مونیز: باید در مسئله هسته‌ای کره شمالی از الگوی مذاکراتی ایران استفاده شود

کدخبر: ۱۸۲۲۸۰
وزیر انرژی سابق آمریکا در گفتگو با سی‌ان‌ان استفاده از الگوی مذاکرات هسته‌ای با ایران برای گفتگو با کره شمالی را خواستار شد.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از شبکه تلویزیونی سی‌ان‌ان، ارنست مونیز، وزیر سابق انرژی آمریکا، در گفتگو با این شبکه تصریح کرد از الگوی مذاکراتی ایران درباره کره شمالی استفاده شود.

او که در مذاکرات هسته‌ای ایران نقش مهمی ایفا کرد، مدعی شد: «ما باید بر مسیر مطرح شده برای عاری‌سازی کره شمالی از تسلیحات هسته‌ای متمرکز باشیم، اما صادقانه باید بگویم فکر نمی‌کنم این اتفاق سریع و به آسانی رخ بدهد. فکر نمی‌کنم تحریم‌ها به تنهایی بتوانند به چنین نتیجه‌ای منجر شود. تحریم‌ها در موارد دیگری همواره ثابت کرده است که مهم هستند. برای نمونه می‌توان به مورد ایران اشاره کرد که تحریم‌ها برای رسیدن به بحث‌های جدی، مهم بود. به نظرم، درباره کره شمالی نیز باید همین نگاه را داشت.»

وزیر سابق انرژی آمریکا افزود: «به نظرم، تحریم‌ها واقعا باید شدت پیدا کند تا کره شمالی را به موضع منطقی در مذاکرات برساند، اما در نهایت فکر نمی‌کنم بدون گفتگو‌های چندجانبه، تحریم راه حل باشد همانطور که درباره ایران اینطور بود. شاید بتوان از ساختاری مشابه (مسئله ایران) استفاده کرد و اینکه مذاکرات چندجانبه چگونه انجام شد، اما به نظر من، مهمترین مسئله این است که بحث‌ها باید فراتر از تسلیحات هسته‌ای باشد.

مونیزو اضافه کرد: به نظر من، در قضیه کره شمالی، تمرکز صرف بر تسلیحات هسته‌ای بدون توجه به نیاز‌های کلی امنیت ملی و وضع کلی امنیت ملی کره شمالی، کره جنوبی و چین و ژاپن و همچنین منافع آمریکا و روسیه در این قضیه اشتباه است؛ اما با صراحت باید عرض کنم، فکر نمی‌کنم ما به صورت منسجمی به وضع امنیتی نگریسته باشیم که در قالب آن، در نهایت می‌توان چالش هسته‌ای را حل کرد.»

کریستین امانپور مجری سی‌ان‌ان گفت: «همواره از توافق هسته‌ای ایران صحبت می‌شود. فردی همانند آنگلا مرکل صدراعظم آلمان نیز از آن به عنوان الگو (در چنین مواردی) سخن گفته است، اما نباید فراموش کرد که ایران تسلیحات هسته‌ای نداشت. مسئله متفاوت است؛ زیرا کره شمالی واقعا سلاح هسته‌ای دارد. آیا واقعا ارزش دارد که بر کره شمالی فشار وارد آورد؟ یا اینکه می‌توان از شیوه مهار استفاده کرد یعنی کاری که در زمان جنگ سرد درقبال اتحاد جماهیر شوروی (سابق) از آن استفاده شد؟»

