اظهارات وزرای نفت اوپک پیش از نشست تاریخی

کدخبر: ۲۲۱۳۶۵
اقتصادنیوز: وزیران انرژی اوپک هفته جاری برای روشن کردن آینده توافق ۱۸ ماهه کاهش تولید نفت میان کشورهای عضو و غیرعضو اوپک در وین گردهم آمدند.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، کشورهای تولیدکننده نفت با درخواست کشورهایی مانند آمریکا، چین و هند برای آرام کردن رشد قیمت‌ها و حمایت از اقتصاد جهانی از طریق عرضه بیشتر نفت، قصد دارند درباره افزایش تولید مذاکره کنند.

استراتژی محدودیت عرضه از اشباع عرضه بازار جهانی کاست اما سبب شد قیمت‌ها به بالاترین حد چند سال اخیر صعود کنند. وزیران انرژی تلاش می‌کنند درباره تسهیل محدودیت‌های عرضه و جلوگیری از داغی بیش از حد بازار به توافق برسند.

در آستانه نشست حساس روز جمعه، شبکه سی ان بی سی آمریکا به انعکاس دیدگاه برخی از مهمترین اعضای این گروه پرداخت.

عربستان سعودی

خالد الفالح - وزیر انرژی عربستان سعودی - به سی ان بی سی گفت وی خوش بین است که اوپک می‌تواند هفته جاری درباره سیاست تولید خود به توافق برسد و یک روحیه همکاری میان اعضای این گروه که اکثرا از کشورهای خاورمیانه هستند، وجود دارد.

وی همچنین گفت: کشورهای مصرف کننده به زودی در نیمه دوم سال ۲۰۱۸ متقاضی نفت بیشتری می‌شوند؛ بنابراین اوپک باید درباره چگونگی افزایش تولید به میزان یک میلیون بشکه در روز و بازگرداندن پایبندی به پیمان نفتی به سطح عادی گفت و گو کند.

وی درباره اینکه آیا ایران که تاکنون مخالف اصلی توافق جدید برای بالا بردن سطح تولید بوده، در آستانه این نشست تغییر عقیده داده است گفت: این موضوع را درخواهیم یافت.

عربستان سعودی که بزرگترین صادرکننده عضو اوپک است به همراه روسیه که عضو این گروه نیست، خواهان تسهیل محدودیت‌های عرضه هستند که از ژانویه سال ۲۰۱۷ با هدف متعادل کردن عرضه و تقاضا در بازار و تقویت قیمت‌ها به اجرا گذاشته شده است.

با این حال برخی از اعضای اوپک شامل ایران، عراق و ونزوئلا تمایلی به تغییر پارامترهای فعلی توافق ندارند.

امارات متحده عربی

دیدار اوپک در شرایطی برگزار می‌شود که دونالد ترامپ - رییس جمهور آمریکا - اوپک را تحت فشار فزاینده‌ای قرار داده و این گروه را عامل بالا رفتن اخیر قیمت‌های نفت قلمداد کرده است. با این حال اعضای اوپک اظهار کرده‌اند که این گروه یک سازمان سیاسی نیست.

سهیل المزروعی - وزیر انرژی و صنعت امارات متحده عربی و رییس اوپک - این دیدگاه را تکرار کرد و گفت: اوپک یک سازمان سیاسی نیست و یک سازمان تجاری است و پیش از این نیز گفته بوده‌ام که ما این سازمان را سیاسی نخواهیم کرد.

وی افزود: ما مثل همیشه پیشرفت خوبی داشته‌ایم و همه از اینکه با کشورهای غیراوپک هستیم، راضی هستند.

اوپک در اواخر سال ۲۰۱۶ با روسیه و شماری دیگر از تولیدکنندگان خارج از این سازمان برای محدودیت عرضه به میزان ۱.۸ میلیون بشکه در روز به توافق رسید. این توافق کمک کرد اشباع عرضه ای که قیمت‌ها را از بالای ۱۰۰ دلار در هر بشکه در سال ۲۰۱۴ به پایین ۳۰ دلار در هر بشکه در سال ۲۰۱۶ رسانده بود، از میان برود.

