شمار قربانیان ایدز در ایران
به گزارش ایسنا، دکتر مسعود مردانی درباره آخرین آمار مبتلایان به ایدز در سال ۹۵ گفت: تا پایان خردادماه سال جاری، در نظام جامع مدیریت دادههای الکترونیک اچ آی وی کشور که در وزارت بهداشت مستقر است، در مجموع ۳۲ هزار و ۶۷۰ نفر مبتلا به اچ آی وی درسیستم رجیستری کشور، شناسایی، ثبت و گزارش شدهاند. از این تعداد ۸۴ درصد را مردان و ۱۶ درصد را زنان تشکیل میدهند. همچنین با استناد به این آمار، ۵۴ درصد موارد ثبت شده نیز در گروه سنی ۲۱ تا ۳۵ سال قرار دارند که نشان میدهد بیش از ۵۰ درصد موارد ابتلا به اچ آی وی/ ایدز در سنین جوانی رخ میدهد؛ سنی که فرد از نظر مقاربت جنسی فعال است.
وی ادامه داد: بر اساس این نظام گزارش دهی، از تمام موارد شناخته شدهای که ثبت شدهاند، ۸هزار و ۳۱۱ نفر تا امروز فوت کردهاند و ۱۱ هزار و ۶۹۴ نفر نیز به مرحله چهارم که همان بیماری ایدز است، رسیدهاند. ایدز، مرحله پیشرفته بیماری است و اگر درمان نشود، بیمار دچار عفونتهای فرصت طلب، سرطانها و در نهایت مرگ میشود.
عضو کمیته کشوری ایدز، در خصوص سهم راههای مختلف ابتلا به ایدز نیز توضیح داد و گفت: از سال ۶۸ که اولین مورد ابتلا به این بیماری گزارش شد و به دنبال استفاده از فرآوردههای خونی آلوده که از کشور فرانسه به ایران آمده بود، یکی از علل ابتلا به بیماری، تزریق با وسایل مشترک بوده است که رقم آن ۶۸.۲ درصد اعلام شد. همچنین رابطه جنسی با ۱۸.۵ درصد و انتقال از مادر به کودک با ۱.۵ درصد در انتقال این بیماری سهیم بودهاند.
به گفته مردانی، ۱۱ درصد علل ابتلا نیز نامشخصی بود اما، تصور میشود که این تعداد به احتمال زیاد از راه مقاربت جنسی مبتلا شدهاند، اما به علت حفظ آبرو و مسائل فرهنگی که در کشور وجود دارد، آن را کتمان میکنند.
مردانی با تاکید براینکه شایعترین راه انتقال اچ آی وی/ ایدز در دنیا، مقاربت جنسی است، افزود: راه انتقال ۰.۸ درصد از این موارد نیز فرآوردههای خونی بوده است که این موارد در سالهای جدید اتفاق نیفتاده است؛ چرا در سالهای پیش از اجرای سیاست پالایش صد در صدی خون توسط سازمان انتقال خون، آزمایشگاهها روش دقیق شناسایی موارد انتقال اچ آی وی و تست خون را نداشتند و در آن موقع عدهای از هموطنان از این راه به این بیماری گرفتار شدند.
عضو کمیته کشوری ایدز، با تاکید بر این که الگو و درصد انتقال بیماری در مردان و زنان تغییر کرده است، افزود: از کل موارد گزارش شده در سه ماه اول سال جاری، ۳۴ درصد موارد ثبت شده را زنان و ۶۶ درصد را مردان تشکیل میدهند. همچنین راه احتمالی انتقال در ۳۴ درصد موارد اعتیاد تزریقی بوده است، در صورتی که ۴۲ درصد مربوط به رابطه جنسی بوده است؛ این یعنی استفاده از مواد اعتیاد آور و سرنگ مشترک که در دهه قبل شایعترین راه انتقال این ویروس بوده است، امروز جای خود را به رابطه جنسی داده است.