علت لکه خونی در سفیدی چشم
وجود قرمزی یا خون در چشم می تواند ناشی از التهاب یا گسیختگی رگ های خونی باشد. عارضه ای که به آن خونریزی زیرملتحمه ای (Subconjunctival Hemorrhage) می گویند. ملتحمه یک لایه شفاف محافظ است که سطح داخلی پلک ها و روی سفیدی کره چشم را می پوشاند.
دلیل لکه خونی در چشم
ملتحمه لایه نازکی است که سطح بیرونی چشم به جز محل قرنیه در وسط را می پوشاند. در ملتحمه چشم، رگ های خونی کوچک، گلبول های سفید و رشته های عصبی به مقدار زیادی وجود دارد. این عروق شکننده بوده و به راحتی پاره شده و ایجاد خونریزی زیر ملتحمه می کنند.
حتی مقدار اندکی نشت خون و گیر افتادن آن زیر ملتحمه باعث می شود ظاهر چشم به شدت قرمز شود.خونریزی زیر ملتحمه معمولا به صورت یکطرفه و با شروع ناگهانی اتفاق می افتد. طوری که بیمار بسیار نگران شده و سریعا به پزشک مراجعه می کند.
اگرچه ظاهر این خونریزی بسیار نگران کننده است، اما در اغلب موارد مشکل جدی وجود ندارد و خونریزی بعد از 1 تا 2 هفته خود به خود جذب می شود.هر کسی ممکن است دچار خونریزی زیر ملتحمه چشم شود، اما افراد دارای فشار خون بالا و بیماران دیابتی بیشتر در معرض آن هستند.
درمان لکه خونی در چشم
برخی فعالیت ها که باعث فشار آوردن بر روی چشم می شوند مثلا مالیدن چشم، عطسه، سرفه و یا بلند کردن اشیای سنگین نیز ممکن است باعث گسیختگی رگ های خونی در سطح چشم و قرمزی آن شود.
این حالت در تمام سنین اتفاق می افتد، اما امکان بروز آن با افزایش سن، بیشتر می شود. این حالت در نوزادان تازه متولد شده نیز مشاهده می شود که علت آن معمولا تغییرات فشار بدن نوزاد در هنگام تولد است.
قرمزی چشم باید بدون درمان در عرض یک تا سه هفته ناپدید شود.
علائم و نشانه های بیماری کدامند؟
- لکه قرمز یا خونی در سفیدی چشم، این لکه می تواند در روزهای آینده گسترش یافته و تمامی سفیدی چشم را بپوشاند.
- عدم وجود درد
- عدم وجود تغییرات بینایی
علل به وجود آورنده این بیماری کدامند؟
- اغلب اوقات، شکنندگی عروق زیر ملتحمه
- بالا رفتن فشار داخلی بدن مانند عطسه، سرفه، استفراغ های شدید، زور زدن
- مالیدن شدید چشم
- ضربه به چشم
- برداشتن وسایل سنگین
- بالا بودن فشار خون
- اختلالات انعقادی خون
- عفونت های شدید چشمی
- اختلالات بلعیدن غذا
- مشکلات قلبی عروقی
معمولا افراد در هنگام مشاهده خود در آینه، متوجه بروز این حالت شده و یا اطرافیان، وقوع این حالت را به او اطلاع می دهند.
برای ارزیابی این حالت، فشارخون شخص باید اندازه گیری شود و اگر علت به وجود آورنده آن ضربه به چشم باشد، باید بررسی های دقیق تری با Slit lamp( میکروسکوپ مخصوص معاینه چشم) صورت گیرد.
درمان این بیماری چیست؟
معمولا برای خونریزی زیر ملتحمه احتیاج به درمان خاصی نیست و این حالت بعد از 1 تا 3 هفته خودبه خود بهبود می یابد.بهتر است مصرف آسپیرین و ایبوپروفن و داروهای مشابه آن قطع شود.
در موارد خونریزی زیر ملتحمه ای باید به مریض اطمینان داد که رنگ خونریزی بعد از مدتی کوتاه تغییر کرده و بعد از حداکثر دو هفته خون خود به خود کاملا جذب شده و این حالت از بین می رود.
کمپرس آب گرم، دو روز بعد از شروع خونریزی، جذب خون را سریع تر می کند.
بهتر است به مریض گفته شود که دو ھفته بعد برای معاینه مجدد و بررسی جذب خونریزی، مراجعه کند.
البته ناگفته نماند که در صورتی که خونریزی زیر ملتحمه ای تکرار شود، باید بیمار از نظر برخی بیماری های سیستمیک مانند فشار خون و دیابت بررسی شود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت همراه بودن خونریزی زیر ملتحمه با شرایط زیر باید به چشم پزشک مراجعه کرد:
- درد شدید
- تغییرات بینایی مانند تاری دید، دوبینی
- سابقه فشارخون
- سابقه اختلالات انعقادی خون
- صدمه به چشم و سر
- وقوع خونریزی همزمان در هر دو چشم