نفت برنت که قیمت پایه بازار جهانی است، از آن زمان بهبود یافته و حدود ۷۵ دلار در هر بشکه معامله می‌شود.

عراق

جبار علی اللعیبی - وزیر نفت عراق - نیز گفت: مطمئن هستم که ما به نوعی توافق دست پیدا خواهیم کرد.

عراق به همراه ونزوئلا با تسهیل محدودیت تولید مخالف هستند و نگرانند که تولید بالاتر نفت به افت قیمت‌ها منتهی شود.

ایران

بیژن زنگنه - وزیر نفت ایران - روز سه شنبه گفته بود که تردید دارد اوپک در هفته جاری به توافق برسد.

وی از دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا انتقاد کرد و گفت تحریم‌های آمریکایی علیه ایران و ونزوئلا که دو عضو اوپک هستند، قیمت‌های نفت را بالاتر برده است.

وی عصر روز چهارشنبه با شبکه سی ان بی سی گفت: نسبت به سطح تولید اوپک رضایت دارد.

زنگنه روز پنج شنبه به طور جداگانه با الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه گفت و گو کرد.

اوپک جلوی از دست رفتن اعتبارش را می‌گیرد

مایکل کوهن - مدیر تحقیقات بازار انرژی در بارکلیز - نیز گفت: واقعا مهم است که اعضای اوپک پیام درست را دریافت کنند زیرا باید به خاطر بیاورند که در دو سال گذشته که آنها این سیاست را اجرا کردند، چه اتفاقی افتاده است. اعضای اوپک به عنوان یک سازمان که می‌تواند روی بازار تاثیر بگذارد، اعتبار زیادی را کسب کردند؛ بنابراین آنها نمی خواهند این اعتبار را از دست دهند.

وی در ادامه افزود: ما تصور می‌کنیم که توافقی خواهد بود و انتظار داریم که تولید اوپک به جز ونزوئلا حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار بشکه در روز افزایش پیدا کند.

توافق وزیران نفت با افزایش تولید به رغم مخالفت ایران

طبق گزارش بلومبرگ، اوپک و متحدانش با وجود مخالفت شدید ایران، برای افزایش تولید به میزان یک میلیون بشکه در روز به توافق مقدماتی رسیده اند. البته افزایش واقعی تولید کمتر از این میزان خواهد بود زیرا کشورهای متعددی قادر به بالا بردن تولید خود نیستند.

کمیته نظارتی مشترک وزیران اوپک و غیراوپک که سیاستهای این گروه را دیکته می‌کند با وجود خروج بیژن زنگنه - وزیر نفت ایران - از دیدار آنها، برای افزایش تولید به توافق رسیده است.

خالد الفالح - وزیر انرژی عربستان سعودی - گفت: یک میلیون بشکه در روز یک رقمی اسمی است و افزایش واقعی تولید کمتر از این میزان خواهد بود زیرا همه کشورها نمی‌توانند پاسخگو باشند. آنچه که به بازار عرضه می‌شود، بسیار کمتر از میزان افزایش تولید توافق شده خواهد بود.

یک منبع آگاه از محاسبات اوپک گفت: میزان افزایش تولید واقعی حدود ۶۰۰ هزار بشکه در روز خواهد بود. در میان کشورهای عضو اوپک، مطمئنا ونزوئلا به دلیل بحران اقتصادی این کشور، قادر به بالا بردن تولیدش نیست.

اوپک باید توصیه کمیته نظارتی را در دیدار رسمی روز جمعه خود تایید کند. تغییر توافق اولیه برای این گروه بی‌سابقه نیست و ایران همچنان می‌تواند این توافق را وتو کند زیرا تصمیمات اوپک باید به صورت جمعی گرفته شود. از سوی دیگر ریاض می تواند با جمع کردن ائتلاف کشورهایی که آماده تولید بیشتر هستند، وتوی ایران را دور بزند.

این گروه روز شنبه با سایر کشورهای خارج از اوپک شامل روسیه که در توافق کاهش تولید مشارکت کرده اند، دیدار خواهد کرد.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید