دور تازه تنش میان ترکیه و آلمان / حمله اشتاین مایر به اردوغان
به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه خبری دویچه وله آلمان ، فضای روابط میان آلمان و ترکیه روز به روز تاریکتر و غبارآلودتر میشود. پس از اظهارات و اقدامات وزیر امور خارجه آلمان علیه ترکیه، فرانک والتر اشتاینمایر رئیسجمهوری آلمان نیز انتقادات تندی را علیه آنکارا مطرح کرد. اشتاینمایر که شنبهشب (22 ژوئیه/31 تیر) در گفتوگوی ویژه تابستانی شبکه تلویزیونی ZDF آلمان شرکت داشت، ، اردوغان، همتای ترکیه ای خود را متهم کرد که 'بسیاری از کسانی را که در دولت، با او و حزبش همکاری میکردند در سالهای اخیر تحت تعقیب قرار داده و دستگیر کرده و به زندان انداخته و دهانشان را بسته است'. او تصریح کرد: 'ما نمیتوانیم این را بپذیریم.'
رئیسجمهوری آلمان همچنین تاکید کرد که 'موضعگیری روشن و صریح' در قبال این اقدامات لازمه 'عزت نفس' کشور آلمان است.
اشتاینمایر در این گفتوگو همچنین از نامه زیگمار گابریل وزیر امور خارجه آلمان خطاب به ترکهای مقیم آلمان قدردانی و آن را یک اقدام خوب و به موقع توصیف کرد. گابریل سیاستمدار حزب سوسیال دمکرات آلمان در این نامه که روز شنبه در روزنامه بیلد به زبانهای آلمانی و ترکی منتشر شد خطاب به ترک تبارهای ساکن آلمان نوشت: 'صرف نظر از این که روابط میان ترکیه و آلمان تا چه حد دشوار باشد برای ما روشن است که شما، مردم ترکتبار در آلمان به ما تعلق دارید، چه گذرنامه آلمانی داشته یا نداشته باشید.'
بر اساس یک نظرسنجی روزنامه بیلد چاپ یکشنبه، 76 درصد مردم آلمان معتقدند که دولت این کشور تحت تاثیر اردوغان است و به اندازه کافی به سیاستهای او انتقاد نمیکند. تنها 12 درصد پرسششوندگان اینگونه فکر نمیکنند و 12 درصد دیگر نیز نظری ندادهاند.
** اردوغان دخالت در امور داخلی ترکیه را ممنوع اعلام کرد
از سوی دیگر ، رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری ترکیه امروز یکشنبه در آستانه سفر به عربستان سعودی هر گونه دخالت در رویدادهای داخلی ترکیه را ممنوع اعلام کرد. او ترکیه را کشوری 'دموکرات و مبتنی بر قوانین اجتماعی' دانست و تاکید کرد: 'هیچ کس حق ندارد در امور داخلی ترکیه دخالت کند'. اردوغان در عین حال بر 'دوستی استراتژیک' میان آلمان و ترکیه تاکید کرد و گفت: «هیچ قدمی نباید برداشته شود که بر این دوستی سایه اندازد.» رئیسجمهوری ترکیه بار دیگر بر مستقل بودن قوه قضائیه این کشور تاکید کرد و همچنین موضوع قرار گرفتن نام برخی شرکتهای آلمانی در فهرست تروریستی ترکیه را 'یک دروغ' خواند اما در عین حال برای چندمین بار آلمان را متهم کرد که تروریستهای فراری از ترکیه را به جای آنکه به ترکیه تحویل دهد، پناه میدهد.
به گزارش ایرنا ، تنش ها در روابط آلمان و ترکیه هفته گذشته در پی بازداشت بدون محاکمه چند فعال حقوق بشری از جمله 'پیتر اشتوتنر' شهروند آلمانی توسط دادگاهی در استانبول ، تشدید شد. زیگمار گابریل وزیر خارجه آلمان روز جمعه اعلام کرد در حال تغییر جهت سیاست برلین در قبال آنکارا است به علت 'افزایش خطر' برای آلمانی ها در سفر به ترکیه است.
وی یادآورشد که بر اساس این تغییرات، کمک های اقتصادی و ضمانت های صادراتی درمورد ترکیه مورد بازبینی قرار می گیرند . گابریل همچنین وعده داد که اتحادیه اروپا را در مورد کمک های تعهد شده به ترکیه تحت فشار بگذارد.