه بیشترین اشتغال را ایجاد می کند. 

وی نقش کاریابی ها در هدایت کارجویان به اشتغال را مهم خوانده و خاطر نشان کرد : با توجه به اینکه بسیاری از کارجویان فارغ التحصیل دانشگاهی بدون مهارت هستند کاریابی ها باید با راهنمایی صحیح کارجویان ونیز معرفی آنان برای آموزش های مهارتی شغلی زمینه اشتغال آنان را براساس نیاز بازار کارفراهم آورند. 

ریئس سازمان فنی حرفه ای استان البرزنیز دراین باره به خبرنگارایرنا گفت : اکنون 420 مرکز آموزشی غیردولتی و 8مرکز آموزشی دولتی دراین استان آموزش های مختلف را برای متقاضیان ارائه می کنندکه بیش از 90 درصد آن درحوزه خدمات است . 

تقی غیاثی تبار درگفت وگو با خبرنگارایرنا افزود: رشته های پرمتقاضی مانند طراحی دوخت، یارانه صنایع دستی ورشته های خدماتی دیگر وجود دارد که درحوزه های آموزشی دولتی و غیردولتی آموزش داده می شود اما بیشتر آموزش های خدماتی برای حمایت بیشتر آموزش های غیردولتی به آن ها واگذار شده است. 

وی اضافه کرد: هم اکنون 55 درصد مشاغل خدماتی است وما آمادگی داریم هرگونه تقاضا ازسوی واحدهای صنفی وصنعتی که باشد ارائه آموزش داشته باشیم. 

وی گفت: یکی ازکارهای مهم امسال دربخش اقتصاد مقاومتی، اجرای طرح اشتغال فراگیر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ، طرح مهارت آ موزی در محیط کار واقعی است که زمینه را فراهم می کند تا در واحد صنفی و خدماتی افراد به عنوان مهارت آموز ورود پیدا کنند آموزش مهارتی را درواحدهای صنفی خود فراگیرند. 

غیاثی تبار خاطرنشان کردکه استارت این طرح خورده واحدهای صنفی متقاضی ثبت نام می شوند وپس ازاستعلام چنانچه شرایط لازم را داشته باشند می توانند ازاین آموزش های بهره مند شوند. 

وی گفت : اکنون دراستان البرز تقاضای آموزش دربخش اشتغال درحوزه خدمات باتوجه ظرفت آموزی خوب است وبه طور تقریبی سالانه حدود 15هزارنفر آموزش های لازم را دربخش های دولتی و غیردولتی فرامی گیرند. 

رئیس سازمان فنی حرفه ای استان البرز افزود: تفاهم نامه های مختلف دراین زمینه با اداره کل تعاون ، کارو رفاه اجتماعی استان البرز امضا شده و مقرر شده که دربحث اجرای الگوی آموزش سفارش محور بتوانیم سفارش های آموزشی که از بنگاه های اقتصادی، واحدهای صنفی و شرکت های مختلف برحسب نیاز متقاضی هستند ارائه کنیم . 

وی افزود: اکنون صندوق کارآفرین درحوزه خدمات می تواند کمک خوبی به به مهارت آموختگانی که گواهمنامه مهارت را دریافت کردند تسهیلات ارزان قیمت ارائه کند. 

وی یادآورشد که برنامه ما درسال جاری که اقتصاد مقاومتی تولید و اشتغال است بتوانیم آموزش هایی را ارائه کنیم که منجر به شغل شود و هدف اشتغال پایدارباشد . 

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید