در نشست با اعضای اتاق تهران مطرح شد

مفتاح «فتاح» برای حذف یارانه ثروتمندان

کدخبر: ۱۸۶۶۵۵
یارانه‌بگیران نقدی چه کسانی هستند؟ آیا تمام افرادی که درحال‌حاضر این یارانه را دریافت می‌کنند، نیازمند هستند؟ تاکنون دولت چندین بار تصمیم به ساماندهی یارانه‌بگیران نقدی گرفته است. حدود یک ماه پیش هم رئیس سازمان برنامه و بودجه از یک طرح جدید در حوزه هدفمند کردن یارانه‌ها پرده برداشت. محمدباقر نوبخت از طرح استانی کردن شناسایی ثروتمندان سخن گفت.
مفتاح «فتاح» برای حذف یارانه ثروتمندان

به گزارش اقتصادنیوز ، ایده‌ای که طرح آن تهیه شده و منتظر سنجش از سوی دولت است. در طرح جدید، شناسایی به مسوولان و مدیران محلی سپرده می‌شود. استاندار، بخشدار، فرماندار و دهیار مجریان طرح جدید خواهند بود.

طرح جدید قصد دارد تا با کوچک کردن جامعه هدف خود، شناسایی را به شیوه مناسب‌تر انجام دهد. اما این بار فعالان بخش‌خصوصی هم پیشنهادی را برای غربال یارانه‌بگیران مطرح کردند و براساس آن، خواستار نقش آفرینی کمیته امداد امام خمینی(ره) در زمینه شناسایی و هدایت یارانه‌ها به افراد کم‌بضاعت و توانمند شدند. به گفته آنها، یارانه‌ها باید به دهک‌های پایین جامعه تخصیص داده شود و افراد توانمند از دریافت یارانه نقدی حذف شوند.

این اظهار نظرات درحالی روز گذشته در نشست هیات نمایندگان اتاق تهران مطرح شد که رئیس کمیته امداد امام خمینی(ره) هم در این نشست حضور داشت و در پاسخ به آنها از رایزنی‌هایی سخن گفت که با رئیس‌جمهوری داشته است. پرویز فتاح گفت که به حسن روحانی این پیشنهاد را داده و گفته تبعات قطع یارانه را می‌پذیرد. اما درباره اینکه نتیجه مذاکراتشان چه بوده، صحبتی نکرد. او در بخش دیگری از سخنان خود ریشه افزایش فقر در کشور را اقتصاد بیمار دانست و نشانه‌های این بیماری را فزونی واردات، قاچاق کالا و نرخ‌های بالای سودهای بانکی اعلام کرد.

در بخش دیگر این نشست، مباحث روز اقتصادی نیز توسط رئیس اتاق تهران مورد بررسی قرار گرفت. مسعود خوانساری ضمن اشاره به بی‌اثربودن سخنرانی اخیر رئیس‌جمهوری آمریکا در بازارها، خواستار آن شد که حل سه چالش اقتصادی کشور در دستور کار قرار بگیرد تا بیم ایجاد نوسان در بازارها با هر اتفاقی، از بین برود. به گفته رئیس پارلمان اقتصاد پایتخت، حرکت به سمت تک‌نرخی شدن ارز، اصلاح نظام بانکی و بهبود فضای کسب‌وکار می‌تواند مانع از این نوسانات شود.

پرویز فتاح، رئیس کمیته امداد امام خمینی(ره) با حضور در اتاق بازرگانی تهران، ریشه‌های فقر در ایران را اقتصاد بیمار دانست. او با بیان اینکه تاریخ را ثروتمندان نساختند، ‌بلکه فقرا ساخته‌اند، گفت: باید نگاهمان را به طبقه فقیر عوض کنیم؛ نگاه ترحمی خوب نیست. دستگیری به این معنی است که آنها را بلند کنیم. بنابراین باید به فکر توانمند ساختن فقرا باشیم.  او عنوان کرد: ما می‌خواهیم با اصول علمی حرکت کنیم. فقر یک بیماری است؛ یک دشمن است و باید این دشمن را با درایت و تدبیر و با سلاح خودش از بین ببریم. من دقیقا اعتقاد دارم که باید به ریشه‌ها بپردازیم. نباید به طبقه فقیر به چشم آسیب نگاه کرد. بعضی از این افراد، نخبه هستند. همین امسال ۱۵۰ نفر از رتبه‌های زیر ۱۰۰۰ کنکور سراسری تحت پوشش کمیته امداد بودند.

هفته گذشته به مجلس شورای اسلامی رفتم. یکی از نمایندگان مرا به گوشه‌ای برد و گفت که نمی‌توانستم جلوی بقیه این را بگویم؛ اما من یتیم بودم و  تحت پوشش کمیته امداد قرار داشتم. الان نماینده مجلس هستم. رئیس کمیته امداد امام خمینی(ره) با اشاره به ۳۳۰ هزار دانش‌آموز و ۷۲ هزار دانشجو تحت پوشش این کمیته عنوان کرد: امداد ما امروز امداد سنتی نیست که نان و آرد به مردم بدهد. امداد ما یک امداد فنی با نگاه علمی است. اگر به فقر رسیدگی نشود به آسیب تبدیل می‌شود.

کار ما در کمیته امداد پیشگیری است.  فتاح در ادامه به موضوع سلامت افراد تحت پوشش این کمیته پرداخت و گفت: ما زیر بار طرح سلامت نرفتیم. خودمان بیمه پایه داریم و دفترچه بیمه صادر کردیم. تمام افراد تحت پوشش ما بیمه درمان و تکمیلی دارند. فرانشیز آنها را می‌دهیم. سال گذشته ۴۰۰ میلیارد تومان برای درمان خرج کردیم.  او با بیان اینکه ۱۷۵ هزار یتیم تحت پوشش داریم، اظهار کرد: به مردم اعلام کردیم که حامی آنها شوید. یک میلیون حامی آمدند. درحال‌ حاضر هر یتیم ما بیش از ۵ تا ۶ حامی دارد. درحال‌حاضر یتیم بدون حامی در کشور وجود ندارد. ما فرامذهبی، فراقومی و فراجناحی عمل می‌کنیم. او افزود: شرکتی بوده که ۱۵ سال قبل با ۱۵ یتیم کار خود را شروع کرده و امروز این تعداد به ۱۰ هزار یتیم رسیده است. کمک کردن به فقرا و یتیمان ضرر نیست. بلکه سود است و بر می‌گردد.

رئیس کمیته امداد امام خمینی(ره) با اشاره به تهیه مسکن برای افراد تحت پوشش این کمیته نیز گفت: در بدو ورودم به کمیته متوجه شدم که ۱۵۰ هزار نفر از افراد تحت پوشش ما خانه ندارند. آن زمان گفتم که طی ۴ سال باید برای همه آنها خانه بسازیم. ما که توانسته‌ایم کارهای بزرگی مانند سد‌سازی و نیروگاه‌سازی را انجام بدهیم، نمی‌توانیم خانه ۶۰ متری بسازیم؟ اگر نتوانیم باید برویم مدرکمان را پاره کنیم. این کار شدنی است.

به گفته فتاح، فقر در کشور ما قابل حذف است و باید ریشه‌ای حل شود. درحال‌حاضر وسعت فقر زیاد شده؛ زیرا اقتصاد ما بیمار و فقرزا است. وقتی در کشور قاچاق هست یعنی فقر تولید می‌شود. وقتی واردات بر صادرات تفوق دارد، یعنی ایرانی بیکار می‌ماند و چینی و کره‌ای برای ما کار می‌کنند. وقتی سود بانکی بالاست یعنی فقر تولید می‌شود. دولت هم فقیر است. ما همین ماه نمی‌توانستیم حقوق برخی از پرسنل را پرداخت کنیم. قیمت نفت هم پایین است. اما اگر بخواهیم این موضوع را حل کنیم باید راه اقتصاد مقاومتی را در پیش بگیریم.

او به یارانه‌ها نیز اشاره کرد و گفت: من با آقای روحانی صحبت کردم گفتم از چه می‌ترسید که یارانه را قطع نمی‌کنید. شما که رای آورده‌اید. دوره بعد هم که نیستید. یارانه را قطع کنید. من مسوولیتش را می‌پذیرم. کارهای بزرگ انجام دادن فحش خوری هم دارد؛ اشکالی هم ندارد؛ می‌گذرد. شما بگویید هر کسی که نیازمند است به کمیته امداد برود. شما ۴۰ هزار میلیارد تومان را بابت یارانه می‌دهید.

اگر نصف یارانه‌بگیران هم حذف شوند، می‌شود ۲۰ هزار میلیارد تومان. فتاح در مورد قاچاق نیز عنوان کرد: آن موقع که می‌خواهیم قدرتمان را به رخ دنیا بکشیم، می‌گوییم دو نفر داعشی شبانه به روستاهای کرمانشاه آمده بودند و قایم شده بودند؛ ما رفتیم آنها را گرفتیم. او افزود: شما که این توانمندی را دارید روز روشن نمی‌توانید جلوی کانتینرها و میلیون‌ها تن کالای قاچاق را بگیرید؟ آیا کسی از شما این بهانه را می‌پذیرد؟

رئیس کمیته امداد امام خمینی(ره) همچنین به میزان تخصیص وام‌های اشتغال به افراد تحت پوشش اشاره کرد و گفت: پارسال در بودجه هزار میلیارد تومان برای وام اشتغال به کمیته تخصیص دادند. سقف وام‌ها هم ۱۵ میلیون تومان برای هر نفر بود. ما توانستیم ۱۱۰۰ میلیارد تومان منابع جذب کنیم.  او به شوخی گفت: خودم به بانک‌ها مراجعه کردم و گفتم که کمک کنید. شما که بقیه را بیچاره کردید. بیایید این کار خیر را انجام بدهید؛ شاید آن گناهان و آن چند هزار میلیارد تومانی که دادید بقیه خوردند و بردند و به ریش‌تان می‌خندند، پاک شود.

اما انصافا بانک‌ها با ما همکاری کردند. غیر از این، ما ۳۰۰ میلیارد تومان هم خودمان از طرف کمیته گذاشتیم و مبلغ به ۱۴۰۰ میلیارد تومان رسید و توانستیم به ۱۰۰ هزار نفر وام اشتغال بدهیم. از این رو سال گذشته ۱۰ درصد از آمار افراد تحت پوشش کمیته امداد برای اولین بار کم شده است. امسال هم به دلیل عملکرد سال گذشته مان، سهم ما از بودجه ۲۱۰۰ میلیارد تومان شد. خود ما هم می‌خواهیم پول بیشتری بگذاریم. یعنی هدف ما این است که بتوانیم به بیش از ۱۵۰ هزار نفر وام بدهیم.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید