آخرین تحولات بورس تهران زیر ذرهبین
به گزارش اقتصادنیوز همایون دارابی خبرنگار حوزه بورس در این باره نوشت: هفتهای که در آن شاخص کل توانست با ثبت رشد بیش از ۱۸درصدی که در تاریخ معاملات این بازار بینظیر بود، به سطح ۹۰۰هزار واحد نزدیک شود. در عین حال در سومین عرضه اولیه سال ۹۹ بازار سهام، رکورد مشارکتکنندگان ارتقا پیدا کرد. خالص خرید هفتگی معاملهگران خرد نیز با ثبت رقم حدود ۵۸۰۰ میلیارد تومان به رکوردی جدید دست یافت. تمامی این رکوردهای جدید در دورهای ثبت میشود که تمام نگاهها در سطح اقتصادی و ملی به سمت بازار سرمایه چرخیده است.
اوج این توجه هفته گذشته در ابلاغیه مقام معظم رهبری در مورد آزادسازی سهام عدالت رخ داد که در آن معظم له در فرمانی شورایعالی بورس را موظف به تدوین راهکاری اجرایی درخصوص آزادسازی سهام عدالت و اجرای آن توسط تمامی دستگاههای اجرایی کردند. از اینرو درحالحاضر بحث سهام عدالت و همچنین عرضه سهام دولتی از طریق ETFها به دو مساله مهم برای بازار سرمایه تبدیل شده است. هر چند بازار سرمایه توانسته در خلال سال گذشته به بلوغی بیسابقه در زمینه میزان مشارکت عمومی و ارزش معاملات دست یابد، اما همچنان برخی فعالان بازار از نگرانیهای خود درخصوص فشار خروج احتمالی نقدینگی ناشی از عرضه سهام عدالت و صندوقهای قابل معامله دولتی سخن میگویند. این گروه ضمن مثبت تلقی کردن تحولات پیشرو، خواهان طمانینه و اجرای پله پله تصمیمات یاد شده هستند. از دیدگاه این گروه، بازار سرمایه هر چند با ورود نقدینگی قابل ملاحظهای مواجه است، اما هنوز پایداری کافی را شاهد نیست و با نبود ابزارهای مناسب احتمال دارد در صورت بروز تنش غیرمنتظره شاهد خروج این نقدینگی تازهکار از بازار باشیم. از این رو گروه مذکور خواهان پیشبینی راهکارهایی هستند که مانع از خروج سریع نقدینگی از بازار شود.
در این شرایط بازار سهام سرمست از ورود نقدینگی و نبود رقیب در بازارهای موازی شاهد ادامه رشد قیمتها است. در هفته گذشته میزان افزایش شاخص کل بورس از ابتدای سال از ۷۱درصد فراتر رفت که رقم بیسابقهای برای ۴۰ روز است. هفته گذشته معاملهگران شاهد بهبود فضای کلی اقتصاد جهانی نیز بودند. انتشار خبرهایی در مورد تایید روشهای درمانی کرونا موجب خوشبینی در مورد پایان قریبالوقوع بحران کرونا شده است که میتواند اقتصاد جهانی را مجددا به مسیر سابق بازگرداند.
در صحنه بازار جهانی قیمت هر بشکه نفت برنت تا ظهر روز جمعه (ساعت ۱۳) به کانال ۲۶ دلار بازگشت. بهای سه فلز مس و روی و سرب نیز به ترتیب ۵هزار و ۱۰۰دلار، یک هزار و ۹۱۱دلار و یک هزار و ۶۰۸دلار گزارش شده است. در بازار سهام روز چهارشنبه معاملهگران شاهد عرضه اولیه نماد شیر پاستوریزه پگاه گیلان بودند که این عرضه با استقبال معاملهگران مواجه شد. تقاضا بالای خرید و مشارکت دو میلیون و ۳۵۷ هزار و ۳۲۰ کد معاملاتی در سقف قیمتی «غگیلا» در نهایت باعث شد تا به هر فرد متقاضی حداکثر ۱۵سهم تعلق یابد.
در میان خبرهای اثرگذار در گروه بانکی مدیرعامل بانک صادرات ایران از عرضه اولیه دو زیرمجموعه این بانک در سالجاری خبر داد و به ارائه توضیحاتی درخصوص علت رشد ۹۸ درصدی سهام و اثر کاهش سود بانکی بر این صنعت پرداخت. حجتالله صیدی عنوان کرد: گروه مالی سپهر صادرات در نیمه راه ورود به بازار سهام قرار دارد و حدود ۵۰ درصد امور پذیرش آن صورت گرفته است. در عین حال عرضه اولیه سهام تامین سرمایه سپهر صادرات نیز در دستور کار قرار دارد. صیدی همچنین درخصوص علت رشد ۵/ ۹۸ درصدی قیمت هر سهم «وبصادر» توضیح داد و گفت: این سهم همانند دیگر بانکهای بورسی به ارزشهای واقعی خود نزدیک میشود. اکنون بانک صادرات ایران با بیش از ۲۳۰ هزار میلیارد تومان سپرده و حدود ۳۰۰ هزار میلیارد تومان دارایی دارای ارزش روز بازار ۲۲ هزار میلیارد تومانی است و جا دارد به ارزش ذاتی برسد.
مدیرعامل بانک صادرات ایران درباره اثر کاهش سود بانکی بر این صنعت نیز گفت: سود سپردهها کاهش پیدا نکرده و همان سودهای مصوب شورای پول و اعتبار است که در بعضی موارد رعایت نمیشد. در جلسه اخیر شورای هماهنگی بانکها مقرر شد نظامبخشی بر سود بانکی صورت گیرد. بنابراین اثری بر سودآوری بانک نخواهد داشت، ضمن اینکه انتشار اوراق گواهی سپرده با سود ۱۸ درصد هم به رسمیت شناخته شده که در صورت درخواست تامین مالی بیشتر، اوراق سپرده آن را ممکن میکند.
در گروه بانکی همچنین بانک تجارت در کنفرانس اطلاعرسانی خود اعلام کرد که وضعیت ارزی بانک در پایان سال۹۸ مبلغ ۹۶۸ میلیون دلار است. همچنین خالص ارزش روز داراییهای شرکت سرمایهگذاری ایرانیان در اسفند ۹۸ مبلغ ۰۷/ ۲ هزار میلیارد تومان است، ضمن آنکه حاشیه سود سپردهها و تسهیلات ریالی در سال ۹۸ حدود یک درصد بوده و برای سال ۹۹ انتظار بهبود آن را دارد. سهم این بانک از نقدینگی کشور حدود ۳/ ۷ درصد و مانده مطالبات بانک از دولت در پایان سال ۹۸ مبلغ ۸/ ۴۶ هزار میلیارد تومان است.
در گروه واسطهگری مالی، سرمایهگذاری بوعلی از واگذاری سهام شرکت تولید نیروی برق دماوند در بازار دوم معاملات فرابورس و اثر سود این فروش خبر داد. سعید باقرزاده، مدیرعامل «وبوعلی» اعلام کرد: ۱۱ میلیون و ۲۴۱ هزار و ۶۸ سهم شرکت تولید نیروی برق دماوند در بازار دوم معاملات فرابورس بهصورت خردهفروشی با قیمت خالص ۷۰۹۲۴ ریال در روز سهشنبه ۹ اردیبهشت واگذار شده که بهای تمام شده هر سهم ۱۲۷۷۳ ریال، مبلغ کل خالص ۷/ ۷۹ میلیارد تومان، سود خالص ۳/ ۶۵ میلیارد تومان و سود خالص به ازای هر سهم ۴۰۹ ریال از آثار سود این فروش محسوب میشود.
