سرمایهگذاری مالی بانکها در بخش انرژی سبزتر میشود
به گزارش ایسنا، بسیاری از بانکها با متعهد شدن میلیاردها دلار حمایت از پروژههای سبز و تعهد برای کاهش مشارکتشان در تولید کربن همسو با اهداف توسعه هزاره سازمان ملل متحدد و توافق جوی پاریس، به این فشارها واکنش نشان داده اند و برخی دیگر نیز قول دادهاند تامین مالی سوخت فسیلی را کاهش دهند.
جدیدترین بانکی که به قطار سبزها پیوسته، بانک BBVA اسپانیا است که هفته گذشته تحت برنامه "تعهد ۲۰۲۵" برای فاینانس سبز، زیرساختهای پایدار، کارآفرینی اجتماعی و مشارکت مالی، متعهد شد ۱۲۲.۷ میلیارد دلار (۱۰۰ میلیارد یورو) تا سال ۲۰۲۵ کمک کند. این بانک همچنین قول داد ۷۰ درصد از مصرف انرژی این بانک تا سال ۲۰۲۵ از منابع تجدیدپذیر خواهد بود و انتشار دی اکسید کربن خود را به میزان ۶۸ درصد کاهش میدهد.
مطابق با تعهد بانک BBVA برای شفافیت، این بانک اعلام کرد مجموع سرمایهگذاریاش در سوختهای فسیلی ۳.۴ درصد از مجموع داراییاش به ارزش ۲۸.۷ میلیارد دلار (۲۳.۳۷ میلیارد یورو) بوده است.
طبق گزارش روزنامه فایننشیال تایمز، بانک BBVA همچنین فاینانس معادن زغال سنگ و نیروگاههای گازسوز جدید را متوقف خواهد کرد و اکتشاف و تولید در قطب یا ماسه های تار، پروژههای استخراج آزبست یا تولیدکنندگان روغن پالم تایید نشده را دیگر تامین مالی نخواهد کرد.
با اینهمه تونی بالابریگا، مدیر جهانی شرکتهای مسئولیت پذیر بانک BBVA به فاینانشیال تایمز گفت: این بانک اسپانیایی در کشورهایی که برای تامین بیش از ۷۰ درصد از انرژی خود به واردات متکی هستند، از این تعهدات معاف خواهد شد. به عنوان مثال بانک BBVA اجازه خواهد داشت به فاینانس پروژههای زغال سنگ در ترکیه که بازار مهمی به شمار میرود، ادامه دهد.
شیوههای وام دهی گذشته این بانک توجه رسانهها را جلب کرده است. این بانک سال گذشته به دلیل اینکه در گروه ۱۷ وام دهنده حمایت کننده از خط لوله داکوتا حضور داشت، انتقاد گروههای مدافع محیط زیست و غیرانتفاعی را برانگیخت.
رتبه بندی گروه غیرانتفاعی "شیراکشن" نشان میدهد "بی ان پی پاریبا" یک وام دهنده پاک در اروپا است. "بی ان پی پاریبا" که بزرگترین بانک به ثبت رسیده در فرانسه است، در اکتبر سال ۲۰۱۷ اعلام کرد دیگر با شرکتهایی که کسب و کار اصلی آنها اکتشاف، تولید، تجارت یا بازاریابی نفت و گاز شیل یا پروژههای ماسه تار است، همکاری نخواهد کرد. "بی ان پی پاریبا" همچنین اعلام کرد پروژههای اکتشاف یا تولید نفت یا گاز در منطقه قطب شمال را فاینانس نخواهد کرد.
غول بانکی "اچ اس بی سی" نیز در نوامبر متعهد شد برای مقابله با تغییرات اقلیمی، فاینانس سبز و پایدار را ۱۰۰ میلیارد دلار افزایش دهد. این گروه وعده داد تامین سرمایه برای زغال سنگ حرارتی را کاهش دهد و فعالانه روند توقف فاینانس سایر بخشهای آلاینده از جمله نیروگاههای زغال سوز در بازارهای توسعه یافته و معادن زغال سنگ حرارتی در سراسر جهان را مدیریت کند.
اوایل امسال بانک "جی پی مورگان چیس" یک تعهد فاینانس انرژی پاک به میزان ۲۰۰ میلیارد دلار را رونمایی و اعلام کرد برای ۱۰۰ درصد نیازهای انرژی جهانی خود تا سال ۲۰۲۰ از نیروی تجدیدپذیر استفاده خواهد کرد.
"جی پی مورگان" در اوایل سال ۲۰۱۶ ممنوعیت فاینانس توسعه معادن زغال سنگ جدید یا فاینانس نیروگاههای زغال سوز جدید در کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری اقتصادی را اعلام کرد و متعهد شد اعتباردهی به شرکتهایی که عمده درآمدشان از استخراج و فروش زغال سنگ است را کاهش دهد.
در یکی از قویترین سیگنالهایی که از محدودیت شدن فزاینده فاینانس سوختهای فسیلی در میان صنعت بانکی حکایت داشت، بانک جهانی در دسامبر سال ۲۰۱۷ اعلام کرد در راستای حمایتش از کشورهایی که به اهداف توافق جوی پاریس نایل شدهاند، فاینانس بخش بالادستی نفت و گاز را پس از سال ۲۰۱۹ متوقف خواهد کرد.
اما بانک جهانی برای فاینانس بخش بالادستی گاز در کشورهای فقیری که دسترسی به انرژی برای محرومان مزایای غیرقابل انکاری دارد، استثنا قائل خواهد شد.
انتظار میرود در مواجهه با فشار فزاینده از سوی سرمایهگذاران و حرکت جهانی به سوی برند "سبزتر"، بانکهای بیشتری تعهدات و اهداف برای مبارزه با تغییرات اقلیمی را در سالهای آینده اعلام کنند.