بازیگر جدید بازار طلا
طبق گزارش هفته گذشته صندوق بینالمللی پول، چشمانداز اقتصادی جهان از آنچه این نهاد بینالمللی پیشبینی میکرد تصویری ناخوشایندتر است. در حالی که IMF در گزارش قبلی خود از چشمانداز اقتصادی سال جاری میلادی پیشبینی کرده بود که اقتصاد جهان تا پایان سال ۳ درصد منقبض میشود، در تازهترین گزارش خود حجم انقباض اقتصاد جهان را تا پایان سال میلادی ۹/ ۴ درصد تخمین زد. آینده مخدوش اقتصاد در کنار نگرانی از شیوع موج جدیدی از همهگیری کرونا دو عامل تاثیرگذار در افزایش قیمت طلا در روزهای گذشته بوده است. این در حالی است که افزایش ارزش دلار آمریکا، تا حد زیادی افزایش ارزش فلز زرد را محدود کرده است.
افزایش ارزش دلار
تحلیلگران معتقدند در صورتی که طلا بتواند یک هفته متلاطم دیگر را پشت سر بگذارد، دستیابی این فلز ارزشمند به مرز ۱۸۰۰ دلاری دور از دسترس نیست. در حالی که افزایش نااطمینانیهای اقتصادی موجود در بازار سبب افزایش تقاضا برای داراییهای امن شده است، اما افزایش قدرت دلار آمریکا، افزایش ارزش طلا را محدود کرده است. دلار که در هفتههای گذشته تا کف قیمتی ۷۲/ ۹۵ واحد نیز رفته بود، اکنون به ۴۳/ ۹۷ واحدی رسیده است. با این وجود هنوز مهمترین عامل مورد توجه معاملهگران افزایش موارد ابتلای جدید به ویروس کرونا است. فقط در روز پنجشنبه حدود ۴۰ هزار نفر افراد جدید به این ویروس مبتلا شدند، که این بیشترین افزایش روزانه مبتلایان در ایالات متحده از آغاز شیوع پاندمی بوده است. نگرانیها از تاثیرات اقتصادی موج دوم کرونا بر اقتصاد آمریکا سبب موج جدیدی از فروش در بازارهای سهام آمریکا شد؛ بهطوریکه در روز جمعه، شاخص داوجونز بیش از ۸۴/ ۰ درصد معادل ۷۳۰ واحد سقوط کرد.
بازیگر جدید بازارها
از سوی دیگر کمکم پای بازیگر جدیدی به بازارها باز خواهد شد. انتخابات ریاستجمهوری آمریکا هر روز بیشتر بر صدر اخبار قرار میگیرد و معاملهگران از این به بعد باید تاثیرات این اتفاق بر بازارها را در معاملات خود لحاظ کنند. اِورت میلمن کارشناس فلزات گرانبها در Gainesville Coins در این باره گفت ما در حال نزدیک شدن به فصل انتخابات ریاستجمهوری آمریکا هستیم و من برای اولین بار این موضوع را مشاهده میکنم که بازارها در حال واکنش نشان دادن به نتیجه نظرسنجیها هستند. به عقیده این کارشناس اگر صندلی اصلی کاخ سفید دچار جابهجایی شود، بازار طلا با تکانههای بزرگی روبهرو خواهد شد. آخرین دادهها نشان میدهد جو بایدن از رقیب جمهوریخواه خود دونالد ترامپ در نظرسنجیها پیشی گرفته است. محبوبیت دونالد ترامپ در ماههای اخیر تحت تاثیر دو عامل کاهش پیدا کرده است. از سویی مرگ جورج فلوید باعث به راه افتادن تظاهرات سراسری در آمریکا شد و از سوی دیگر افکار عمومی آمریکا بر این باورند که ترامپ نتوانسته است به خوبی بحران کرونا را کنترل کند. افزایش تعداد مبتلایان جدید در ایالتهای جنوبی و غربی در ایالات متحده سبب نارضایتی شهروندان آمریکایی از عملکرد دولت ترامپ در کنترل کرونا شده است. پائول اشورث رئیس بخش اقتصاد آمریکای شمالی در Capital Economics درباره نقش انتخابات ریاستجمهوری در بازارها گفت هنوز بسیار زود است که بتوان نتیجه انتخابات را پیشبینی کرد. پیروزی بایدن در انتخابات به همراه پیروزی حزب دموکرات در مجلس سنا میتواند خبر بدی برای بازارهای سهام باشد به این علت که با روی کار آمدن دموکراتها میتوان انتظار افزایش مجدد نرخ مالیات شرکتها را داشت. با این وجود برای تغییرات بزرگ در قوانین مالیاتی دموکراتها کار بسیار سختی پیشرو دارند.