آیا موشک برکان یمن همان موشک قیام ایران است؟ + عکس و سند

کدخبر: ۱۹۴۷۸۹
تسنیم - حسین دلیریان: آمریکا مدعی شده که موشک برکان H-۲ یمنی‌ها همان موشک قیام ایران است، آیا واقعا این موشک ایرانی است و ایران موشک در اختیار یمنی‌ها قرار داده است؟
آیا موشک برکان یمن همان موشک قیام ایران است؟ + عکس و سند

چند روز پیش نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد با جمع کردن خبرنگاران رسانه‌های بزرگ جهان، چند قطعه از پوسته موشک و چند بخش دیگر از تسلیحات را به نمایش گذاشت و به عنوان نماینده آمریکا در سازمان ملل اعلام کرد که این قطعات متعلق به جمهوری اسلامی ایران هستند و ایران موشک بالستیک در اختیار ارتش و کمیته‌های مردمی یمن قرار داده است.

آنچه که از لاشه یک موشک به نمایش گذاشته شده بود، در واقع براساس اعلام نیکی هیلی، متعلق به موشکی بوده که انصارالله اخیرا در یک عملیات موشکی به پایگاه هوایی ملک خالد در حومه ریاض شلیک کرده بود.

13 آبان ماه سال جاری یگان موشکی ارتش و کمیته‌های مردمی یمن، یک فروند موشک بالستیک از نوع برکان 2-H را در به فرودگاه بین‌المللی ملک خالد در ریاض پایتخت عربستان سعودی شلیک کرده بود که سعودی‌ها اعلام کردند این موشک به هدف اصابت نکرده است. ساعتی پس از انتشار این خبر، فیلمی از لحظات شلیک موشک توسط پدافند موشکی ارتش سعودی در این فرودگاه منتشر و مشخص شد که ارتش سعودی برای زدن این موشک، 5 فروند موشک پاتریوت شلیک کرده است.

بعد از این اتهامات، غلامعلی خوشرو نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد در خصوص اقدام نماینده آمریکا در سازمان ملل ضمن اعلام نادرست بودن اتهامات نیکی هیلی علیه ایران، تاکید کرد: هدف نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل متحد از ایراد این اتهام‌ها این است که نگاه‌ها را از جنایت‌هایی که در منطقه با تسلیحات آمریکایی صورت می‌گیرد، به جای دیگر منحرف کند.

یکی از نکات مهم در نمایش موشکی نیکی هیلی در آمریکا که گفته شده در یک پایگاه نظامی در واشنگتن به اجرا گذاشته شده است، نمایش پوسته موشکی است که روی آن به زبان عربی نوشته شده بود "برکان". آمریکایی‌ها گفته بودند که این همان موشک برکان است که ارتش یمن به سوی ریاض در 13 آبان ماه سال جاری شلیک کرده بود.

آمریکایی‌ها این موشک را همان موشک قیام متعلق به ایران معرفی کرده و اعلام کرده بودند که تهران این موشک را در اختیار یمنی‌ها قرار داده است. حالا درباره این پوسته چند نکته وجود دارد. اولین چیزی که درباره این موشک به چشم می‌خورد، بخش فوقانی بدنه موشک است، یعنی جایی که بدنه متصل به سر جنگی می‌شود. آنچه که مشخص است، این است که این بخش موشک هیچ شباهتی به موشک قیام ندارد.

  • بیشتر بخوانید

نیمی از خاک عربستان زیر ضرب موشکی یمن/ "Borkan H-2" بُرد 900 کیلومتری را ثبت کرد

در بدنه‌ای که از موشک برکان در آمریکا به نمایش درآمده، بخش فوقانی موشک که محل جدایش سر جنگی از بدنه موشک است، انحنای بسیار زیادی وجود دارد و به صورت یک نیم دایره طراحی شده است، حال اینکه موشک قیام چنین شکلی در بخش فوقانی بدنه نداشته و بخش فوقانی کاملا تخت است و این نشان می‌دهد که یک تفاوت جدی میان موشک قیام و موشک برکان یمن وجود دارد.


موشک برکان و موشک قیام - به بخش فوقانی دقت کنید

** نکته دوم: آلیاژ بدنه، تجهیزات و قطعات موشکی

آنچه که مسلم است، آلیاژ به کار رفته در بدنه این موشک، آلومینیوم است و بر خلاف موشک‌های دیگر یمنی‌ها مانند اسکاد، از فولاد نیست. اینکه یمنی‌ها از کجا این آلیاژ را آورده و براساس آن بدنه موشک را ساخته‌اند، مشخص نیست اما مشخصاً این آلیاژ که در ایران و برخی کشورهای دیگر نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد، از خارج از یمن به این کشور وارد نشده است.