در گروه سیمانی، دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان از رشد ۳۲ درصدی صادرات سیمان و کلینکر در سال گذشته خبر داد و با اشاره به اینکه سال ۹۸ برای صنعت سیمان همراه با رشد تولید، مصرف و صادرات بوده اظهار کرد: در سال گذشته ۶۰ میلیون و ۳۰۰ هزار تن سیمان تولید شد و صادرات سیمان و کلینکر رشد ۳۲ درصدی داشت. عبدالرضا شیخان افزود: اعمال افزایش قیمت در تیرماه سال گذشته موجب شد شرکتهای تولیدی از حاشیه زیان خارج شده و بدون تعدیل نیروها به فعالیت ادامه دهند. وی ادامه داد: در سال گذشته ۶۶ میلیون تن کلینکر تولید شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹/ ۶ درصد رشد داشته و ۱۰میلیون و ۸۰۰ هزار تن از آن به عراق، کویت، کشورهای حاشیه خلیجفارس، چین، بنگلادش، هند و آسیای میانه صادر شد.
در این گروه سیمان خاش با ارسال اطلاعیه شفافسازی روی سامانه کدال به تاثیرات کرونا بر این شرکت اشاره کرد. به گفته مدیرعامل این شرکت با توجه به بسته شدن تمامی مرزهای صادراتی زمینی پاکستان از اسفند ماه سال ۱۳۹۸، شرکت سیمان خاش جهت تحقق اهداف صادراتی خود با استفاده و برخورداری از پتانسیل حمل دریایی موجود در بندر چابهار، نسبت به جایگزین کردن بازارهای صادراتی جدید با بازار کشور فوقالذکر اقدام کرده و در همین راستا موفق به صادرات ۴۹ هزار و ۹۷۰ تن کلینکر در اسفند ماه سال قبل به امارات شده است. این روند در سالجاری نیز ادامه داشته و هم اکنون ۵۰ هزار تن کلینکر صادراتی (High Quality) به این بندر حمل شده و آماده بارگیری است.
سیمان دشتستان نیز اعلام کرد با توجه به بسته شدن صادرات به کویت، «سدشت» جهت تحقق اهداف صادراتی خود با استفاده و برخورداری از پتانسیل حمل دریایی موجود در بندر بوشهر و جزیره نگین، نسبت به صادر کردن محصولات خود به عراق اقدام کرده و در همین راستا موفق به صادرات ۴۰ هزار و ۱۲۲ تن کلینکر در اسفندماه سال قبل به این کشور شده است. این روند در سالجاری نیز ادامه داشته و تا تاریخ تهیه نامه ۲۵ هزار و ۹۹۵ تن کلینکر به این کشور صادر شده است.
در گروه خودرویی مدیر مهندسی محصول پارسخودرو، از افزایش حجم داخلیسازی برخی خودروهای خود خبر داد و گفت: از آذرماه گذشته، پارسخودرو وارد فاز دوم تعمیق ساخت قطعات شد و با استفاده از پنج تیم تخصصی و همکاری با شرکتهای سازه گستر، مگاموتور و قطعهسازان کشور، نهضت داخلیسازی را ادامه داد. پژمان شادچهره افزود: تا پایان آذرماه ۹۸، عمق داخلیسازی برخی محصولات به مرز ۳۰ درصد رسید. در نتیجه این تلاشها توانستیم عمق ساخت داخل برخی محصولات را به مرز ۴۰ درصد برسانیم و صرفهجویی ارزی مناسبی را برای شرکت حاصل کنیم.
در این گروه همچنین مدیرعامل گروه صنعتی ایرانخودرو از عرضه ۱۲ هزار دستگاه انواع خودروهای تجاری و سنگین در سالجاری خبر داد و عنوان کرد: این تعداد در سال ۱۴۰۰ نیز به ۲۳ هزار دستگاه افزایش خواهد یافت. فرشاد مقیمی تولید موتور ۳۵۵ دیزل با استانداردهای یورو۵ برای دستیابی به محیطزیست سبز را یکی از نیازمندیهای مهم صنعت حملونقل کشور خواند و گفت: این موتور با همت و توان مهندسی داخلی رونمایی شده و بهزودی به تولید انبوه خواهد رسید. خودروهای مجهز به این موتور نیز در ایران خودرو دیزل درحال آمادهسازی برای فروش است. وی همچنین از عرضه کشنده ۲ هزار و ۶۳۰ ظرف کمتر از دوماه آینده خبر داد و گفت: نمونه اولیه این کشنده با موتور ۳۵۵ تولید شده که در آینده با موتور ۴۵۷ توسعه خواهیم داد.