FATF چیست و چرا مهم است؟
به گزارش اقتصاد نیوز به نقل از ایسنا؛ مجرمان در جهان امروز به دنبال راه هایی هستند تا اموال نامشروع خود مانند ملک، آثار هنری، ارزهای دیجیتال یا حسابهای بانکی خود را مخفی نگه دارند.
کشورهای مختلف جهان معمولا دارای قوانین مستقل خود در زمینه مقابله با پولشویی هستند اما برای اثرگذاری بیشتر باید یک گروه نظارتی بین المللی نیز وجود داشته باشد و این کار طی ۳۰ سال اخیر بر عهده کارگروه ویژه اقدام مالی موسوم به FATF بوده که در شهر پاریس فرانسه مستقر است.
۱- کارگروه ویژه اقدام مالی چیست؟
FATF یک گروه فرادولتی است که استانداردهای مقابله با پولشویی را تنظیم میکند. این کارگروه در سال ۱۹۸۹ توسط اعضای گروه هفت با هدف مراقبت از نظام مالی این کشورها در برابر فعالیت های مجرمانه نظیر قاچاق مواد مخدر ایجاد شد.
این کارگروه احتمالا بیش از همه با دستورالعملهای معامله با مشتریان شناخته شده است که به عنوان یک راهنما برای شناسایی ریسک طرف مقابل و شناسایی صاحبان حساب به کار می رود. بسیاری از بانکها، نهادهای سرمایه گذاری و شرکتهای پرداختی اکنون از این دستورالعمل استفاده میکنند.
FATF همچنین پس از حملات یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ استاندارهای مقابله با تامین مالی تروریسم را توسعه داد. این کارگروه ۳۹ عضو دارد که اعضای گروه هفت، روسیه، چین و ژاپن از اعضای آن هستند.
۲- چرا FATF مهم است؟
توصیه های کارگروه ویژه اقدام مالی توسط اکثر کشورها بسیار جدی گرفته میشود، چراکه اگر کشوری توسط این کارگروه نشان دار شود احتمالا شانس ادغام در نظام بانکی جهانی را از دست خواهد داد. در حال حاضر ایران و کره شمالی بدترین وضعیت را در این کارگروه دارند و یمن، پاکستان، پاناما و ایسلند در وضعیت نظارتی ویژه قرار دارند، بدان معنا که باید تا مدتی مشخص وضعیت خود را با همکاری FATF بهبود ببخشند.
۳- FATF چه قدر در مقابله با پولشویی موفق بوده است؟
از آنجاکه اطلاعات مقابله با پولشویی در برخی کشورها دقیق نیست پاسخ به این سوال کار سختی است اما در سال گذشته انگلیس به عنوان بهترین نظام مقابله با پولشویی توسط این کارگروه انتخاب شد. امسال روسیه و ترکیه از جمله کشورهایی بوده اند که در گزارش FATF از آن ها نام برده و خواسته شده است تا اقدامات خود در مقابله با پولشویی را بهبود دهند.
۴- آیا FATF ضمانت اجرایی دارد؟
به نوعی بله. با این حال س از یک سلسله رسوایی در نظام بانکی کشورهای اسکاندیناوی، اتحادیه اروپا اکنون به فکر ایجاد یک نهاد مستقل برای مقابله با فعالیت های مجرمانه مالی در سطح کشورهای عضو خود است. با این حال کارگروه ویژه اقدام مالی هنوز از قدرت زیادی برخوردار است؛ برای مثال هنگامی که در سال ۲۰۱۵ از هلند انتقاد کرد که چرا تلاش کافی برای شناسایی صاحبان حساب بانکی انجام نمی دهد، بانک مرکزی و دولت هلند سریعا دست به اصلاحات زیادی در نظام بانکی زدند.