کشور یمن از ابتدای تشکیل ائتلاف سعودی تاکنون، قریب به 3 سال است که تحت محاصره کامل زمینی، دریایی و هوایی قرار داشته و تاکنون هیچ کشوری نتوانسته (غیر از یک یا دو مرتبه توسط سازمان ملل) به این کشور حتی کمک‌های انسان‌دوستانه دارویی منتقل کند.


 

اوضاع یمن تحت این محاصره کامل به دلیل برتری مطلق هوایی و دریایی آنقدر وخیم شده که آدهانوم جبرییسوس مدیر سازمان بهداشت جهانی، اخیم استاینر مدیر برنامه توسعه سازمان ملل، فیلیبو گراندی کمیساریای عالی پناهندگان، آنتونی لیک مدیر یونیسف و دیوید بزلی مدیر برنامه جهانی غذا اخیراً در یک بیانیه مشترک و رسمی از دولت سعودی‌ خواسته‌اند که یمن را فوراً از محاصره خارج کند تا کشورهای مختلف و سازمان ملل بتوانند کمک‌های انسان‌دوستانه دارویی و غذایی را بین مردم مظلوم این کشور توزیع کنند.

با این حساب، امکان ورود یا خروج از یمن در شرایط فعلی، به هیچ وجه امکان پذیر نیست، چه رسد به اینکه کشور دیگری همچون ایران بنابر ادعای سعودی‌ها و آمریکایی‌ها بخواهد محموله‌های بزرگی از آلیاژها و یا قطعات موشکی را به کشور یمن منتقل کند.

در خصوص بُردهای الکترونیکی و یا قطعات موشکی که منقش به آرم بخش‌هایی از صنایع موشکی کشورمان هستند نیز، با توجه به محاصره کامل یمن توسط ائتلاف سعودی، امکان انتقال تجهیزات نظامی به این کشور منتفی است اما حکاکی چنین آرم‌هایی روی قطعات مختلف، کاری بس ساده است.

** نکته سوم: برد موشک‌های ایرانی چقدر است؟

در نمایش موشکی که نیکی هیلی در آمریکا اجرا کرده است، چندین و چند پوستر از موشک‌های ایرانی به نمایش گذاشته شده است.

آن چیزی که قطعی است، موشکی که یمن به سوی ریاض شلیک کرده، بیش از 800 کیلومتر برد داشته است ولی آمریکایی‌ها برای اینکه موشک شلیک شده را با برد موشک قیام ایرانی تطبیق دهند، برد موشک قیام را 100 کیلومتر افزایش داده‌اند تا موشک شلیک شده از یمن به سوی ریاض، در محدوده برد موشک قیام ایران قرار بگیرد.


پوستر موشک قیام/ آمریکایی‌ها برد موشک قیام را عمدا افزایش داده‌ و 900 کیلومتر ثبت کرده‌اند

موشک قیام، طبق اعلام رسمی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی "800 کیلومتر" برد دارد اما در پوسترهای به نمایش درآمده در آمریکا، برد این موشک 900 کیلومتر اعلام شده است.

نکته قابل توجه‌تر اینکه، آمریکایی‌ها در مورد بُرد موشک‌های دیگر ایرانی نیز برای تهیه پوستر، اشتباهاتی فاحش داشته‌اند. مثلا در مورد موشک عماد عدد "تا 2000 کیلومتر برد" ثبت شده است، حال اینکه برد موشک عماد 1700 کیلومتر بوده و این را نیروی هوافضای سپاه پاسداران رسماً اعلام کرده است.


به برد موشک‌های عماد، شهاب 3 و قیام دقت کنید؛ آمریکایی‌ها برد این موشک‌ها را دستکاری کرده‌اند

یا در مورد موشک شهاب 3 نیز، برد این موشک هرگز 2000 کیلومتر اعلام نشده است اما در پوستری که آمریکایی‌ها به نمایش گذاشته‌اند، برد این موشک تا 2000 کیلومتر ثبت شده است.