مونیز در پاسخ گفت: «به نظرمن، مسئله‌ای که شما درباره ایران مطرح کردید کاملا درست است. همانطور که قبلا صحبت کرده‌ایم در قضیه ایران بنده معتقد بودم محدود کردن مسئله در مذاکرات به موضوع هسته‌ای، گزینه درست بود. اما درباره کره شمالی معتقدم این گزینه درست نیست؛ زیرا دقیقا به همین علت که کره شمالی سلاح هسته‌ای دارد. به همین علت باید به کل وضع امنیتی توجه شود. از نظر بازدارندگی و مهار نیز به عنوان یک گزینه باید عرض کنم که ما ظرفیت بازدارندگی بسیار بسیار قوی داریم. کاملا روشن است همانطور که افراد دیگر از جمله ژنرال متیس، وزیر دفاع آمریکا، درباره تقابل نظامی گفته‌اند، گزینه نظامی خوبی وجود ندارد؛ زیرا این کار سبب ویرانی‌های عظیم خواهد شد و آن هم نه فقط در کره شمالی بلکه بی‌تردید در کره جنوبی نیز همینطور خواهد بود. با وجود این، همانطور که در یک روز گذشته تاکید شده است ما این توانایی را داریم که در چنین مناقشه‌هایی برنده شویم.»

این وزیر سابق آمریکایی در ادامه گفت: با صراحت می‌گویم که برای انجام دادن این کار، نیازی نیست از سلاح هسته‌ای استفاده کنیم. در عین حال، باید تاکید کنم کره شمالی حتی بدون سلاح هسته ای، توان بازدارندگی قوی داشته است و هنوز هم دارد و آن هم عبارتست از آتش توپخانه‌ای که می‌تواند با آن سئول را هدف قرار بدهد و آثار آن فوق‌العاده ویرانگر خواهد بود. به هر حال، فعلا این مناقشه وجود دارد، اما فکر می‌کنم مسیر پیش روی، بی تردید تشدید فشار‌ها است، اما باید به دنبال گفتگو‌ها و مذاکرات چندجانبه بود که در نهایت سبب دست کشیده شدن از گزینه هسته‌ای در کره شمالی خواهد بود و در مقابل آن، باید فضای امنیتی خوب و مناسبی برای همه (کشورها) در آن منطقه ایجاد شود و در عین حال اینکه اقتصاد بسیار بسیار ضعیف این کشور (کره شمالی) توسعه پیدا کند و به مردم این کشور کمک داده شود که به شدت متحمل رنج هستند.»

امانپور در ادامه پرسید: «خط قرمز واقعی چیست؟ به بیان دیگر چه تهدید واقعی وجود دارد که ژنرال متیس، وزیر دفاع آمریکا، به آن اشاره کرده است؟ او گفته است که اگر تهدیدی مطرح باشد، پاسخی جدی و قاطع خواهد بود. منظور از این سخن چیست؟ آیا این تهدید، به آزمایش موشک بالستیک قاره پیمای دیگری (از جانب کره شمالی) اشاره دارد که درباره آن شایعاتی مطرح شده است؟ به نظر شما، این خط (قرمز) کجاست؟»

مونیز در پاسخ گفت: «من نمی‌توانم بگویم که منظور ژنرال متیس در این زمینه چه بوده است. من علاقه چندانی هم به کشیدن این خط قرمز‌ها ندارم! من بیشتر به این اعتقاد دارم که رویکردی داشته باشیم که رئیس جمهوری در گذشته (اوباما) مدنظر داشت و آن اینکه نرم صحبت کنیم و چماق بزرگی هم در دست داشته باشیم! باید عرض کنم آزمایش هسته‌ای (کره شمالی) بی تردید دغدغه‌ای بسیار بزرگ است، اما در عین حال باید تاکید کنم که اولا مشخص نشده است کره شمالی واقعا توانمندی دارد که از چنین تسلیحاتی روی موشک‌های دوربرد استفاده کند. ثانیا، از نظر کیفی نیز باید بگویم کره شمالی قبلا توانایی خودش را با مواد انفجاری هسته‌ای نشان داده است. بنده اکراه دارم که واکنشی بیش از اندازه تناسب به رویداد گذشته بروز کند. همانطور که گفتم باید فشار‌ها بیشتر شود و در عین حال، به مذاکراتی برسیم که مسئله امنیتی در آن منطقه جهان حل شود.»

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید