پسلرزههای مخرب کرونا در سرمایهگذاری جهانی
به گزارش اقتصادنیوز ارزیابیهای این نهاد بینالمللی نشان میدهد جریان سرمایهگذاری مستقیم خارجی در جهان نسبت به پیشبینی قبلی با کاهش ۵ تا ۱۵درصدی مواجه شود. این امر باعث خواهد شد تنها رشدی ناچیز در جریان سرمایهگذاری سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ حاصل شود. به نظر میرسد اثرات منفی کروناویروس حتی در آینده وخیمتر نیز خواهد شد. تاکنون صنایع خودرویی با ضرر ۴۴درصدی، هواپیمایی با کاهش ۴۲درصدی و انرژی و مواد خام با ضرر ۱۳درصدی بیشترین آسیب را از کروناویروس دیدهاند.
شیوع ویروس کرونا جدید باعث خواهد شد جریان سرمایهگذاری مستقیم خارجی جهان نسبت به پیشبینی قبل با کاهش ۵ تا ۱۵ درصدی مواجه شود. این امر باعث خواهد شد تنها رشدی ناچیز در جریان سرمایهگذاری سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ حاصل شود. براساس آماری که روز یکشنبه دپارتمان متولی بخش سرمایهگذاری «سازمان ملل» منتشر کرد، این امر عمدتا بهخاطر آسیب دیدن فعالیتهای اقتصادی در بخشهای خودرویی، هواپیمایی و صنایع انرژی بهدنبال شیوع ویروس کرونا است. به گزارش گروه اقتصاد بینالملل روزنامه «دنیایاقتصاد»، ارزیابی «کنفرانس تجارت و توسعه ملل متحد (آنکتاد)» حاکی از این است که اثرات منفی ویروس کرونا حتی در آینده وخیمتر نیز خواهد شد. از میان ۱۰۰ شرکت بینالمللی که در شاخص اقتصادی جهانی «آنکتاد» مورد ارزیابی قرار گرفتهاند، بسیاری اعلام کردهاند مخارج سرمایهگذاری آنها در مناطق آلوده روندی رو به کاهش دارد. در این رابطه ۴۱ مورد از این شرکتها درخصوص وضعیت سوددهی خود وضعیت هشدار صادر کردهاند. این وضعیت سود برای سرمایهگذاری مجدد آنها را که یکی از مشتقات اصلی سرمایهگذاری مستقیم خارجی محسوب میشود، بهشدت تحتتاثیر قرار خواهد داد.براساس ارزیابیها بسیاری از هشدارها پیرامون وضعیت سوددهی شرکتهایی است که بهطور مستقیم با مشتریان در ارتباط هستند. در واقع این روند کاهشی سوددهی به خاطر تضعیف تقاضای این شرکتها بوده است. به عقیده کارشناسان انتظار میرود کاهش تقاضا اثرات مستقیم شدیدتری بر سود نسبت به تولید و اخلال زنجیره عرضه داشته باشد.بررسیهای جامعتر از ۵۰۰ شرکت برتر نیز نشان میدهد پیشبینی سوددهی این شرکتها برای سال مالی ۲۰۲۰ طی یک ماه گذشته بهدلیل شیوع ویروس کرونا بهطور میانگین ۹ درصد کاهش یافته است، ویروسی که تاکنون بیش از ۱۰۰ هزار نفر را مبتلا کرده و چند هزار نفر را به کام مرگ کشانده است. به گفته «آنکتاد» صنایع خودرویی با ضرر ۴۴ درصدی، هواپیمایی با کاهش ۴۲ درصدی و انرژی و مواد خام با ضرر ۱۳ درصدی بیشترین آسیب را از ویروس کرونا دیدهاند.
در این رابطه «آنکتاد» در ماه فوریه برآورد کرده بود جریان سرمایهگذاری مستقیم خارجی در سال ۲۰۱۹ روی سطح ۳۹/ ۱ هزار میلیارد دلار ایستاد. براساس آن برآورد پیشبینی شد سرمایهگذاری مستقیم خارجی جهان در سالجاری افزایش ۵ درصدی را تجربه کند. با این حال ارزیابیهای جدید این سازمان نشان میدهد در صورت شیوع گسترده ویروس کرونا و ادامه یافتن آن در ادامه سال، جریان سرمایهگذاری مستقیم خارجی با شدیدترین آسیب از زمان بحران مالی ۲۰۰۸ مواجه خواهد شد. جیمز ژان، رئیس بخش سرمایهگذاری و کسبوکار این سازمان در این رابطه میگوید شرق آسیا بیشترین آسیب را از این وضعیت میبیند. او میگوید: «چین دومین کشور بزرگ پذیرنده جریان سرمایهگذاری مستقیم خارجی جهان است، بنابراین از این کاهش بیشترین آسیب را متحمل خواهد شد.»
در عین حال، با شیوع کرونا سازمانهای بینالمللی اقداماتی را برای محافظت از کارکنان خود در دستور کار قرار دادهاند که در این زمینه میتوان به تجربه فائو اشاره کرد.«سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو)» طی ۵ هفته گذشته برای حفاظت از کارکنان خود و خانوادههای آنها در برابر ویروس جدید کرونا موسوم به «کووید-۱۹» مجموعهای از اقدامات پیشگیرانه را در دستور کار قرار داده است. براساس خبری که در وبگاه این سازمان منتشر شده، این اقدامات در هماهنگی با دستورالعملها و پروتکلهای تنظیمشده توسط «سازمان بهداشت جهانی» و همچنین دولت ایتالیا بوده است. آخرین اقدام که توسط کیو دونگیو، رئیس این سازمان اجرا شد، دورکاری از خانه و ارتباط اینترنتی با سازمان بوده است. این اقدام بهدنبال اعلامیه واتیکان درخصوص مثبت شدن تست کرونای یکی از کارکنان در کنفرانس «آکادمی زندگی اسقف اعظم» که در تاریخ ۲۶ تا ۲۸ فوریه در رم برگزار میشد، صورت گرفته است. براساس دستورالعملهای «سازمان بهداشت جهانی» دبیرکل فائو به همراه هفت تن از کارکنان او که در این کنفرانس حضور داشتند برای مدت ۱۴ روز در خانه قرنطینه خواهند بود و کارهای خود را بهصورت غیرحضوری انجام خواهند داد. در این رابطه دمای بدن و وضعیت سلامت آنها توسط تیم پزشکی فائو بهطور روزانه رصد میشود.
به گزارش گروه اقتصاد بینالملل روزنامه «دنیایاقتصاد»، در هفتههای اخیر فائو بهصورت فعال تحولات ناشی از شیوع ویروس جدید کرونا را زیر نظر داشته است. بر این اساس از آغاز ماه فوریه، دستورالعملی به اجرا گذاشته شده که طبق آن برای کارکنانی که از نواحی در معرض خطر ویروس کرونا بازمیگردند دوره دورکاری ۱۴ روزه و قرنطینه در خانه در نظر گرفته میشود. از دو هفته گذشته که شیوع این ویروس در ایتالیا آغاز شد، «سازمان غذا و کشاورزی مللمتحد» که مقر آن در رم ایتالیا است، با جلسات منظم با مراجع ایتالیایی، وضعیت را بهصورت روزانه رصد کرده است. برای مثال از هفته آخر ماه فوریه این سازمان از مشارکتکنندگان در کنفرانس بینالمللی متخصصان تنوعزیستی بیش از هزار تست تشخیصی کرونا گرفت. با حمایتهای صلیب سرخ ایتالیا، این ارزیابیها برای تمام کارکنان و بازدیدکنندگانمان انجام شد. به ادعای سازمان، تا این لحظه هیچ جای نگرانی درخصوص ابتلای کارکنان این سازمان به ویروس کرونا وجود ندارد.
همزمان برنامههای نشست، گردهمایی، کارگاهها، بازدیدهای گروهی و نمایش فیلم این سازمان که برای اواخر فوریه و ماه مارس برنامهریزی شده بود لغو شده یا به تعویق افتاده است. برنامهای که قرار بود روز جمعه به مناسبت روز جهانی زن برگزار شود نیز بهصورت مجازی برگزار شد. فائو همچنین به کارکنان خود پیشنهاد کرده است فاصله اجتماعی خود را در فضاهای این سازمان حفظ کنند. از آن زمان حضور در کافهتریاها بهطور قابلتوجهی کاهش یافته است. فروشندگان و تامینکنندگان خدمات نیز اقدامات احتیاطی لازم را در این شرایط بهکار میگیرند. بهعلاوه دستورالعملهایی به ادارات این سازمان در نقاط مختلف دنیا ابلاغ شده است تا سفرهای برنامهریزی خود را مورد بررسی قرار دهند و محدودیتهای ضروری را برای حفظ سلامت افراد اجرایی کنند.این سازمان همچنین تداوم توافقات اقتصادی خود را مورد ارزیابی قرار میدهد. با توجه به برنامه موفق به اجرا گذشته در هفته گذشته مبنی بر دورکاری با ارتباط اینترنتی، این امکان فراهم شده است تا روزانه حدود نیمی از کارکنان این سازمان بتوانند دورکاری کنند، وضعیتی که البته در آن ارائه خدمات و عملکرد مطلوب سازمان تضمین شده است. بهعلاوه با توجه به تعطیلی مدارس در هفته گذشته، کارکنانی که والدین دانشآموزان هستند، علاوه بر ماندن در خانه و دورکاری، زمان کافی را برای مراقبتهای فرزندان خود بهدست آوردهاند. با توجه به شیوع گسترده ویروس کرونا در ایتالیا و سایر نقاط جهان، فائو شرایط را به دقت زیر نظر دارد.