بهترین وبدترین کشورها در زمینه شفافیت بودجه
به گزارش اقتصادنیوز؛ بر اساس گزارش موسسه مشارکت بودجه بینالملل در سال ۲۰۱۷ در بیشتر کشورهای بررسی شده، امکان دسترسی عموم مردم به اطلاعات جامع بودجه و مشارکت کارآمد آنان در فرآیندهای مربوطه وجود ندارد. عدم شفافیت بودجه منجر به افزایش هزینههای نامتعارف، اتلاف منابع و فساد میشود.
براساس این گزارش کشورهای توسعهیافته معمولا شفافیت بیشتری در بودجه نسبت به کشورهای توسعه نیافته دارند، هرچند استثناهای قابل توجهی وجود دارد. همچنین مشکل اصلی در این زمینه، تولید اطلاعات یا توانایی تولید آن نیست؛ مشکل اصلی عدم تمایل سیاسی دولتها برای انتشار اطلاعات است.
در این گزارش بیش از ۱۰۰ کشور توسط موسسه مشارکت بودجه بینالملل در سال ۲۰۱۷ مورد پایش قرار گرفتهاند که براساس ارزیابیهای صورت گرفته پنج کشور نیوزیلند، آفریقای جنوبی، سوئد، نروژ و گرجستان در مقیاس ۱۰۰ بالاتر از ۸۱ دریافت کردهاند. این کشورها توانستهاند اطلاعات جامع، بهنگام، مفید و قابل ردیابی از بودجه ملی را در اختیار شهروندان قرار دهند.
در میان کشورهای بررسی شده ۹۷ کشور (یا ۸۰ درصد آنها) اطلاعات جامع، بهنگام و سودمندی را در اختیار شهروندان خود نمیگذارند که برای فهمیدن مشارکت و نظارت کردن بر چگونگی منابع مالی عمومی لازم است.
براساس دادههای اعلام شده بدترین عملکرد در این زمینه با نمره صفر یا یک، به کشورهای عربستان سعودی، نیجریه، ونزوئلا، گینه استوایی، لسوتو، قطر و یمن اختصاص یافته است.