** نکته چهارم: بی‌بی‌سی فارسی و یک تحریف

بی بی سی فارسی که پیش از این نیز در ماجرای شلیک موشک‌های بالستیک قیام و ذوالفقار به سوی استان دیرالزور سوریه سعی داشت که اصابت دقیق موشک‌ها را زیر سوال ببرد، این بار نیز در ماجرای موشک شلیک شده یمنی‌ها، سعی کرده که این طور جلوه دهد که موشک شلیک شده از یمن، دارای سر جداشونده بوده و قطعا قیام است، حال اینکه تاکنون هیچ مقام رسمی اعلام نکرده که سر جنگی موشک قیام، جداشونده است.

 

بی‌بی‌سی فارسی در گزارش جدید خودش آورده است: "آنچه موشک‌های پدافندی پاتریوت PAC-2 عربستانی ساقط کرده بودند، در واقع بدنه یا مخزن سوخت موشک بود که در فاز آخر پرواز از آن جدا شده بود و چون سرعت کمتر و سطح مقطع راداری بیشتری داشت موشک‌های پاتریوت را به خودش جلب کرده بود، در حالی که سر جنگی بدون هیچ آسیبی به مسیرش ادامه داد."

هر کارشناس نظامی می‌داند که یکی از مهمترین دلایل ساخت موشک‌ها با سر جداشونده، این بوده که سطح مقطع راداری موشک‌ها کاهش یافته و نهایتا از بدنه بزرگ موشک، سرجنگی با کاهش RCS، با احتمال به مراتب بیشتری به نسبت یک موشک کامل (بدنه و سر جنگی) بتواند از دید رادارها و از تیر موشک‌های پدافندی عبور کند و خود را به هدف برساند و این فرآیند (جدایش بدنه از سر جنگی) به هیچ وجه در زمان شیرجه موشک و ورود مجدد به جو زمین، انجام نمی‌شود.

در فرض بی بی سی فارسی، یا بدنه بالای سر هدف از سر جنگی جدا شده و یا با فاصله نه چندان دور و در برد موشک‌های پاتریوت، که هر دو فرض تقریبا قطعا غلط است. چطور ممکن است که بدنه بالای سر هدف از سر جنگی جداشده باشد، این کار در تولید موشک‌های با سر جداشونده، قطعا نقض غرض محسوب می‌شود و با این فرض، عملاً دیگر نیازی به ساخت موشک‌هایی با چنین فناوری‌ای نبوده است.

در فرض دوم، چطور ممکن است اگر بدنه موشک ده‌ها کیلومتر دورتر از نقطه هدف از سر جنگی موشک جدا شده است، پدافند هوایی ارتش سعودی با رادارهای قدرتمند سامانه‌ای مانند پاتریوت، از بین بدنه و سر جنگی، انهدام بدنه را در دستور قرار داده است؟ بی بی سی فارسی ادعای بسیار عجیبی کرده و در گزارش خودش نوشته که از بین بدنه و سر جنگی موشک، سامانه پاتریوت "نظرش به بدنه جلب شده است"! چون بدنه سرعت کمتر و سطح مقطع بیشتری داشته و نهایتا سر جنگی موشک به نقطه‌ای در حوالی فرودگاه اصابت کرده است.

 نتیجه: "یمن"؛ قدرت جدید موشکی با موشک‌های بومی

مسلماً بعد از نابودی بخشی از ذخایر موشکی ارتش یمن توسط جنگنده‌های سعودی و رو به اتمام رفتن ذخایر موشکی این کشور، ارتش و کمیته‌های مردمی یمن به دلیل در اختیار داشتن حجم قابل توجهی از موشک‌های پدافندی و بالستیک اسکاد، دست به تولید موشک‌های بالستیک جدید با استفاده از توان بومی خود زده‌اند که نتیجه آن، تولید موشک قاهر با استفاده از اعمال تغییرات در یک موشک پدافندی به نام سام 2 و برکان از طریق مهندسی معکوس موشک‌هایی مانند اسکاد شده است.

 

 

امروز یمنی‌ها شاید دیگر موشک‌هایی مانند "توچکا" در اختیار نداشته باشند، اما تولیداتی دارند که قطعا کسی در ساخت آنها دخیل نبوده است، چه اینکه امکانی برای ورود و خروج مستشاران نظامی از ایران یا از هر کشور دیگری برای کمک به نیروی موشکی این کشور نبوده است.

یمنی‌ها بعد از نمایش موشکی نیکی هیلی چند بار دیگر با استفاده از موشک‌های قاهر و برکان اهداف مختلفی را در سراسر عربستان سعودی هدف قرار داده‌اند و تاکنون نشان داده‌اند که عملاً نیمی از خاک عربستان سعودی زیر برد موشک‌های میان‌بردشان قرار دارد.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید