دلایل تلف شدن پرندگان در کشور !

کدخبر: ۱۶۸۱۵۱
از طرفی آمار گونه‌های شناخته شده پرندگان در حال افزایش است به‌طوری که در ایران سال 1352، تعداد 485 گونه پرنده شناخته شده بود اما در شرایط فعلی این تعداد به 537 گونه رسیده که از این میان سه‌چهارم آن مهاجر هستند، اما نه‌تنها در ایران هیچ استانداردی برای مقابله با از بین رفتن این گونه‌ها وجود ندارد بلکه در سطح بین‌المللی هم هنوز سازوکاری برای حفاظت از آنها تدوین نشده است.

به گزارش سلامت نیوز، فرهیختگان نوشت: این در حالی است که از سال 2006 سازمان ملل «روز جهانی پرندگان مهاجر» را تاسیس کرد تا هر سال در تاریخ 10 می‌ برابر با 20 اردیبهشت، با یک شعار جهانی توجه جوامع به این موجودات جلب شود. اسماعیل کهرم، پرنده‌شناس و مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور، معتقد است هنوز هیچ ضوابط ملی و بین‌المللی برای حفاظت از پرندگان مهاجر تدوین نشده است. او درباره این موضوع به «فرهیختگان» می‌گوید: «با وجود اینکه در برخی کشورهای اروپایی مانند ایتالیا، سوئد، آلمان و نروژ تلاش‌هایی برای مقابله با کشتار پرندگان شده است اما هنوز هم در فصل شکار، پرندگان بسیاری قربانی شکارچیان می‌شوند، برای مثال در آمریکا دو میلیون و 500 هزار اردک به وسیله شکارچیان از بین می‌روند و در کشورهای عربی هم که هیچ استانداردی رعایت نمی‌شود. این در حالی است که زمستان هر سال 30 درصد پرندگان در سطح دنیا بر اثر کمبود منابع غذایی تلف می‌شوند و 10 تا 15 درصد هم در طول مسیر مهاجرت از بین می‌روند که تمامی این عوامل سبب شده تعداد پرندگان مهاجر در حال کاهش شدید باشد.»

چرا پرنده‌ها در ایران تلف می‌شوند؟

کهرم عوامل اصلی تلف شدن پرندگان مهاجر در ایران را دو عامل تخریب زیستگاه و شکار بی‌رویه دانست و افزود: «وقتی تالاب‌های پرندگان آب‌زی خشک می‌شود و جنگل‌ها که زیستگاه پرندگان جنگلی است از بین می‌رود، پرنده به کجا مهاجرت کند؟ از طرفی در مناطقی مانند فریدونکنار، قانون نقض می‌شود و تورهای هوایی در تمام تالاب‌های گیلان، مازندران و گلستان پهن و میلیون‌ها پرنده تلف می‌شود. بنابراین با وجود تخریب زیستگاه‌ها و شکار بی‌رویه نباید انتظار داشته باشیم شرایط پرندگان مهاجر مطلوب باشد. چند سالی می‌شود که تعداد هوبره، اردک سرسفید، عروس غاز و اردک مرمری که نمادهای حیات وحش ایران به شمار می‌رود کم شده است که این نشان می‌دهد باید فکری جدی کرد. حتی شیوع بیماری‌هایی مانند آنفلوآنزای پرندگان هم سبب توقف شکار نشد و در میانکاله هر 20 ثانیه یک گلوله به سمت پرندگان شلیک می‌شد.» مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست درباره تاثیر پرندگان بر اکوسیستم بیان کرد: «در بسیاری از کشورها از پرندگان به‌عنوان وسیله‌ای برای کمک به مزارع کشاورزی استفاده می‌شود چراکه پرندگان آفات کشاورزی را می‌خورند در ایران هم اگر از آنها به درستی حفاظت شود می‌توانند در حل معضل شته و آفت سن از آنها استفاده کرد، بنابراین پرنده‌ها با انواع رژیم غذایی برای طبیعت مفیدند که کاهش آنها مشکلات بسیار دیگری را ایجاد می‌کند.»

دولت مقابل شکارها ایستادگی کند

کهرم با بیان اینکه فعالان محیط‌زیست ایران عملکرد ضعیفی در حفاظت از گونه‌های پرندگان مهاجر داشته‌اند، بیان کرد: «دولت باید با قدرت مقابل شکارهای بی‌رویه و غیرمجاز ایستادگی کرده و قانون را اجرا کند. نیاز به تعامل بیشتر نیروی انتظامی با محیط‌بانان و سازمان محیط‌زیست در زمینه برخورد با شکارچیان به وضوح حس می‌شود و از طرف دیگر باید برنامه‌هایی برای آگاه‌سازی مردم نسبت به مزایای پرندگان برای مزارع و طبیعت تدوین شود تا جوامع محلی به آنها به چشم موجوداتی آسیب‌زننده برای مزارع نگاه نکنند.»

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید